Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Глобальна Британія: чому Лондон будує флот Києву

Минулого понеділка на борту англійського корабля HMS Defender був підписаний меморандум між Британією та Україною. Київ представляв заступник міністра оборони Олександр Миронюк, а Лондон – Джеремі Квін, британський міністр з оборонних закупівель. Документ отримав назву Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme.

210700102.jpg

Фото: flickr.com

У ньому йшлося про модернізацію вже існуючих і передачу нових кораблів для ВМС України. Що таке Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme і які кораблі від Великої Британії можуть отримати ВМСУ пояснює Кирило Данильченко у своїй статті на thepage.

Пакет містить будівництво ракетних катерів, здачу сучасних фрегатів, будівництво двох військово-морських баз і модернізацію промисловості для локалізації.

Бази «Очаків» і «Бердянськ», будівництво яких за допомогою британських підрядників, планується завершити до 2024 року.

Поки що неясно, чи входить у меморандум намір закінчити недобудований «Володимир Великий» або постачати 5700-тонні «тип 31», які беруть участь у тендері для Греції та заплановані до введення в стрій для ВМС Великої Британії.

Хоча з останнім є великі сумніви – $350 млн за одиницю навряд чи дозволить продати нам «фрегати» у множині.

Україні передадуть два протимінних кораблі класу Sandown із наявності. Ці судна в 600 тонн водотоннажності, швидше прибережні мінні мисливці, ніж тральщики, проте мають скловолоконний корпус, що вкрай важливо за протимінних робіт. А ще вони будуть модернізовані сучасними сонарами, безпілотними підводними апаратами та дронами.

Плюс 8 ракетних катерів – договір по них буде підписаний уже в серпні 2021 року. Половина буде спущена на воду в Британії, половина — в Україні. Оснащені керованим ракетним озброєнням і артилерією, британські катери спільно з американськими «Айленд» стануть основою українських москітних сил у Причорномор'ї.

Як наслідок, Україна отримає:

  • 1,25 млрд фунтів опціону в кредит;
  • доступ до важкого озброєння, ракет і боєприпасів;
  • британських фахівців із кораблебудування на «Нібулоні», заводі «Океан» і «Зоря Машпроєкт» перший дзвіночок модернізації.

А ще операція ORBITAL розширена з Сухопутних військ на ВМСУ – в Одесі на борту судна Британії Trent у травні проходили двотижневі курси для українських військових моряків; проводився семінар із протимінної підготовки.

На виході – локалізація, оснащення, навчання. Де-факто Лондон створює проксі флот у Чорноморському регіоні.

Це є частиною стратегії «Глобальна Британія», яку Борис Джонсон озвучив ще напередодні виходу з ЄС.

Залишивши інтеграцію в європейські структури для континенту, британці знову хочуть стати військовим і політичним гравцем у світі, де більшість населення планети житиме в автократичних або частково невільних країнах. Основні конкуренти та противники — це РФ і Китай, але не зникнуть виклики на кшталт хунти у М'янмі або режиму Лукашенка (реакція Лондона в обох випадках показова, поки ЄС до останнього жував жуйку стурбованості).

Протидія відмиванню грошей за допомогою Великої Британії – привіт квартирам і шубосховищам російських олігархів у Сохо. Британська «АстраЗенека» бере участь у «гонці» та «дипломатії» вакцин.

Оборонні витрати Британії щороку зростатимуть на 4 млрд фунтів, поки не перевищать рівень 2,2% від ВВП. Плани ядерного роззброєння до 180 боєголовок пішли у минуле, і озвучувалися цифри до 2030 року вийти на рівень 260 ядерних боєголовок – плюс 80 нових одиниць зброї ядерного стримування.

Для супроводу двох нових авіаносців, на які Лондон витратив майже 6 млрд фунтів, спускається на воду лінійка нових фрегатів. Експериментальні групи реагування на узбережжі – кооперація спецназу, фахівців розвідки, десантних кораблів доків і тип 45. HMS Defender і HMS Dragon у 2020-21 році проходили через де-юре українські води поблизу анексованого Криму, що викликало хворобливу реакцію Москви. Вперше після кампанії в Лівії британські літаки завдали ударів по об'єктах Ісламської держави в Іраку – країна повертається до операцій на схід від Суецького каналу.

Бажання Британії проектувати в регіонах, де авторитарні режими нарощують активність – подарунок для України. Тим більше, що наша держава – буквально приклад підтримки, яку показує Лондон, навіть без нагадувань про Будапештський меморандум.

Демократична країна, що протистоїть тоталітарній машині Кремля в регіоні, який історично цікавив Британію. Чорне море – розлом між Сходом і Заходом, розлом між найбільшим оборонним альянсом і найбільшою авторитарною країною земної кулі.

Природно, отримати британські кораблебудівні технології, самі кораблі та модернізувати промисловість – для нас неоціненно.

Як і для англійців неоціненно розширити програму національного суднобудування, відкрити нові робочі місця для Babcock і Thales, а ще отримати важіль для своїх амбіцій у Причорномор'ї. Щоб підтримувати ліберальний порядок денний, вільну торгівлю та глобалізацію, а не тортурні підвали в невизнаних республіках.

Тому зближення між Лондоном і Києвом в галузі оборонного співробітництва посилюватиметься: багаторічні програми будівництва флоту для України – найяскравіший тому приклад.

Наші інтереси: 

Отримати британські кораблебудівні технології і кораблі від Великої Британії, модернізувати промисловість. Військово-морська співпраця України і Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Британія, а не не Німеччина, є справжнім європейським лідером і зразком для України у всьому.

Коментарі

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Британія, а не не Німеччина, є справжнім європейським лідером і зразком для України у всьому.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

І, щодо політики Ковіду?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !