Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Робот-журналіст написав новину за секунду

Категорія:

Програмісти з Пекінського університету навчили робота перетворювати дані на читабельний текст. Залізний кореспондент отримав ім’я Сяо Нянь (Xiao Nan) – це перший робот, здатний створювати новини настільки швидко.

Всього за одну секунду робот устиг зібрати в мережі інформацію про Фестиваль Весни в Гуанчжоу (Guangzhou), опрацювати її та видати в результаті зв’язний текст на триста ієрогліфів. Живі професійні новинарі витратили б на це не менше 10 хвилин.

Новину надрукували в газеті Гуанчжоу Southern Metropolis Daily, а робота взяли у штат. Тепер він щодня допомагатиме кореспондентам газети працювати з новинами. Конкурувати з журналістами Сяо Нянь навряд чи зможе: писати довгі статті, брати інтерв’ю та взагалі ставити питання він поки що не здатен.

Так само його канадський колега, який склав на основі побаченої картинки різдвяну пісню і заспівав її, далеко не тягне до Grammy. Це була спроба дослідників з Університету Торонто створити так зване «нейронне караоке»: попередньо алгоритм опрацював сотні різдвяних пісень.

 Вийшло схоже на музику, однак до відчуття свята й затишку тут поки що далеко:

 

 

Утім, роботи всього світу намагаються ставати кращими та ближчими до людей. Приміром, наприкінці минулого року інженер Абхішег Сінг надрукував на 3D-принтері робота Peeqo, який відповідає на репліки співрозмовника доречними гіфками. Виходить досить дотепно, навіть виникає відчуття наявності в цього робота емоцій.

До довгого списку нових речей, яким торік навчились роботи, можна додати ходіння по стінах, здатність сміятись, знаходити точку опори й пітніти.

Втім, поки що штучному інтелекту до досконалості далеко. І хоч під загрозою автоматизації вже чимало професій, розробники Сяо Нянь упевнені, що знадобиться ще багато десятиліть, щоб їхній проект «доріс» до професійного журналіста.

 

Наші інтереси: 

Штучний інтелект не здатний замінити людину у всіх галузях.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не позаздриш молодому поколінню із вибором професії.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не позаздриш молодому поколінню із вибором професії.

Вірю в те, що розумію.