Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Зупинити захоплення Америки монополіями!

Категорія:

Спецтема:

До політиків США приходить розуміння, що мегамонополії отримали настільки потужну економічну та політичну владу, що вже реально загрожують країні і світу.

Наприкінці XIX століття в економіці США склалася загрозлива ситуація. Кілька трестів стали настільки великими та впливовими, що фактично поділили між собою Америку, поступово ліквідували конкуренцію, знищували середній та дрібний бізнес. А головне – отримали таку владу, що могли вже самостійно впливати на політику та на всі аспекти життя.

Фактично, ці великі трести, які виросли за умов капіталізму, стали загрозою капіталізму. Політичний істеблішмент США схаменувся і почав боротьбу. Насамперед, у 1890 році було ухвалено так званий закон Шермана – сенатора і керівника фракції республіканців у Сенаті.

Закон Шермана визнав незаконним створення монополії або змову з метою створення монополії або обмеження свободи торгівлі. Мається на увазі угоду про фіксовані ціни, ціни, пропоновані на аукціонах, і про розподіл споживачів. Монополія є незаконною в тому випадку, якщо тільки одна фірма поставляє продукти або послуги не тому, що вони вищої якості, а тому, що конкуренція якимось чином пригнічена.

Непримиренним борцем проти монополій був Президент Теодор Рузвельт (Theodore Roosevelt). Саме при ньому почало по-справжньому застосовуватися антимонопольне законодавство, що врешті-решт врятувало США від поглинання всієї економіки кількома трестами.

І ось на початку XXI століття США знову зіткнулися з подібною ситуацією. Кілька інтернет-гігантів, яких в Америці називають Big Tech, практично монополізували ринок інтернет-послуг. Саме вони визначають, кого допускати, а кого не допускати до інтернет-реклами, яку інформацію можна поширювати через соціальні мережі, а яку ні. Вони на свій розсуд блокують аккаунти політиків. Взагалі, вони набули такої сили, що саме вони вирішують, кого обрати Президентом США.

При тому ці інтернет-гіганти прикривалися параграфом 230 «Акту про пристойність в інтернеті» (Communications Decency Act), котрий надає компаніям із соціальних мереж правову недоторканність щодо слів та дій своїх користувачів, і водночас дозволяє їм здійснювати вибіркову цензуру.

Чимало політиків відчули, що відбувається щось не те. Тиждень тому сенатор республіканець Джош Хоулі (Josh Hawley) з Міссурі запропонував законопроект, спрямований на посилення антимонопольного законодавства та стримування зростаючої політичної могутності найбільших американських компаній.

Законопроект, який Хоулі назвав «Trust-Busting For the 21st Century Act» (можна приблизно перекласти, як Закон про злам трестів у 21 столітті), забороняє всі злиття та поглинання компаніям з ринковою капіталізацією понад 100 млрд. доларів, надає повноваження Федеральній Торговій Комісії (Federal Trade Commission – FTC) забороняти ‘цифровим домінуючим компаніям’ покупку потенційних конкурентів, примушує компанії, що програли антимонопольні позови, втрачати свої прибутки від монопольної поведінки.

«Якщо дозволити корпораціям накопичити значну економічну владу через концентрацію на ринку, вони матимуть політичну владу, і вони будуть її використовувати», – сказав Хоулі журналістам. – «Ми також спостерігаємо зростаючу політичну владу не лише з боку технологічних гігантів (хоча це досить важливо), але і в інших галузях».

У США майже півтори сотні компаній мають капіталізацію понад 100 млрд. доларів. Серед них інтернет-гіганти Apple та Amazon, а також інші компанії, такі як Pfizer, Nike, Costco та McDonalds. На них усіх вплине законопроект Хоулі, котрий заборонить їм зливатися з меншими конкурентами чи купувати їх.

Цікаво, що представники 100 з цієї півтори сотні гігантів ведуть переговори між собою, а також з політиками, обговорюючи тему зміни виборчого законодавства у США.

«Їхні зусилля вплинути на виборче законодавство у різних штатах – це індикатор зростаючої політичної сили, яку мегакорпорації отримали у цій країні і яку вони бажають використовувати. Сьогодні це цілісність виборів, завтра буде щось ще. А їх політична сила зростає разом з економічною силою»

Також метою законопроекту є намір заборонити мегакорпораціям скуповувати потенційних конкурентів або стартапи.

«Намір полягає в тому, щоб спробувати стимулювати конкуренцію, щоб спробувати відкрити ринок і спробувати звільнити місце для нового бізнесу, нових стартапів, нової конкуренції», – каже сенатор.

Новий закон не вплине на ті злиття та поглинання, які відбулися раніше. Але Хоулі натякнув, що бажав би побачити такі компанії, як Facebook, Google і Amazon розділеними.

Хоулі може зіткнутися з реакцією деяких республіканців. Річ у тім, що республіканці традиційно відстоюють позицію найменшого втручання держави в економіку. Проте зараз серед них вже шириться розуміння, що якщо не зупинити ці монополії, то саме монополії будуть втручатися в економіку не кращим чином.

«Я думаю, що той факт, що ми спостерігаємо все менше і менше справжньої конкуренції в галузі, менше відкриття нових підприємств, занепад малого бізнесу – це повинно викликати занепокоєння кожного республіканця, який вірить у стійку, вільну конкуренцію", - сказав Хоулі.

Він додав, що республіканці також повинні бути стурбовані «концентрацією політичної влади, яка завжди слідує за концентрацією економічної влади».

Хоулі, який два роки був генеральним прокурором штату Міссурі і розслідував антимонопольні справи проти Facebook та Google, на власному досвіді знає, як важко зараз боротися проти монополій, спираючися на застаріле законодавство.

Сенатор-демократ Емі Клобучар (Amy Klobuchar) із Міннесоти внесла свій законопроект антимонопольної спрямованості, який вимагатиме саме від компаній, а не від уряду, доводити, що придбання конкурента не зменшить конкуренцію на ринку. У своєму інтерв’ю на CBS News вона сказала, що, на її думку, в Сенаті є двопартійний інтерес до посилення антимонопольного законодавства та посилення нагляду за великими технологічними компаніями.

Джош Хоулі заявив, що готовий співпрацювати з Емі Клобучар в антимонопольній боротьбі.

Ось коментар Джоша Хоулі Такеру Карлсону про законопроект «Trust-Busting For the 21st Century Act»:

А ось переклад цього коментарю російською мовою:

 

Наші інтереси: 

Надмірна монополізація економічної влади призводить до знищення середнього і малого бізнесу, знищення конкуренції та врешті-решт до економічного застою та політичного концтабору. Ми це вже бачили у радянській системі. Зараз в Україні є небезпека монополізації кількох галузей в руках жменьки олігархів. Тож американський досвід боротьби з монополізацією може стати в нагоді.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи