Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Польща підписала довгострокові контракти на постачання скрапленого газу зі США

Спецтема:

Польська нафтогазова компанія (PGNiG) підписала два довгострокових контракти з американськими компаніями Venture Global Calcasieu Pass і Venture Global Plaquemines LNG на постачання скрапленого газу, повідомляє Money.pl. Кожна з них протягом 20 років постачатиме в Польщу по мільйону тонн скрапленого газу (СПГ) щорічно. У польській нафтогазовій компанії PGNiG зазначають, що американський газ буде на 20 відсотків дешевший, ніж російський. З 2022 року Польща більше не імпортуватиме газ із РФ.

За умовами контрактів, постачання газу може бути предметом подальшої торгівлі польської PGNiG на міжнародних ринках і проводитиметься за формулою free-on-board (отримання товару покупцем у порту відвантаження).

Скраплений газ постачатиметься в Польщу з виробничих потужностей в американському штаті Луїзіана, їх планують добудувати до 2023 року.

Таким чином Польща має намір зменшити залежність від російського газу. Минулого року термінал у Свіноуйсьці прийняв перший американський танкер із СПГ, раніше побудований у 2015 році термінал приймав танкери із СПГ з Катару. Загалом минулого року Польща прийняла 13 танкерів зі скрапленим газом, у першому півріччі цього року обсяг поставок СПГ до країни зріс на 50%.

Зазначимо, LNG-термінал у Свіноуйсьці розпочав роботу в червні 2016 року, його потужність – 5 млрд кубометрів газу. Це стало початком диверсифікації шляхів постачання та джерел газу, Польща має намір збільшити потужності терміналу ще на 2,5 млрд кубометрів газу.

Заступник міністра енергетики Польщі Міхал Куртика, країна відкриває "північні ворота" для постачань скрапленого газу через LNG-термінал, максимально задіявши при цьому існуючу трубопровідну інфраструктуру й інтерконектори (сполучні газопроводи із сусідніми країнами і їх газотранспортними компаніями).

За його словами, Польща вітає участь України у створенні регіонального європейського газового хабу. На думку заступника голови правління PGNiG Мацея Возняка, дуже багато речей у цьому питанні залежить від української сторони.

"Польща зацікавлена у створенні інтерконектора з Україною. Ми кілька років ведемо про це переговори з НАК "Нафтогаз України" і оператором ГТС "Укртрансгазом". З нашого боку необхідно небагато – добудувати близько 1,5 км трубопроводу, і ми готові це зробити, щойно українська сторона визначиться з будівництвом на своєму боці 110 км трубопроводу" – пояснив він.

У польській нафтогазовій компанії PGNiG зазначають, що американський газ буде на 20 відсотків дешевший, ніж російський. З 2022 року Польща більше не імпортуватиме газ із РФ повідомляє Німецька хвиля

Наші інтереси: 

Польща продовжує роботу з диверсифікації шляхів постачання та джерел газу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ще один висновок: за кілька років Міжмор’я буде енергетично незалежним від Московії.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Газовій монополії Кремля приходить кінець!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Найважливіше ось що:

У польській нафтогазовій компанії PGNiG зазначають, що американський газ буде на 20 відсотків дешевший, ніж російський. З 2022 року Польща більше не імпортуватиме газ із РФ.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ще один висновок: за кілька років Міжмор’я буде енергетично незалежним від Московії.

Все, що робиться з власної волі, – добро!