Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 14

Як відрізнити згенероване штучним інтелектом зображення від справжнього

Соцмережами та медіа ширяться зображення, згенеровані програмами штучного інтелекту. Їх легко сплутати зі справжніми фото, проте поки що вони не бездоганні. На що звертати увагу, аби не помилитись.

23033002.jpg

Фото: Твіттер Еліот Гіґґінc (Eliot Higgins)

Затримання Трампа візуалізував засновник Bellingcat Еліот Гіґґінc за допомогою п’ятої версії платформи Midjourney, йдеться у статті Forbes.

З-поміж останніх прикладів – «фото» Папи Римського в об’ємному білому пуховику. Його теж було створено за допомогою Midjourney. Автор зображення, Пабло Ксав’єр, попросив генератор надихнутись дизайном курток Balenciaga та Moncler.

«Папа в пуховику виглядає доволі реалістично, – визнає CEO DevRain та член Forbes Technology Council Олександр Краковецький. – Пересічному громадянину, не дуже знайомому з технологіями, вже зараз може бути складно відрізнити справжнє фото від згенерованого ШІ».

Найпопулярніші ШІ-платформи, що створюють зображення за текстовим описом, – Midjourney, DALL-E та Stable Diffusion. Але Midjourney – особливо після виходу п’ятої версії – користуються найчастіше, вважає співзасновник Gathers і член правління AI HOUSE Богдан Пономар.

Коли зображення стануть досить правдоподібними, щоб обманути спеціалістів? Місяці, можливо, рік, вважає Краковецький. «Втім, ці зображення досі не ідеальні», – каже Пономар.

Як відрізнити згенероване зображення від справжнього фото

ІУ визначенні справжності фото професіонали поки спираються на візуальні підказки.

Штучний інтелект не ідеально промальовує деталі людського тіла – руки, пальці, вуха, каже Краковецький. Якщо на зображенні декілька людей, можуть з’являтись артефакти: наприклад, додаткові кінцівки. «Якщо тіні та напівтони неприродні, недопрацьовані, скоріш за все, зображення згенероване», – додає він.

Програми штучного інтелекту не дуже гарно малюють зіницю ока, каже Пономар. Якщо наблизити фото, це можна побачити. Їм також складно зберігати пропорції обличчя: ШІ помиляється із зображенням зубів і може робити їх завеликими.

Варто звертати увагу на задній план: він часто нереалістичний або розмитий, особливо, якщо на бекграунді напис. Текст загалом ще не піддається штучному інтелекту – він розмиває літери та «не розуміє», як накласти його на інші шари зображення. Приклад – «затримання» Трампа: текст на шевронах поліцейських неможливо прочитати.

«Я звернув увагу: коли просиш намалювати вираз обличчя, Midjourney малює їх у перебільшеному вигляді: наприклад, дуже виражені складки шкіри від посмішки», – казав Гіґґінс Wired.

Чи врегульована публікація згенерованих ШІ-зображень

Можливості штучного інтелекту непокоять професійну спільноту. 29 березня зʼявився лист, який підписали понад 1000 осіб – зокрема, Ілон Маск та Стів Возняк. У ньому група експертів з ШІ закликає до шестимісячної паузи у розробці більш потужних за OpenAI GPT-4 систем, посилаючись на потенційні ризики для людства.

Регулювання використання ШІ-зображень поки немає: все працює на рівні окремих політик.  

«[Розробники] мають бути попереджені: якщо ваш продукт створює шкоду, яку можливо передбачити, вас можуть притягнути до потенційної відповідальності», – сказав голова комітету Сенату з розвідки Марк Уорнер у коментарі The Washington Post. Політики теж мають попрацювати над регуляціями, додав він.

Маркувати зображення, згенеровані ШІ, соцмережі поки не зобовʼязані, кажуть співрозмовники Forbes. Twitter іноді додає до постів із використанням згенерованих зображень та відео плашки: наприклад, «змінене аудіо» або «діпфейк, створений за допомогою ШІ». Але поруч з трендом Гіґґінса про арешт Трампа плашок немає.

Наші інтереси: 

Цікаво, куди це все приведе.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи