Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Про неймовірну користь столового буряка для розуму і здоров’я

Спецтема:

Багато хто вважає цей овоч лише необхідним інгредієнтом до борщу, але дослідники з’ясували, що буряк потрібно їсти обов’язково. Буряк допомагає схуднути і рятує від раку.

Відразу декілька досліджень визначили механізм дії буряків на організм людини. Результати показали, що ця рослина може стимулювати багато систем організму і впливає на артеріальний тиск, здоров’я серця і когнітивні функції.

Буряк в даний час використовується в якості інгредієнта для деяких страв і спортивної дієти. Однак результати досліджень також визначили, що цей коренеплід може підвищити фізичну продуктивність і витривалість людського тіла.

Буряк неймовірно корисний для всіх людей, так як містить такі сполуки, як бетаїн, кверцетин і ресвератрол. Але раніше дослідження, що стосуються впливу цього овоча на спортивну продуктивність, часто фокусувалися на нітратах. Нітрати в буряках перетворюються в нітрити, а деякі перетворюються в оксид азоту, що має вирішальне значення для регулювання кров’яного тиску, серцево-судинної функції та виробництва енергії в мітохондріях.

Окреме дослідження, проведене в 2011 році, показало, що буряковий сік повний нітратів може допомогти підвищити насичення клітинами кисню при велоспорті. В іншому дослідженні, проведеному в 2017 році, вивчалося, як буряк впливає на людей, що виконують вправи з високою інтенсивністю. У подвійному сліпому перехресному дослідженні, яке очолював Жан Ньякайрі Департаменту з наук про людський рух в Медичному центрі Маастрихтського університету в Нідерландах, науковці проаналізували, що буряковий сік може підвищити ефективність вправ у футболістів.

В експерименті брали участь 32 добровольця. Половина з них вживала по дві дози 70 мл бурякового соку з 800 мг нітрату, інша ж вживала плацебо. Спостереження тривало шість днів. Примітно, що учасники експерименту вживали сік за три години до тесту.

В якості перевірки працездатності добровольці бігали по спортивній доріжці. Вчені вимірювали їх тиск, пульс темп бігу. Перед тестом у них обов’язково брали аналіз крові і слини.

Суб’єкти брали кінцеву дозу за три години до проведення тесту. Відстань, пройдена під час тесту, використовувалася для виміру ефективності, і частота серцевих скорочень вимірювалася безперервно. Зразки крові і слини були взяті перед тестом.

З’ясувалося, що ті люди, які вживали буряковий сік виконували тест більш успішно і почували себе краще під час та після бігу.

Крім того, дослідження показали, що буряк сприятливо впливає на когнітивну функцію, покращуючи стан нейронів головного мозку. Вчені говорять, що їх дослідження не зупинені і будуть продовжуватися.

Чим ще корисний буряк?

Крім перерахованих вище речей, цей коренеплід сприятливо впливає на здоров’я.

  • Буряк допоможе скинути вагу. Цей овоч містить багато води і мало калорій. Що буде дуже корисно для тих людей, хто намагається схуднути.
  • Буряк може поліпшити травлення. Буряк містить клітковину, що добре для здоров’я травної системи. Це також може знизити ризик виникнення хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.
  • Буряк врятує від раку. Дослідження проводилися на ізольованих клітинах людини і щурах. Вони довели, що пігменти, які містить буряк, перешкоджають зростанню ракових клітин.
  • Буряк корисний овоч! Він багатий поживними речовинами, повна вітамінів і мінералів. При цьому калорій і жиру в ньому неймовірно мало.
Наші інтереси: 

Природна користь поряд!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Буряк дуже корисний не лише для здоров'я, а й для гаманця: цього року кілограм чудового буряка можна купити всього за 12 гривень. А кілограм чудових яблук можна купити взагалі за 11 гривень. До речі, буряк краще їсти з яблуками, бо від самого лише буряка дере в горлі. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Буряк дуже корисний не лише для здоров'я, а й для гаманця: цього року кілограм чудового буряка можна купити всього за 12 гривень. А кілограм чудових яблук можна купити взагалі за 11 гривень. До речі, буряк краще їсти з яблуками, бо від самого лише буряка дере в горлі. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!