Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 61
  • Переглядів: 63

Деревні плити для будівництва: ОСБ, ДСП, ДВП - технічні особливості та застосування

У будівельній галузі та на деревообробних підприємствах активно використовуються матеріали-замінники деревини, до числа яких належать плити ДВП, ДСП, ОСП і листи фанери. Вони дешевші за традиційні пиломатеріали й часто їх використання краще за деревину. Для них характерні значні функціональні та структурні відмінності, знання про які дають змогу використовувати конкретний матеріал для розв'язання завдань, які найбільше підходять.

Не всі споживачі чітко розділяють і розуміють відмінності між цими матеріалами. Однак різниця є - і в структурі, і у властивостях, і в основному призначенні.

Основні властивості та відмінності

Усі деревні плити можна розділити на два принципових класи: стружкові та волокнисті.

Деревно-стружкова плита (ДСП)

646a34b6c976c.webp

Уже давно в меблевій і будівельній індустрії використовують ДСП (можна замовити на сайті компанії «ЕРАЛІСТЕХНО» https://eralistexno.com.ua/dsp.html), в основі яких лежить деревина хвойних і листяних порід. Відходів під час виробництва ДСП майже немає, оскільки вихідний матеріал і є побічний продукт деревообробки (тирса).

Деревно-стружкові плити виготовляють за допомогою високотемпературного пресування деревної стружки з додаванням сполучної речовини, а після цього часто ламінують, надаючи готовому продукту більш презентабельного вигляду. ДСП має пухку структуру, тому при розпилі необхідно міцно встановлювати на столі. Як інструмент використовують пилки з маленькими зубами. Під час розпилу не рекомендується натискати на плиту і робити різкі рухи, оскільки вона може кришитися та обсипатися.

Її застосовують у виготовленні меблів, як обшивку стін і як підкладку під підлогові покриття. Цей матеріал не піддається гниттю, а також має хороші тепло- і звукоізоляційні характеристики.

Ламінована деревно-стружкова плита (ЛДСП)

646a3583b4d1c.webp

Покривається паперово-смоляною плівкою з обох боків, яка заздалегідь просочується меламіновою смолою. Наноситься на плиту за допомогою преса. Має величезне розмаїття фактур і кольорів. До того ж ламіноване ДСП може дуже натурально зімітувати безліч порід дерев. З такої зазвичай виготовляють ламіновані меблеві щити та панелі. Вони зазвичай мають глянцеву поверхню, чим візуально і відрізняються від звичайної ДСП.

ЛДСП рекомендується розпилювати за допомогою спеціального обладнання (на виробництві). При домашньому розпилюванні слід спочатку розрізати верхній ламінований шар, а потім вже пиляти саму плиту. Щоб не сильно пошкодити ламінуючу поверхню, можна наклеїти на місце розпилу скотч або липку стрічку.

Деревно-волокниста плита (ДВП, оргаліт)

646a3f53aa425.webp

Одним із поширених матеріалів, предмети з використанням якого можна зустріти практично в кожному будинку, є ДВП за посиланням https://eralistexno.com.ua/dvp.html. Інша назва цього матеріалу - оргаліт. ДВП виготовляють методом мокрого пресування рівномірно розмеленої маси деревних частинок зі сполучними компонентами. Як і у випадку з ДСП, вихідна сировина тут - натуральна деревина, але з неї не роблять стружку, а подрібнюють до волоконного, ватоподібного стану. Є також оргаліт - це ДВП, лицьовий бік якої був покритий лаком або облицьований декоративною плівкою. Через це одна сторона гладка, а друга залишається шорсткою.

Розпилюється частіше пилами з маленькими зубчиками. Сам розпил слід виконувати плавно, без різких рухів, щоб не зламати випилювану деталь. Технологія не дає змоги випускати ДВП великої товщини, тому цей матеріал застосовують здебільшого в меблевому виробництві як задню стінку шаф, днище висувних шухляд тощо. Використовують його і для оббивки стін, стель, перегородок, оскільки, попри низьку ціну, матеріал довговічний. Врахуйте, однак, що ДВП боїться вологи та з часом може пожолобитися. Він характеризується низькою теплопровідністю, зносостійкістю, високою міцністю і простотою різання.

Орієнтована-стружкова плита (ОСП, Oriented Strand Board, OSB)

646a3e7b27a81.webp

OSB - це багатошаровий деревно-волокнистий лист, який виробляється шляхом гарячого пресування стружки переважно хвойних порід дерев, склеєної різними смолами з додаванням штучного воску і борної кислоти. Виготовляють ОСБ лист із довгих стружок, що і є особливою відмінністю від інших видів ДСП. Замовити дану продукцію за доступною ціною можна на сторінці https://eralistexno.com.ua/osb.html.

ОСП-плита отримала свою назву через різний напрямок волокон у шарах (3-4 і більше шарів) - один шар поздовжньо, інший поперечно. Завдяки цьому досягається необхідна жорсткість, щільність і підвищення вологостійкості матеріалу.

Залежно від ступеня захисту від вологи та рівня механічної міцності виокремлюють чотири класи плит: від OSB-1 для оздоблення сухих приміщень до найзахищеніших - OSB-4, які можуть використовуватися для облицювання приміщень із підвищеною вологістю.

Можуть бути ламіновані та не ламіновані. Не рекомендується експлуатувати у вологих умовах, оскільки такі вироби схильні до розбухання. Оскільки така плита не розсипається і не кришиться, її можна розпилювати такими ж пилами, як і деревину. Після обробки, спиляний край стає гладким і без тріщин, але необхідно звертати увагу на поздовжній напрямок листа.

Матеріал часто застосовують у процесі будівництва каркасних будинків, що складаються з сендвіч-панелей, даючи змогу заощадити значні кошти на облицювальних роботах.

Наші інтереси: 

Будівництво, ремонт.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи