Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

4 вимоги до Порошенка, невиконання яких має вести до відставки, назвав експерт у Reuters

Спецтема:

Президент України Петро Порошенко забов'язаний посилити боротьбу із корупцією, або піти з посади. Він особисто відповідає за повільні темпи боротьби із корупцією та запровадження реформ.

Про це у блозі, опублікованому інформаційною агенцією Reuters, пише Джош Коген (@jkc_in_dc у Twitter), колишній співробітник Агентства США з міжнародного розвитку - USAID, який у час перебування на посаді займався менеджментом економічних реформ у державах колишнього СРСР.

Автор перераховує сумну статистику української корупції, яка у різні часи оприлюднювалась ЗМІ та міжнародними організаціями: 142 із 172 місць у світовому рейтингу Transparency International; зникнення з бюджету 12 мільярдів доларів на рік (про це повідомляла Al Jazeera); доля 1,8 мільярдів доларів позики МВФ Україні через "ПриватБанк" Коломойського; гальмування розслідувань справ Мартиненка та екс-міністра Злочевського з боку ГПУ.

"Найбільша корупція процвітає там, де перетинаються інтереси олігархів та урядовців. Невелика кількість олігархів контролює 70% економіки України і зуміла взяти під контроль та корумпувати українські політичні та судові інституції. У результаті створено "культуру безкарності", де політики, судді, прокурори та олігархи змовились в рамках корумпованої системи, яка вигідна усім, окрім звичайних громадян", - пише Коген у матеріалі під назвою"Корупція в Україні така, що посоромився би і нігерійський принц".

Експерт покладає особисту відповідальність за повільні темпи боротьби із корупцією та запровадження реформ на президента України і відзначає, що і після півтора років перебування при владі той "відмовляється рішуче взятись за боротьбу із корупцією".

Коген відзначає, щоб не втратити підтримку Заходу та не допустити приходу до влади в Україні популістів президент України Порошенко має негайно вдатись до 4 кроків.

1. Звільнити генпрокурора Шокіна

Збереження останнім попри критику на його адресу з боку українських активістів та посла США, на думку Когена, можна пояснити лише тим, що Порошенко використовує останнього у своїх інтересах.

2. Продати свою бізнес-імперію

"Порошенко єдиний із найбагатших людей України, чия загальна вартість зросла минулого року, а банк, який належить йому, продовжує розширення у час, коли інші - закриваються. Одне з його підприємств також виграло великий суднобудівельний контракт, що є очевидним конфліктом інтересів", - пише оглядач, відзначаючи при цьому, що немає доказів того, що Порошенко використовує посаду для просування власних бізнес-інтересів.

3. Взятись за реальну боротьбу із корупцією

"Третій Майдан в Україні може статись, якщо українці не побачать, що впливових людей судять та саджають до в'язниці", - наводить попердження українських активістів.

4. Відправити Яценюка у відставку

"Яценюк заслуговує на значну похвалу за те, що проштовхнув болісні реформи в економіці та енергетичному секторі - завдання, яке він сам назвав "політичним самогубством" - але він дистанціювався від відповідальності за боротьбу із зловживаннями, заявивши серед іншого, що "не відповідальний за роботу прокурора.... судової системи". Яценюка і самого піздорюють у корупції, і це точно не те, чого президент мав би очікувати від другої людини держави", - пише Коген.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Війна США і РФ за Україну зосереджується на явищі корупції. США прагнуть її мінімізувати, а РФ - максимізувати.

Американці зацікавлені мати українців за свого союзника, тому прагнуть керувати ладом.

Москалі принципово не бачать в українцях союзників, тому прагнуть керувати хаосом. Але спочатку його треба створити, чим вони й займаються.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Війна США і РФ за Україну зосереджується на явищі корупції. США прагнуть її мінімізувати, а РФ - максимізувати.

Американці зацікавлені мати українців за свого союзника, тому прагнуть керувати ладом.

Москалі принципово не бачать в українцях союзників, тому прагнуть керувати хаосом. Але спочатку його треба створити, чим вони й займаються.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Мій останній керівник вирішення проблеми починав із створення або реформування структурного підрозділу, але проблема все одно не вирішувалася. Проте, метод не переглядався, і так триває досі. Це підхід "совка".
"Боротьба з корупцією" призведе лише до більшої заплутаності і корумпованості системи.
Ці чотири пункти - лише ремонт фасаду. Треба позбавлятися зайвої регламентації і дозволів першими кроками - не в рази а на порядки.
Ліпше і дешевше було б платити ту саму зарплатню бюрократам, позбавивши їх всіх повноважень, щоб не заважали.

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Корупція - явище генетичне. Подивіться, хто при владі!