Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 193
  • Переглядів: 221

Скандал навколо texty.org.ua – «незалежного» сайту, що фінансується Державним департаментом США

Категорія:

Начебто незалежний сайт texty.org.ua опублікував великий матеріал «Американські гойдалки», де звинувачує кандидата в Президенти США Дональда Трампа, а також Республіканську партію в тому, що вони на думку авторів виступають проти допомоги Україні. Через свою політичну заангажованість цей сайт опинився під загрозою – американці можуть не дати гроші. 

І цей матеріал викликав скандал у Сполучених Штатах. Здавалося б, яке американцям діло до українського сайту. Кожен незалежний блогер чи незалежне ЗМІ може висловлювати свій погляд, оголошувати, до кого має симпатію, а до кого ні.

Але не в цьому випадку. Texty.org.ua фінансується Бюро з питань освіти та культури Державного департаменту США». Тобто за американські державні гроші сайт публікує матеріал, який для американських політиків виглядає, як замовний, який очорняє кандидата в Президенти США й одну з провідних партій. І це все напередодні виборів. В США дуже болісно ставляться до використання державних органів та державних грошей для боротьби проти політичних супротивників. Тому конгресмени та сенатори від Республіканської партії тепер вимагають від Держдепу до 28 червня дати звіт про фінансування  сайту texty.org.ua та про те, які він публікує матеріали.

Сьогодні texty.org.ua намагаються зобразити ситуацію, як нібито є загроза свободі слова, що їм погрожують та тиснуть на них. Але в чому полягає загроза? – в тому, що Держдеп може перекрити фінансування. Оскільки сайт існує на американські державні гроші, а тому має давати весь спектр американської політики, а не намагатися очорнити одного з лідерів президентських перегонів та одну з двох провідних партій.

Само собою, в матеріалі texty.org.ua немає слів «ворог України» та їм подібних. Проте саме подання матеріалу побудовано так, щоб у читача у підсвідомості виникла саме така асоціація.

В матеріалі подано список із 388 осіб та 76 організацій, яких автори називають «трампістами та комуністами» і вважають, що ці люди та організації виступають проти допомоги Україні. Сам список є відверто упереджений. Достатньо сказати, що в ньому 116 членів Палати представників і 21 сенатор – і всі вони є республіканцями. При тому скинуто всіх до купи. Там є сенатор Джеймс Венс (James Vance), який виступає дійсно з антиукраїнськими ідеями, але там є і проукраїнський сенатор Тед Круз (Ted Cruz).

Просто нагадаю, у 2021 році адміністрація Байдена одразу по приходу до влади скасувала санкції проти «Північного потоку 2». Сенатор Тед Круз намагався цьому перешкодити, він намагався блокувати ухвалення важливих законів і вимагав, щоб Байден не скасовував санкції проти «Північного потоку 2». У своєму виступі в Сенаті він так пояснював свою позицію: якщо Росія добудує «Північний потік 2», то, по-перше, РФ стане незалежною від української транзитної труби, а по-друге, Путін почне отримувати ще більше європейських грошей за газ. А ці два фактори, попереджав Тед Круз, призведуть до того, що Росія розпочне справжню гарячу війну проти України. Через кілька місяців саме це й сталося. Проте сайт texty.org.ua сенатора Круза заносить у список «Неприятелів України», а тих, хто його не послухав і власне своїми діями призвів до цієї війни – сайт texty.org.ua в список неприятелів України не вносить.

До цього чорного списку внесено конгресмена Джима Бенкса (Jim Banks), який в Росії внесений до санаційного списку за «русофобію», конгресвумен українського походження Вікторію Спартц (Victoria Spartz), яка з перших днів широкомасштабного вторгнення кілька разів приїжджала в Україну, їздила до бійців на фронт, була одним з «моторів» закону про ленд-ліз (який адміністрація Байдена поклала під сукно). Там ще є ціла купа моментів, які свідчать про упередженість списку.

Але постає головне питання: а для чого texty.org.ua це роблять? До виборів у США залишилося 5 місяців, є висока імовірність, що саме Дональд Трамп і Республіканська партія виграють ці вибори (у своєму останньому прогнозі тиждень тому “The Economist” підняв шанси Трампа на перемогу до 66%). І саме в цей момент texty.org.ua старанно вбивають клин між республіканцями та Україною. Вносять у список «неприятелів України» тих американських політиків, які виступають проти байденівської імітації допомоги Україні, натомість вимагають справжнього ленд-лізу для нашої країни.То для чого texty.org.ua це роблять? Кому це вигідно?

Наші інтереси: 

Стежимо за перебігом виборчої кампанії в США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Щось схоже на те, що Байден вже не віре у перемогу на виборах, і всіляко намагається або щоб Україна підписала угоду з Росією, або щоб республіканці не хотіли допомагати Україні.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Питання дійсно цікаве: КОМУ це вигідно?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Повідомлення на сайті: TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тут усе зрозуміло: керівництву сайту дали команду – вони зробили замовну публікацію. Хто платить, той замовляє музику. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Щось схоже на те, що Байден вже не віре у перемогу на виборах, і всіляко намагається або щоб Україна підписала угоду з Росією, або щоб республіканці не хотіли допомагати Україні.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Колективний Байден рішуче налаштований на перемогу, тому застосовує всі доступні засоби, щоб підняти рейтинг Демпартії та опустити рейтинг Трампа і республіканців.

В'ячеслав Пачевський: Щось схоже на те, що Байден вже не віре у перемогу на виборах, і всіляко намагається або щоб Україна підписала угоду з Росією, або щоб республіканці не хотіли допомагати Україні.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

В них цікаві матеріали. Їхній ІТ-фахфвець добре робить свою роботу.
Те що вони заняли сторону однієї партії -- мабуть їхня помилка в тому.
Нам потрібна двопартійна підтримка.

Допомога від нинішньої адміністрації недостатня, але вона значно більша від попередньої.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Та Ви що?! Допомога від нинішньої адміністрації недостатня, але вона значно більша від попередньої? А Ви знаєте, що це Конгрес цю допомогу виділяє, а не чинна Адміністрація? Чинна Адміністрація Білого дому зажала ленд-ліз! Вони піпеткою видають допомогу, хоча б могли виділити Україні все за ленд-лізом ще у 2022 році! ЗСУ після звільнення Харківської області та Херсона могли б рушити далі! І війна б вже закінчилася. Але ні. Сиділи півроку, поки кацапи будували лінії суровікіна, а наш "найвеличніший лідер сучасності" розказував про контрнаступ....

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую, Володю, за те, що пояснив, ЩО там ці Тексти.ua наробили. Тиждень тому у ФБ ліберали писали, що підтримують Тексти.ua, яких тіпа гноблять... Я їх припинила читати від часу ковідної та вакцинної істерії, а Романа Кульчицького, головного редактора, видалила з друзів у ФБ, коли він закликав ледь не ув'язнювати тих, хто не вакцинувався від ковіду. Я підозрювала, що ніякі вони не незалежні!