Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як працюють фейкомети російської пропаганди, або Навіщо Кремлю «несправні» американські «Джавеліни»

Спецтема:

В кінці поточного робочого тижня російські спецслужби і пропагандисти спробували запустити в інформаційний простір, а потім легалізувати на міжнародній арені, фейк про «несправні протитанкові ракетні комплекси «Джавелін», які були поставлені США в Україну вже в недієздатному стані», що нібито викликало невдоволення в Києві на офіційному рівні.

При цьому, для підтвердження вищевказаного, російські «креативщики» зліпили фейковий лист із «скаргою на якість американських протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) «Джавелін» від імені генерального конструктора Державного Київського конструкторського бюро «Луч» Коростельова до Секретаря РНБОУ Олександра Турчинова».

Про хід самої інформаційної операції розповімо згодом, а поки акцентуємо увагу не на вигодонабувачах, а, навпаки, на адресаті фейку - Дональді Трампі.

16 липня поточного року у фінській столиці, місті Гельсінкі, пройде зустріч між президентами США і Росії. Як раніше повідомляв сам глава Білого дому, за зачиненими дверима він збирається обговорити зі своїм російським візаві теми, що істинно його хвилюють: втручання РФ у американські вибори, Сирію і, звичайно, Україну.

Саме тому, з одного боку, Кремлю необхідно переконати Трампа, що росіяни ні в чому не винні, а всі звинувачення проти них - черговий сфабрикований фарс недоброзичливців.

Можливий приклад, що підтверджує вищесказане, – недавнє отруєння британської пари бойовою нервово-паралітичною речовиною «Новачок» в місті Еймсбері. Росіяни дуже хочуть показати, що це британці їх підставили раніше зі Скрипалями, а Трамп «купився» і необдумано вигнав російських дипломатів із США і так далі.

З іншого боку, росіянам дуже важливо додатково очорнити самого Трампа і створити фактор недовіри і засудження американського президента, як всередині Сполучених Штатів, так і на міжнародній арені, а саме з боку стратегічних партнерів Вашингтона. Тобто, розділяй і володарюй!

Для цього Кремль створює за допомогою своїх спецслужб і пропагандистів фейкові і маніпуляційні новини, в тому числі і в США, про готовність Трампа визнати Крим російським. В подальшому російські пропагандисти, ймовірно, заговорять вже про «домовленості Трампа і Путіна з розчленовування або здачею України».

Однак, як бачимо з вкиданням  про американських «Джавелінів», Кремль особливо підходить до кожного напрямку, який раніше позначив у своїй промові Дональд Трамп. Це стосується і України. Тут, конкретно, Москва хотіла показати, що офіційний Київ не задоволений співпрацею з американською Адміністрацією і що він не потребує підтримки Сполучених Штатів.

З ЧОГО ВСЕ ПОЧАЛОСЯ

Отже, 5 липня о 15:57 російські пропагандисти розміщують в зведенні Telegram-каналу «НачШтабу», який був створений тільки 18 червня і призначений для української аудиторії - любителів «Зради», підроблений лист генерального конструктора ДККБ «Луч» Коростельова до Секретаря РНБОУ Олександра Турчинова, яке також чомусь датовано від 18 червня.

У цьому фейковому листі вказується, що поставлені американцями ПТРК «Джавелін» абсолютно несправні. Історія підноситься наступна: нібито це лист-відповідь від Коростельова на запит Олександра Турчинова про показові стрільби американських і вітчизняних протитанкових комплексів,що пройшли 22 травня.

Потім кажуть, що конструкторське бюро вже як би провело необхідні процедури і встановило причину несправності - проблеми з маршовими двигунами окремих американських комплексів.

Далі йдеться про завершення терміну експлуатації даних запчастин, який був «спеціально» продовжений американцями перед самою відправкою комплексів в Україні.

В подальшому вказується, що застосування такого комплексу може привести до жертв в рядах українських військовослужбовців. І наостанок йдеться про невелику дальності стрільби «Джавелін», про складнощі в експлуатації в несприятливих погодних умовах, неможливість самостійно (без залучення іноземних фахівців) проводити ремонт, модернізацію і займатися сервісним обслуговуванням, а також згадується про високу вартість самого комплексу і його обслуговування.

У підробленому листі робиться зрозумілий і, ніби як, патріотичний висновок: пропонується відмовитися від оснащення армії американськими ПТРК і замінити їх вітчизняним аналогом - комплексом «Стугна-П».

І ще, варто відзначити, що на початку цього тижня деякі українські журналісти, які ведуть мовлення з американських полів, розмістили у себе на сторінці Facebook пост про те (в загальних словах), що «навіщо нам ці американські« Джавеліни», якщо у нас є свої вітчизняні ПТРК, які нічим не гірші і так далі».

Незрозуміло тільки, чим був викликаний цей душевний порив? Може почуттям крайнього патріотизму і вболівання за вітчизняний оборонпром? Але, даний меседж не знайшов свого місця в українському інформаційному просторі, а напередодні російського фейку про «Джавелін», цей пост був чомусь видалений зі сторінки автора взагалі...

НАВІЩО ФЕЙКОВИЙ ЛИСТ І ЩО БУЛО ДАЛІ

Для чого було створено це фейковий лист? Звичайно, головне - це спробувати показати Трампу, що Україна - невдячна країна, що їй не потрібно насправді американське озброєння, яке вона вважає гірше своїх аналогів. Однак були й інші, більш другорядні мотиви, а саме посили, спрямовані, як на українську, так і російську аудиторію.

На наступний день після цього поста в Telegram-каналі і розтягування його по соцмережах, росіяни почали проводити спроби по легалізації цього фейку за допомогою розміщення інформації в сірому сегменті українського Інтернету. Щоб в подальшому, звичайно ж, послатися на «українські ЗМІ».

Першим в 6:37 6 червня опублікувало цей фейк видання «Znay.ua», напевно, в гонитві за сенсацією (?). Потім, правда, все прибрали, коли пішла хвиля розвінчування. Так що, російським пропагандистам не вдалося далі легалізувати цей меседж в українському сегменті Інтернету, змусити його жити і поширюватися самостійно під виглядом «Сенсації і інсайда з РНБОУ».

Чому? Тому що, вранці 6 червня на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook народний депутат України Дмитро Тимчук опублікував пост, де чітко вказав на ознаки підготовки російською стороною до антиукраїнської інформаційної операції, що підхопили українські ЗМІ.

Він зазначив, що операція проводитися російськими спецслужбами, що ніякого листа до Турчинова не було і нема, що все це фейк і провокація, головна мета якої - кинути тінь на стратегічне співробітництво України та США напередодні зустрічі Трампа і Путіна.

Надалі РНБОУ опублікувало офіційну заяву, де позначило: «Мета цього фейкового документу, сфабрикованого спецслужбами РФ, - скомпрометувати військово-технічне співробітництво між Україною та Сполученими Штатами Америки.

Прес-служба РНБО заявляє, що листа такого змісту ніколи не надходило в апарат РНБО, і його ніколи не підписував генеральний конструктор ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч». Цей лист - демонстрація спроби російських спецслужб зірвати співпрацю України зі стратегічними партнерами в питаннях військово-технічного співробітництва».

Крім того, слід зазначити, що під наступну фазу своєї комбінації росіяни спеціально підбирали другу половину п'ятниці, напередодні вихідних днів, щоб українська сторона не встигла зреагувати і спростувати, і тим самим спробувати за вихідні дні повністю забити інформаційний простір потрібними Москві меседжами.

Проте, не дивлячись на відвертий провал першої фази і фактичне розвал всієї комбінації, виконавці з РФ почали в другій половині п'ятниці - 6 червня, розганяти цей фейк далі, але вже за допомогою своїх пропагандистських ресурсів. І цьому не варто особливо дивуватися, так як вони точно розуміли, що їм потрібно хоча б створити видимість успіху на тлі повного провалу - «хороша міна при поганій грі».

Автори пропагандистських заміток, правда, загострили фейк, зазначивши, що нібито концерн «Укроборонпром» радить відмовитися від американських протитанкових комплексів. Більш, того маніпулятори використовували для підвищення значимості самого фейку уявних військових експертів.

В подальшому бачимо, як до вечора 6 червня, вже практично всі рейтингові російські видання, такі як «Комсомольська правда», теж почали поширювати цей фейк.

Вони вже не стільки говорять про недоліки зброї, скільки про його небезпеку для українських військових. А також доповнюють існуючої фейк черговий маніпуляцією, кажучи про американців, які, не бажаючи загострювати відносини з Росією, продали українській стороні несправні «Джавеліни» з метою реклами і демонстрації сили, а також боязні, що Київ їх перепродасть далі.

Це означає, що незабаром ми повинні побачити апофеоз всього цього спектаклю - вихід даного фейку на екрани російських телеканалів в «аналітичній обробці» російських експертів. Там вже, ймовірно, будуть говорити про те, що українське керівництво намагається нині зробити все можливе, щоб приховати інформацію «про свою критику на адресу Трампа і США» і уникнути гніву американського президента, а донбаським «ополченцям» і російським військовим на Донбасі не варто боятися несправних «Джавелінів».

Тому чекаємо підсумковий випуск програми «Вести недели» і її беззмінного ведучого - Дмитра Кисельова, якщо він не у відпустці. Сподіваємося, що він або його дублер не обділить увагою цей цікавий фейк і передасть естафету Соловйову і гостям його програми.

Адже дурь кожного повинна бути видна.

Наші інтереси: 

Вивчаємо інструменти гібридної війни. Протидіємо фейкам. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Інформаційна війна загострюється!

Будьмо пильні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Інформаційна війна загострюється!

Будьмо пильні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!