Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

150 років від дня народження Василя Стефаника. Хто він такий і що ми про нього знаємо

Всі ми знаємо Стефаника з уроків української літератури в школі. Його «Камінний хрест» досі залишається у програмі 10 класу. Але його перша збірка новел «Синя книжечка», яка принесла Стефаникові загальне визнання, досі вважають новаторською та проривною. 

Коли вона вийшла у 1899 році в Чернівцях, її зустріли захопленими відгуками найбільші тоді літературні авторитети, серед яких Іван Франко, були Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Ольга Кобилянська.

Письменник, громадський діяч і просвітник Василь Стефаник народився 14 травня 1871 року в селі Русів на Станіславщині (тепер Івано-Франківська область) в сім'ї заможного селянина Семена Стефаника.

Геній експресіоністичної новели, він своїм потужним і влучним словом зачіпає за живе кожного читача. Його тексти посіли важливе місце серед основоположних в українській літературі, хоч неодноразово зазнавали спроб редагування за радянського періоду, йдеться у повідомленні на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Ця дата – нагадування для усіх нас із закликом знову прочитати праці письменника, переосмисливши їх. Відому та новаторську «Синю книжечку» – проривну збірку для письменника, або ж новелу «Камінний хрест», яка стала й натхненням для однойменного кіно», – відзначив міністр культури Олександр Ткаченко і звернув увагу на мистецький проект, організований його міністерством спільно з Державним агентством з питань мистецтв і мистецької освіти.

Презентація відбудеться сьогодні, 14 травня. Відкриття о 20.00 в Києві, на сцені літнього театру «Мушля». Паралельно все транслюватиметься онлайн.

Для глядачів і відвідувачів заплановані:

  • виставка під відкритим небом «Стефаник Online», з хронологічним поглядом на життя та літературний спадок письменника через історичний контекст зламу століть;
  • театральний перформанс «Найліпше з мойого серця», де новели та листи письменника було покладено в основу постановки.

 

Наші інтереси: 

Знати про видатних українських письменників, читати або перечитувати класику української літератури.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи