Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

День матері в Україні: цього року він відзначається 9 травня

Світ:

День матері відзначаємо у другу неділю травня. В Україні відносно недавно почали масово відзначати цей день. Це свято і його традиції шанують у понад сорока країнах світу.

 Крім України 9 травня 2021 року вітати матерів будуть в Естонії, США, Мальті, Кіпрі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Італії, Туреччини, Австралії, Японії, Бельгії, Бразилії та ще у багатьох країнах.

В Україні День матері почали відзначати з 1999 року, тоді вийшов відповідний указ Президента України.

Ініціатива цього свята походить зі США. У 1872 році американка Джулія Уорд виступила з ідеєю, що День матері – це день єдності матерів у боротьбі за мир. Але широкої підтримки вона тоді не отримала.

У 1907 році інша американка – Анна Джарвіс – знову повернулася до цього питання. Вона написала листи до держустанов з пропозицією присвятити один день у році найближчим людям у житті кожного – матерям. Жінка зробила це в пам'ять про свою померлу маму. 

У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято, а 1914 року президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів. 8 травня 1914 року День матері офіційно встановлений Конгресом США.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн, після першої світової війни День матері почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німецькій Державі, Чехословацькій республіці.

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була Олена Кисілевська, редактор тижневика «Жіноча доля».

1929 року «Союз українок» зініціював упровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та інші організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, там широко відзначся День Матері.

У 1939 році свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема, Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну.

Наші інтереси: 

Знати українські свята та традиції.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Вітаю всіх з Днем матері!

https://www.youtube.com/watch?v=m_ykj5poVpM

Коментарі

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Вітаю всіх з Днем матері!

https://www.youtube.com/watch?v=m_ykj5poVpM