Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Спіраль смерті Цукерберга. Meta у вільному падінні: користувачі йдуть, виручка падає, акції пішли в піке

Категорія:

Спецтема:

Катастрофічна ситуація складається для Meta. Компанія торгується за найнижчою вартістю акцій з 2019 року, рекламодавці скорочують витрати, а користувачі залишають керовані платформи Meta. Тільки у чотирьох компаній з S&P 500 ситуація гірша, ніж у Meta, і незрозуміло, чи Цукерберг здатний якось вибратися з цієї ситуації.

Всього рік тому вартість компанії досягла піку, її оцінювали дорожче за $870 млрд. Але з того часу вона неухильно йде вниз, і Марк втрачає мільярди доларів у гонитві за ідеєю свого метавсесвіту. Його флагманські соціальні мережі Facebook та Instagram натрапили на все більші труднощі, пише Хабр.

Менше ніж за рік компанія втратила $400 млрд. Найгірше з Facebook: зростання аудиторії змінилося падінням, і деякі аналітики кажуть, що вони взагалі не впевнені, в чому полягає основний бізнес Meta і чи є він взагалі.

Бізнес-модель Facebook раніше була побудована на мережевому ефекті – користувачі приводили своїх друзів та родичів, ті розповідали про сервіс своїм колегам, які теж запрошували своїх друзів тощо. У результаті багато публіки зібралося в одному місці. Туди, природно, прибігли рекламодавці, і прибуток компанії різко пішов угору. Грошей було стільки, що Facebook змогла постійно наймати найкращих та найрозумніших інженерів, щоб цикл продовжувався.

Але у 2022 році цикл вперше дав збій. Майже всі користувачі вже знають про Facebook, розповідати про нього нема кому. При цьому багато хто ставиться до компанії негативно – і через скандали з особистими даними і через негативні психологічні ефекти, з якими тепер асоціюються соцмережі.

Замість переконувати своїх знайомих приєднатися до платформи, тепер йде зворотний ефект, і люди розповідають іншим про те, наскільки це може бути шкідливо.

Бренди Meta зіткнулися з багатьма проблемами та стали токсичними.

Відсутність ентузіазму у співробітників, незрозумілі перспективи, повне переорієнтування на нові ринки, які ще не довели, що вони існують взагалі. Усе це призводить до того, що у компанії зростають проблеми.

Цукерберга звинувачують у тому, що він втратив зв'язок із реальністю та зі своїми користувачами.

Інвестори дедалі менше вірять у те, що це колись зміниться. Цього року ціна акцій Meta впала з $350 до $137 – більш ніж у два з половиною рази. Це – найбільше падіння серед усіх великих IT-компаній США, один із п'яти найгірших показників у S&P 500. Йдеться про фондовий індекс компанії Standard & Poor's, у кошик якого включено 500 акціонерних компаній США, що мають найбільшу капіталізацію.

У майбутнє колишнього Facebook уже мало хто вірить.

Наші інтереси: 

Карма.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи