Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 19

Особливості маркування яєць українського та європейського виробництва

Курячі яйця – улюблений сніданок багатьох українців. І це зовсім не дивно, оскільки даний дієтичний продукт дуже корисний та водночас поживний. У ньому міститься велика кількість жирів і білків, а також вітаміни різних груп.

При цьому на прилавках магазинів зустрічаються різні види яєць. Вони можуть відрізнятися за кольором і розміром, харчовою цінністю та іншими характеристиками. І всі ці, а також багато інших відомостей про даний харчовий продукт його виробник зобов'язаний вказати, повідомивши споживачам правдиву інформацію. Це виконується за допомогою такого способу, як маркування. Воно має низку принципових відмінностей від аналогічних процесів, що використовуються при виробництві інших продуктів.

Особливості маркування продукції

Поверхня кожного яйця, що надходить у продаж, повинна містити відомості про його властивості. Сьогодні таке маркування включає найменування виробника товару та його категорію. На прилавках, як правило, зустрічаються яйця з буквою «С» на шкаралупі. Це продукція столового типу. Крім того, товар може бути дієтичним, у такому випадку маркування яєць в Україні https://domino-kiev.com.ua/productions/yaytsya-ua/products потребує використання символу «Д».

У полі літерного позначення присутня цифра:

  • «0» – добірний продукт;
  • «1» – перша категорія;
  • «2» – товар другого класу.

Також на шкаралупі іноді можна побачити додаткові дані. Наприклад, якщо після символьного позначення продукції є напис «Янтарне», то це означає, що продукт насичений кератином. Існують також інші корисні добавки, у тому числі йод.

Важливо зазначити, що при виборі цього харчового продукту необхідно звертати увагу не тільки на його маркування, а й на загальний вигляд, оскільки в разі тривалого зберігання або розміщення в неналежних умовах він швидко втрачає свої якості. Важливу роль відіграє й упаковка, на якій повинні міститися докладні відомості про товар для його споживачів.

Особливості маркування імпортної продукції

Вироблені в інших країнах яйця, які можна зустріти на прилавках магазинів, також мають штампи. Однак вони суттєво відрізняються від вітчизняних. Таке маркування містить наступні позначення:

  • «S» – до 53 г;
  • «M» – 53–63 г;
  • «L» – 63–732 г.

Найбільші яйця позначаються символом «XL», а їхня вага становить не менше ніж 73 г. Далі йде цифрова комбінація, перший символ якої означає країну-виробника, наприклад, «1» для Бельгії або «2» для Німеччини.

Крім того, важливою особливістю маркування яєць із країн Європейського Союзу є те, що виробники вказують на шкаралупі умови, у яких вирощувався птах.

Так, цифра «3» говорить про те, що кури розміщувалися в клітках, а «2» свідчить, що вони жили в умовах курника, але не мали можливості виходити на відкриті території. Якщо другим символом у числовому ряді на оболонці яйця є цифра «1», то такі несучки могли виходити з приміщення на повітря. Символ «0» говорить про те, що на прилавку лежить високоцінний біологічний продукт із великим вмістом корисних компонентів. При цьому такі товари повинні бути забезпечені відповідними сертифікатами.

Устаткування для друку

Що стосується пристосувань для маркування як самих яєць, так і їхньої упаковки, то вони представлені різними пристроями, серед яких:

  • лазерні системи та аплікатори;
  • термоструйні й трансферні принтери;
  • інші спеціалізовані машини.

Вибір конкретного обладнання виконується з урахуванням різних факторів. Це обсяги виробництва та особливості упаковки продукції (папір або пластик), тривалість зберігання й розташування точок продажу, а також інші умови.

Наші інтереси: 

Корисно знати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи