Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що таке стрес та як його долати. Поради психолога

Коли мова заходить про стрес, то майже завжди йдеться про щось негативне, надзвичайно шкідливе для організму людини. У нашій свідомості поняття «стрес» асоціюється передусім з переживанням сильних негативних емоцій, непомірним нервовим напруженням та сильними душевними хвилюваннями. Але стрес — це не просто нервове напруження чи душевне хвилювання.

191026stres-2.jpg

Долаємо стреси і стаємо сильнішими!
Долаємо стреси і стаємо сильнішими!

Насамперед, стрес — це фізіологічна реакція організму на будь-які зміни внутрішнього чи зовнішнього середовища, яка стимулює захисні сили організму, пише психолог Ірина Пушкарук на UaModna.

Cтрес може бути як позитивним (еустрес), так і негативним (дистрес). 

Еустрес — це корисний стрес, завдяки якому підвищуються захисні сили організму. Людина добре адаптується до природного середовища та в суспільстві.

Дистрес — шкідливий стрес, оскільки відбувається виснаження захисний сил організму, руйнування механізму адаптації. У результаті людина втрачає здатність долати труднощі та небезпеку.

Та в будь-якому своєму вигляді стрес супроводжується певними емоційними переживаннями і, якщо вони надто сильні та присутні протягом тривалого часу, це може бути причиною розвитку різноманітних захворювань. Передусім з боку серцево-судинної системи. Тому, як кажуть, і печалі, і радості повинно бути в міру.

Особливе значення для людини має психологічний стрес, адже багато ситуацій у житті стають причиною стресу не через свої об'єктивні особливості, а саме через суб'єктивну реакцію людини на них. Як говорить відома приказка, «не такий страшний вовк, як його малюють»; тому основним принципом подолання психологічного стресу є наступний: легше змінити свої погляди на світ, ніж сам світ.

Якщо ви відчуваєте, що стрес негативно впливає на якість вашого життя, потрібно негайно вжити відповідні заходи.

Пропонуємо скористатися наступними порадами у боротьбі зі стресом:

1. Посміхайтеся частіше.

2. Більше рухайтеся та якомога більше перебувайте на свіжому повітрі.

3. Спостерігайте за собою. Визначте, які ситуації спричинюють стрес та або намагайтеся уникати їх, або, попередньо налаштувавши себе на спокій та впевненість, зустрічайте «ворога» з високо піднятою головою.

4. Хваліть себе за кожне навіть найменше досягнення і не  себе весь час навіть за найбільші невдачі.

5.Читайте лише добрі книги та дивіться такі ж фільми.

6.Не намагайтеся робити декілька справ одночасно. Розплануйте свій день та робіть намічені завдання в залежності від їхньої важливості.

7. Навчіться говорити «ні». Постійне «так» спричинює надмірну відповідальність та надлишкове напруження.

8. Шукайте привід радіти життю весь час і повсякденно. Життя одне, воно прекрасне, тіштеся, що воно є.

9. Будь-які труднощі, що виникають, зустрічайте не з позиції глобальної небезпеки, а дивіться на них, як на сходинки власного шляху до успіху.

10. Живіть сьогоднішній днем. Радійте тому, що є тут і зараз.

11. Пам'ятайте, що ваше здоров'я — у Ваших руках. І задоволення від життя залежить передусім від вашого бажання бути ним задоволеним.

Наші інтереси: 

Розуміти природу психологічних проблем. Вчитися управляти своїми емоціями. Не піддаватися паніці і страху.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи