Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 90
  • Переглядів: 95

Шість рівнів розвитку демосів: Краса, Порядок, Слово, Мова, Інтуїція, Цілісність (+аудіо, відео)

Категорія:

Що вищий рівень демосів, то вищий рівень нації, яку вони формують. Тому розвиток демосів – найголовніше завдання будь-якого етносу, який прагне стати суверенною нацією.

Аудіоверсія:

Як ми вже знаємо, успішне структурування народу і набуття ним стану нації визначається якістю його соціальних структур.

Перетворення аморфного етносу на структуровану націю починається з формування спільнот.

Ще краще, коли народ структурований на громади – спільноти персонально знайомих людей з власним керівником.

Але найкраще, коли базовими одиницями самоорганізації є демоси – громади чисельністю до 100 осіб, керовані «квінтетом». На відміну від громади, демос має не просто керівника, а повноцінний керівний центр, який охоплює п’ять базових напрямків – лідерство, наука, правосуддя, безпека та економіка. Це питання ми вже розглянули у статті «Спільнота, громада, демос – три рівні структурування нації: уточнення термінів».

Що розвиненіші демоси, то розвиненіша нація. Існує шість рівнів розвитку демосів.

1. КРАСА: приємність бути зі своїми

Базовим чинником існування демосу є взаємна симпатія його членів і приємність від перебування у стані єдності. Головним чинником такої приємності є краса: людей притягує краса одне одного і краса всієї спільноти з її цілями, ідеалами, естетикою. Краса є проявом гармонії, здоров’я, сили, досконалості, надійності. З красивими людьми приємно мати візуальний, звуковий, фізичний контакт. Приналежність до красивої організації викликає відчуття радості, гордості, самоповаги, впевненості, захищеності. Відтак плекання краси є фундаментальним чинником існування демосу.

У чому полягає плекання краси? Людина є триєдиною істотою, яка має плоть, душу і дух. Відтак плекання загальної краси полягає у розвитку кожного з цих трьох компонентів.

На рівні плоті: фізична краса, стрункість тіла, здоров’я, рухливість, працездатність, чистота, охайність, здорове харчування, гарний одяг, впорядковане житло.

На рівні психіки: ясне мислення, чиста мова, позитивні емоції, доброзичливість, оптимізм.

На рівні духу: щедрість, прагнення творчості, відповідальність,  спрямованість на вищі цілі.

2. ПОРЯДОК: статут, організаційні процедури

Для виходу на другий рівень розвитку, демос повинен мати чітку систему правил внутрішнього життя і взаємодії з навколишнім світом. Ці правила мають бути засвоєні усіма членами демосу. Євангеліє, розповідаючи про демос Ісуса Хреста, згадує про деякі з них.

Наприклад, «Коли брат твій завинить супроти тебе, піди й докори йому віч-на-віч. Коли послухає тебе, ти придбав брата твого. Коли не послухає тебе, візьми з собою ще одного або двох, щоб усяка справа полагоджувалась за словом двох або трьох свідків. І коли він не схоче слухати їх, скажи громаді; коли ж не схоче слухати громади, хай буде для тебе як чужинець».

Там же розповідається про деякі процедури взаємодії з зовнішнім світом: «Були ж серед тих, які прийшли поклонитися на свято, деякі геллени. Вони приступили до Пилипа, що був з Витсайди Галілейської, і стали його просити, кажучи: Пане, хочемо побачити Ісуса. Приходить Пилип і говорить Андрієві, а Андрій з Пилипом знову приходять і кажуть Ісусові». Тобто Пилип не пішов одразу до Ісуса, а звернувся до старшого апостола – члена «квінтету».  

3. СЛОВО: термінологія, доктрина

Третім рівнем розвитку демосу є чітка термінологія і розуміння кожним його членом точного сенсу вживаних слів. Йдеться про обмежений словник, в якому кожне слово має лише одне абсолютно визначене значення. Цей словник ми позначаємо словом «Сенсар», що значить «носій сенсу» (подібно як буквар – це носій букв).

Сенсар існує паралельно зі звичайною українською лексикою з усією її багатозначністю. Як тільки члени демосу переходять на Сенсар, то ті ж самі слова одразу втрачають багатозначність і набувають чітко визначеного сенсу. Наприклад, у звичайній мові слово «дух» вживається в багатьох значеннях: «дух часу», «невидима субстанція», «сенс», «егрегор», «емоція», «привид» та інше. У Сенсарі слово «дух» має лише одне значення – «духовна сутність» (духовна істота), яка може бути як утіленою (в яві), так і невтіленою (в наві).

Подібним чином слово «бог» означає «божественна сутність» (істота божественного рівня), слово «людина» – сапієнс другого рівня розвитку (початковий гомо дуплекс), «арій» – сапієнс третього рівня (реалізована людина, надлюдина), «ельф» – сапієнс четвертого рівня (універсальна людина), «спас» – сапієнс п’ятого рівня (боголюдина), «громада» – організована спільнота особисто знайомих людей, і так далі.

Завдяки своїй чіткості Сенсар дозволяє точно сформулювати світоглядну доктрину аріянства. Тому Сенсар – це також тлумачний словник аріянства. Завдяки йому демоси третього рівня знають термінологію і мають надійний світоглядний фундамент.

4. МОВА: продуктивне спілкування

Четвертий рівень розвитку демосів – це практичне застосування словника Сенсар. Мови з обмеженим словниковим запасом, розроблені для чіткого спілкування у життєво важливих ситуаціях, ще називають «бойовими мовами». Відтак мова Сенсар – це «бойова мова демосів».

Окрім однозначності, для цієї мови властиві логічність, лаконічність, застосування коротких форм і уникнення беззмістовних слів. Наприклад, замість «неначе» говоримо «наче», замість «оголошення» – «об’ява», замість «поки не виконає» – «поки виконає», замість «всі мене не розуміють» – «я посварився з товаришем» тощо. «Хай буде ваше слово: так – так; ні – ні. А що більше цього, те від лихого» – навчає Ісус.

Ще одна особливість Сенсара – це спрямованість на співпрацю, безконфліктне вирішення проблем і уникнення будь-чого, що принижує людину або може бути сприйняте нею як образа. Для цього застосовуємо правило «критикуй не людину, а проблему»: замість «ти мене ображаєш» – «твої слова мене ображають», замість «ти говориш дурниці» – «твоя думка потребує уточнення». Людина, яка володіє Сенсаром, завжди пам’ятає про те, що спілкується з втіленими божественними сутностями різних рівнів розвитку.   

Сенсар рекомендує застосовувати ствердження і уникати заперечень, наприклад, замість «не бійся!» говоримо «дерзай!» або «сміливіше!». У Сенсарі слово «проблема» означає «виклик», а слово «криза» – «процес остаточного вирішення». Тому Сенсар – це мова позитивного мислення. «У світі на вас тиснутимуть. Але дерзайте! Я переміг світ».

5. ІНТУЇЦІЯ: розуміння з півслова, метафори, гумор

На п’ятому рівні члени демосу розуміють одне одного з півслова. Для передачі сенсу досить натяку або жарту. Приклад такого спілкування подає Євангеліє в оповіданні про весілля в Кані Галілейській: «Коли ж забракло вина, мати Ісуса каже до Нього: Вина не мають. Ісус відповів їй: Що мені й тобі, жінко? Але Мати його мовила до слуг: Що тільки скаже вам, робіть». Для того, щоб порозумітися, Ісусові та Марії вистачило кількох слів.    

6. ЦІЛІСНІСТЬ: дія без слів, соціальний організм

На шостому рівні демос діє як цілісна розумна істота, творчий соціальний організм. Його поведінка нагадує гру добре зіграної футбольної команди, в якій гравці тонко відчувають одне одного і «читають думки» взагалі без слів. Шостий рівень дає демосу максимальну синергію і дозволяє йому перевершувати спільноти, чисельніші його в сотні й тисячі разів.

Від дитинства до зрілості

Описані шість рівнів розвитку демосу нагадують розвиток людини від народження до становлення зрілої, цілісної особистості. На етапі немовлятка домінують фізичні відчуття, відбувається звикання до режиму дня, виробляється розпізнавання своїх і чужих. Далі дитина вивчає окремі слова і вчиться їх застосовувати у зрозумілій мові. Пізніше вона починає розуміти натяки та жарти. Врешті-решт, опановує мистецтво розуміння намірів і потреб інших людей без жодних слів.

Подібним чином розвиток демосу від першого до шостого рівня – це розвиток від простої організації до соціального організму, спроможного до самостійного мислення, вольових дій і творчості.

Що вищий рівень демосів, то вищий рівень нації, яку вони формують. Тому формування демосів та їхній розвиток – найголовніше завдання будь-якого етносу, який прагне стати суверенною нацією. Етнос – це народ у стані дитинства, нація – це народ у стані зрілості.


Обговорення на відеоканалі "Гартленд" – Ігор Каганець і Оксана Білозір: 

Шість рівнів розвитку первинних громад, Євангеліє – інструкція для їх формування (відео)

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Розвиваємо теорію демосів, творимо оновлену Українську націю.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Додав озвучення цієї статті. Слухаємо і поширюємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що слова "Що мені й тобі, жінко?" Ісус промовив жартома.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, такий публічний словник "Сенсар", зараз є лише у вельмишановного добродія Ігоря Каганця. А, процедура поповнення його для всіх інших - відсутня. А, наприклад, я, хочу його мати. То, мені слід написати статтю з цієї теми?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Блискуче порівняння розвитку демосу й людини, Ігоре !

Вірю в успіх цієї надійної стратегії, оскільки багато вже з нас особисто переживає цей ріст.

Вимогливо, зате весело і вдячно !!!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Наразі, у 2021 році, в Україні є лише два демоси другого рівня розвитку. Результати їх діяльності вже трохи мене приголомшують та дивують. Цікаво, скільки та яких саме, демосів потрібно, аби Україна перетворилась на суверенну націю?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Додав озвучення цієї статті. Слухаємо і поширюємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!