Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Протести проти мобілізації у Дагестані показують реальну кризу в Росії

Категорія:

Кремль на це не розраховував і тому доведеться витрачати додаткові ресурси на республіки, що протестують. Але протести навряд чи призведуть до розвалу Росії, проте вплинуть на ресурси, які є у Москви.

220926igorsemyvolos.jpg

Ігор Семиволос. Фото: tyzhden.ua
Ігор Семиволос. Фото: tyzhden.ua

Про це для Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

"У Дагестані починають розуміти ситуацію, в яку вони потрапили. Це свідчить про реальну кризу або її наростання в Росії. Тому що мобілізація, як її передбачали в Кремлі, не повинна була супроводжуватися такими протестами, які доволі швидко переходять у силове протистояння. У регіонах, де найбільше загиблих, найбільше пручаються. У них вже є неприйняття політики, яку реалізує Кремль. Це можна розглядати як початок хвилі таких протестів по різних регіонах Росії. Для нас важливо, що саме збереження етнічних представників групи виходить на перший план. Не спрацьовує загальноросійський наратив. Кожна група намагається врятувати своїх людей. Це хороші підстави для розвитку націоналізмів пригнічених націй і формування протестного поля за різними ознаками", – говорить Семиволос.

Протести навряд чи призведуть до розвалу Росії, але точно вплинуть на ресурси, які є у Москві, наголошує експерт.

"Не дуже вірю, що сам протестний рух може призвести до розвалу Росії. Всі революції відбуваються у столиці. Але є важливий момент. Будь-яке внутрішнє протистояння забирає ресурси. Центр змушений постійно вкидати додаткові ресурси в ці республіки. І в очевидній перспективі виявиться, що в росіян їх не вистачить, щоб контролювати сам центр. Тоді почнеться найцікавіше. І це можуть бути будь-які деструктивні процеси всередині Росії", – каже Семиволос.

На території Росії триває оголошена часткова мобілізація. Репресивні заходи там посилюють. Зокрема, вже закрита на в'їзд та виїзд Ростовська область. У Дагестані місцеві жителі анонсували масштабні протести. Люди вимагають від влади та силовиків відпустити всіх затриманих під час мітингів проти мобілізації.

Наші інтереси: 

Треба готуватися до розпаду ерефії. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Алекс Гун.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Імперії розвалюються з окраїн.

Коментарі

Зображення користувача Алекс Гун.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Імперії розвалюються з окраїн.