Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що таке “Добра Хата” – по-литовськи?

У самому центрі Клайпеди в будинку 17-а, на вулиці Сімкаус є “Добра Хата”. Не будемо досліджувати історію цього майже столітнього будинку, але варто згадати, як на одній з фронтальних стін з’явився витонченого дизайну напис з українськими символами. Так скромно, у спомин про рідну землю на Львівщині, пан Михайло зробив дарунок литовцям.

Ми завітали сюди разом з паном Михайлом, щоб підтвердити: роки і відсутність українських кухарів не нівелюють дух та ідею, яку щиро від серця було покладено кілька років тому.

Нас приємно здивувало, як до лиця литовцям українські вишиванки, і як витончено зі смаком підібрана українська музика, що постійно створює тут добрий настрій. Мабуть варто б повчитись і українським рестораторам оцієї європейської України лише в одній хаті, що цілорічно навіть без вихідних є любимим для литовців рестораном.

Мені подумалось, а чому б українським туроператорам не внести в свої ексклюзивні тури не лише відвідини музею янтара, чи вітрильника, а просто бути в Клайпеді як дома, в “Добра Хата”. Якраз всі чекають, що настав час говорити про фірмові страви цього закладу, про його оформлення глечиками, рушниками і..., та ні ,хочу сказати якби сьогодні жив Микола Гоголь, то переконаний, він би поїхав до моря не в Італію і творив свої безсмерні “ Мертві душі” не в римському кафе “ Ель Греко”..., він би вибрав “Добра Хата” і написав би талановито про те, що неповторне українське носив у серці і чим жив і дихав вже в новітньому творі "Європейська Україна". Я впевнений, такий твір би він закінчив, а не залишив його таким, як свою поетичну повість “Рим”.

Та що я про те, чого нема і чому на жаль вже не бути... Є реальність, є “Добра хата”. Якщо виміряти, скільки позитивного іміджу про Україну для людей з Європи вона дає, то ніякі державні бюджети і штати дипломатів в сумарному вимірі такого ще не досягли, а жаль. Хоча це моє суб’єктивне твердження, адже не знаю всіх державний програм і високої кваліфікації кращих українців, які стають послами та дипломатами.

На світлині ( зліва) - Сaломія Добромілскене - дружина власника, Гінтаунтас Ліоранчас - бармен та організатор діяльності “Добра Хата” та Ганна Агішева - журналіст Київського прес-клубу .

            А тут одна людина, яка багато років тому полюбила Литву, через серце Сaломії. Збудувала на цій землі дім, зазначу не один, виростила дітей, і продовжує прикрашати цю землю садом української доброти і щирости. Так це все є у пана Михайла. Я за свої тридцять років життя і роботи в різних країнах світу бачив багатьох і народжених у світах і на рідній землі українців. Бачив і титулованих патріотів, але таких до яких литоці йдуть набиратись духу і любови до рідної землі стрічав дуже рідко. Мене осінила думка, що в “Добрa Хатa” литовці стають ще більшими патріотами і відчувають себе справжніми литовцями – друзями України. Моя вишиванка була ключом, який дозволив відчути це на собі, а також атмосферу і дух які дозволяють людині бути вільною, духом і перебувати у стані радости.

Ось і є той секрет, який покличе людей простору Міжмор’я, до ресторану “ Добрa хатa”, якому судилося стати центром, чи то великою хатою, що й надалі надихатиме творити добро і любити Україну до глибин кишенні і обов’язково всім серцем і душею.

На світлинах Сашка Агішева:

- Мій день народження з паном Михайлом Добромілским на літньому майданчику “Добра хата”  Так не хотілось полишати нових друзів і ми прощались на порозі, щоб повернутись ще.

Ганна Агішева та Петро Олар ( Клайпеда, Литва)

Наші інтереси: 

Українці в Європі доказують, що ми - європейці, і наша Вітчизна - прадавня європейська країна.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

"Добра хата" гостинно запросила нас і чекає на Вас, відчуваю, що треба робити острови України у цілому світі. Так буде...

Хай живе Міжмор’я!

Коментарі

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

"Добра хата" гостинно запросила нас і чекає на Вас, відчуваю, що треба робити острови України у цілому світі. Так буде...

Хай живе Міжмор’я!