Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Що показало викриття "незаконного збагачення" сімейства Крупи – 6 запитань до зеленої влади

Категорія:

Як державні керівники та правоохоронці дозволили чиновникам-мультимільйонерам займатися корупцією багато років? Крупи з кимось не поділились? Яких начальників треба звільняти та перевіряти на зв'язок з корупційною родиною? Це історія демонструє масштаби корупції та хабарництва в українській владі під час війни. Журналіст Юрій Бурусов поставив 6 питань до влади у зв'язку зі справою "слуги народу" Тетяни Крупи.

241006-krupa.jpg

Чиновник серед "зароблених" грошей, які зберігав вдома. Скріншот відео з соцмереж
Чиновник серед "зароблених" грошей, які зберігав вдома. Скріншот відео з соцмереж

Тетяна Крупа, голова обласного МСЕК (медико-соціальної експертиза), яка з початку війни видавала довідки про непридатність до військової служби, була головним лікарем медико-соціальної комісії з 2008 року! При чотирьох президентах, без змін 16 років на одній посаді! У 2015-му році балотувалась до облради за списком "Блоку Петра Порошенко", але не пройшла, пише Юрій Бутусов у своєму дописі на Фейсбук.

У 2020-му вона балотувалась за списком партії "Слуга народу" і стала депутатом Хмельницькій облради. Особливо смішно це виглядає на фоні гучної рекламної кампанії Зеленського про "нові обличчя". Як думаєте, за яку суму 60-річна на той момент Крупа, яка усе життя провела на держслужбі та балотувалась раніше від Порошенко, купила собі продовження роботи на посаді голови МСЕК та місце "нового обличчя" від партії Зеленського, питає журналіст.

ЇЇ чоловік Володимир Крупа також усе життя до виходу на пенсію працював на держслужбі – був керівником Хмельницької обласної Держфінінспекції та Держаудитслужби.

Син Олександр Крупа при Порошенко був призначений у президентську вертикаль – на посаду першого заступника голови Хмельницької районної державної адміністрації.

Одразу після того, як мама стала депутатом Слуги народу, її син Олександр також пішов на підвищення, став начальником обласного Пенсійного фонду, і при президенті Зеленському нелегальні доходи родини Крупи стрімко збільшились.

Лікар державної установи на новому "Порше"! Родина Слуги народу середнього рівня обласних чиновників, які усе життя працюють виключно на держслужбі, відкрито володіє майном – крутіше за більшість бізнесменів. І нікого це не дивувало ані правоохоронців, ані контролерів!

За повідомленням ДБР, вдома корупційне сімейство зберігало майже 6,мільйонів доларів у готівці, прикраси та коштовності на багато сотень тисяч доларів. Але це – тільки менша частина майна.

Серед іншого вони володіють 30 об’єктами нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві, 9 елітними автівками, корпоративними правами на 48 млн грн, готельно-ресторанним комплексом на майже 3 тис. метрів квадратних в одному із парків Хмельницького. За кордоном у їхній власності нерухоме майно в Австрії, Іспанії та Туреччині. На валютних закордонних рахунках родина також "накопичила" майже 2,3 млн доларів США.

Вражає, що 37-річний Олександр Крупа, у 2022-2023 роках начальник обласного Пенсійного фонду, купив дві дорогі автівки: Audi Q8, 2021 року випуску за 2,1 млн грн і BMW X7, 2022 року випуску за 2,2 млн грн.

Під час війни чиновник купує та їздить на нових елітних машинах, і нікого це не здивувало, зауважує Юрій Бутусов.

Історія родини Крупи змушує поставити питання:

1. Про необхідність провести перевірки усього керівництва хмельницьких регіональних правоохоронних органів, Нацполіції, СБУ, БЕБ, які не помічали діяльність та статки Круп.

2. Усе керівництво та більшість співробітників МСЕК та Пенсійного фонду, ймовірно, знали про корупційні схеми своїх керівників. Але не повідомляли, і тому постає питання про масові звільнення співучасників та розслідування їх діяльності.

3. Усі рішення МСЕК Хмельницької області мають бути переглянуті, мають бути оприлюднені дані щодо кількості довідок, які видала Крупа.

4. Мають бути проведені перевірки та оприлюднений майновий стан усіх інших регіональних МСЕК України та інших керівників Пенсійних фондів усіх рівнів. Також мають бути проведені перевірки керівництва МСЕК та Пенсійного фонду України, які є ймовірними учасниками цих корупційних схем.

5. Має бути проведена перевірка фінансового та майнового стану керівництва партії Слуга народу у Хмельницькій області, оскільки кар'єра Крупи була б неможлива без політичного "даху" та сприяння місцевого партійного керівництва – вони, скоріше за все, отримували свою долю за те, що прикривали корупційну родину. Слуги мають відкрити, хто саме включив до партійного списку Тетяну Крупу. Також має бути відкрито, хто дав подання на призначення Олександра Крупи на голову Пенсійного фонду.

6. Уся конфіскована у Круп готівка має бути негайно перерахована на допомогу ЗСУ, усе майно реалізовано на користь фронту – вони усе це поклали у свою кишеню з кишені платників податків.

І ось коли влада показово дасть відповіді на ці питання, і покарає усіх, хто допомагав Крупам буквально купатись у грошах, це набагато краще допоможе підняти доходи до бюджету, ніж підняття податків для бізнесу. Бо тисячі таких "інвест-нянь", як Крупа, – це і є основна причина нестачі грошей в державі, підсумовує Юрій Бутусов.

Наші інтереси: 

Бачимо, що чиновники накупили собі дорогих елітних автівок, поки ми збирали на б/в недорогі джипи для наших бійців... Поки одна частина суспільства воювала, каста чиновників збагачувалася! А ще їх забронювали від Армії (як цінних незамінних працівників), а інженерів, які працюють на виробництвах дронів, ІТшників, які платять податки, що більше вчительської зарплати, не бронюють, а виловлюють і відправляють на фронт.  Розуміємо, що чиновники – зло. Чим менше буде чиновників, тим менше буде зла. Сама чиновницька посада спонукає до злочинних дій. Бачимо, що формуються цілі династії чиновників, які, користуючись посадами, збагачуються за чужий або державний кошт.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта (+аудіо)

Народна держава формується не окремими людьми, а організованими громадами людей. Роман «Вулик Геллстрома» (англ. Hellstrom's Hive, 1973) – це політичний проект заснування народної держави –...

Останні записи