Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна стримується повільними поставками озброєння – The Washington Post

Категорія:

Президент Байден пообіцяв підтримувати Київ "стільки, скільки буде потрібно". Але українські урядовці, західні дипломати та аналітики попереджають, що допомога просто затягується.

23032401.jpg

T-64 tank in the Donetsk region. Фото: Heidi Levine for The Washington Post

У той час як обидві сторони готуються до весняного сезону бойових дій, який може змінити результат війни, Україні все ще не вистачає сил і зброї, щоб повністю вигнати російських окупантів зі своєї території, пише The Washington Post.

Оголошення про передачу винищувачів було дуже символічним і викликало гучні оплески в Києві, але літаки радянських часів мають обмежене застосування з огляду на характер війни, яка здебільшого є артилерійським боєм на близькій відстані, в якому жодна зі сторін не контролює небо. Танки "Абрамс" додадуть значних броньованих м'язів, але не прибудуть до осені.

"Очевидно, що час на боці Росії, а це означає, що у неї є солдати і техніка, щоб вести тривалу війну на широкому фронті, – сказала Рейчел Ріццо, аналітик Європейської програми Атлантичної ради. – Україна не має такої переваги. ... Якщо зброя не буде доставлена достатньо швидко, Україні буде надзвичайно складно протистояти російським здобуткам".

Затримки – не єдина проблема. Попри запевнення Заходу в підтримці, інші ключові пункти українського списку побажань щодо озброєнь залишаються невиконаними. Київ просить все – від складного обладнання, такого як американські винищувачі F-16 і реактивна артилерія більшої дальності, до базових боєприпасів, особливо, снарядів для наявних танків і артилерійських знарядь радянських часів.

Стаття цитує слова глави МЗС Дмитра Кулеби, який зазначає, що "сторона, до якої швидше надходять ресурси, має перевагу на полі бою".

"Що швидше ми отримаємо достатню кількість снарядів, то більше життів українців вдасться врятувати; що ефективнішими будуть оборонні та контрнаступальні операції ЗСУ, то швидше Україна зможе покласти край цій війні та відновити мир", – наголошує міністр.

За словами командувача сухопутних військ України генерала Олександра Сирського, росіянам вдалося знизити ефективність переданої Заходом далекобійних засобів ураження, зокрема, РСЗВ HIMARS, перемістивши склади з боєприпасами на відстань понад 80 км від лінії фронту. Генерал зазначає, що це робить вкрай актуальним постачання Україні країнами Заходу бойової авіації для ураження військових цілей, які поки що знаходяться за межами досяжності ЗСУ.

Українські військові, які перебувають на лінії фронту, оцінюють плани Вашингтона щодо постачання танків Abrams "зі стриманим ентузіазмом". Один із командирів 17-ї Окремої танкової бригади з позивним "Вовк" сказав, що постачання цих танків актуальне, "якщо дадуть не тільки М1А2, а й наступні модифікації".

"Можливо, вирішили не давати нам найкращу зброю відразу, а робити це крок за кроком", – вважає "Вовк".

Для України однією з переваг старих танків, таких як Т-64 і Т-72, над західними системами є те, що екіпажі та механіки знають, як їх використовувати та обслуговувати. Один солдат сказав, що Т-64 можна швидко відремонтувати за допомогою "лайна та палок", використовуючи лайку для опису того, як солдати проводять ремонт в польових умовах з обмеженими ресурсами.

На противагу цьому, "Абрамс" несе велике логістичне навантаження, заявили в Пентагоні. Офіційні особи висловили занепокоєння, що українці матимуть труднощі з його підтримкою та обслуговуванням. Танк "Абрамс" – дорогий. На ньому важко тренуватися. У нього реактивний двигун. Споживає близько трьох галонів на милю реактивного палива. Це – не найпростіша система в обслуговуванні.

Ріццо каже, що навіть якщо Сполучені Штати дадуть "Абрамси" якнайшвидше, "ми просто не знаємо, де буде ця війна через шість місяців".

Деякі чиновники та дипломати визнають, що стратегія Заходу дорого коштувала Україні, але кажуть, що вона також відображає політичні реалії створення широкої міжнародної коаліції.

Наші інтереси: 

Стежимо за міжнародними подіями та рухами США, від яких багато що залежить в цій війні з кацапами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи