Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Бум цифрового мистецтва вже не за горами

Віртуальне мистецтво створюється та обговорюється вже багато років. Але сьогодні, завдяки підтримці таких різноманітних знаменитостей, як Ілон Маск, Ліндсі Лохан та Стів Аокі, онлайн-гудінню в мистецьких та криптовалютних колах, і, мабуть, найголовніше, технології блокчейну, воно не тільки приєдналося до основного потоку, а й генерує величезні суми грошей для цифрових художників та колекціонерів в Інтернеті.

Цифрова анімація мему «Кіт Ньян», летючого кота з печивом замість тіла, заробила його творцеві Крістоферу Торресу майже 600 000 доларів на віртуальному аукціоні. Музикант Граймс тим часом заробила 6,3 мільйона доларів менш ніж за 20 хвилин, продавши низку колекційних цифрових творів мистецтва.

В центрі цього буму транзакцій лежать незамінні токени або NFT. Діючи як віртуальні підписи, вони гарантують, що цінність цифрового мистецтва не зменшується через легкість копіювання або втрати.

В той час якщо картину маслом можна демонструвати лише в одному місці та вона зазвичай має єдиного остаточного власника, цифрове зображення, відео чи GIF можна нескінченно копіювати та насолоджуватися ними безкоштовно на екранах усього світу. Це часто створювало проблеми для майбутніх колекціонерів, які не знають, як оцінити цифрове мистецтво і побоюються, що воно втратить вартість. Але зараз NFT пропонують дві речі, від яких завжди залежав ринок фізичного мистецтва: дефіцит та справжність.

Незамінні токени (NFT) приходять на допомогу

NFT побудовані на технології блокчейн, яка, як і у випадку з біткоїнами, пропонує надійний запис транзакцій. Ця цифрова книга служить непідкупним підтвердженням права власності, тобто «оригінальні» твори мистецтва та їх власників завжди можна ідентифікувати за допомогою блокчейну, навіть якщо зображення чи відео широко тиражуються.

«Замінний» актив – це той, який можна замінити іншим ідентичним з таким самим значенням, наприклад, доларовою купюрою. Незамінний актив, як NFT, прив'язаний до унікальних товарів і не є взаємозамінним.

Віртуальні гаманці та онлайн-каси існують вже давно, допомагаючи нам проводити щоденні операції в банках, інтернет-магазинах чи ігрових додатках та на веб-сайтах легко та зручно. Зараз вони використовуються для зберігання токенів, які згодом можна продати або обміняти. Цінність на вторинному ринку при цьому часто зростає. Це робить твори мистецтва NFT схожими на фізичні, тобто на будь-які інші реальні активи.

Засновники платформ, на яких продаються та купуються цифрові витвори мистецтва вважають, що за ними майбутнє колекціонерів. У людства вже є системи колекціонування картин та скульптур. А за допомогою NFT любителі прекрасного тепер можуть колекціонувати та цифрове мистецтво. До того ж здається, що купувати токени простіше і набагато доступніше у порівнянні з традиційним колекціонуванням мистецтва.

На Nifty Gateway, одній з таких платформ, художники встановлюють кількість видань для будь-якого окремого твору мистецтва, вирішуючи, скільки супровідних токенів буде доступно. Цифра може варіюватися від одиничних, коли експонат продається лише одному колекціонеру, до будь-якої кількості, коли токени знаходяться в доступі протягом обмеженого періоду часу.

Наприклад, продаж колекції Граймс «WarNymph» дозволив здійснити до 9 999 покупок різних творів мистецтва за 7 хвилин. Кілька витворів були продані всього за 20 доларів за токен. Деякі з них вже зараз продаються за тисячі доларів.

Підключаючи художників безпосередньо до колекціонерів, NFT ефективно обходять галереї та інші треті сторони. Багато художників вбачають у цьому «демократизацію» мистецького ринку. Адже так вони мають прямий доступ до своєї аудиторії і їм не потрібно користуватися послугами посередників.

На цьому переваги для цифрових художників не закінчуються. Вони можуть продовжувати заробляти гроші на своїй роботі, навіть після її продажу. NFT можуть дозволити творцям отримувати частку від усіх майбутніх транзакцій – на Nifty Gateway це зазвичай встановлюється на рівні 10%. Така система суперечить багатовіковій моделі, згідно з якою художники не отримують прямої вигоди, коли продані роботи зростають у ціні з плином часу. Наприклад, картина Девіда Хокні була продана у 2018 році за 90,3 мільйона доларів, встановивши рекордну аукціонну ціну за твір живого художника. Тоді британський художник не отримав жодної копійки від продажу, а його дилер продав її всього за 18 000 доларів у 1972 році. Навіть самі колекціонери цифрового мистецтва зізнаються, що підтримка творців є однією з унікальних переваг інвестування у NFT.

Майбутні перспективи

Nifty Gateway ще далеко від своєї мети мати 1 мільярд колекціонерів, але зростання популярності платформи про те відображає бум інтересу до крипто-мистецтва. У березні 2020 року на сайті зафіксовано щомісячних операцій у розмірі 30000 доларів; минулого місяця ця цифра становила близько 75 мільйонів доларів.

В сучасних реаліях NFT як ніколи доречні, адже галереї та аукціонні доми зачиняються по всьому світу, а люди витрачають все більше часу та грошей в Інтернеті. Тепер і любителі мистецтва можуть відхопити унікальний витвір, не виходячи з дому і не шукаючи дилерів.

 

Наші інтереси: 

Технології.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи