Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як отримати квартиру від держави

Мати власну квартиру чи будинок — мрія багатьох. Соціальне житло будується і навіть хтось його отримує. Хоча, є і ті, хто «стоїть на черзі» ще з далеких 80-х і вже втратив надію. Колись і справді житло видавали безкоштовно практично всім потребуючим. Зараз ситуація змінилась докорінно.

Темпи житлового будівництва в Україні невпинно зростають, проте може виявитись і таке, що навіть для того, щоб стати на безкоштовну чергу, достатніх підстав нема.

Спробуємо оцінити ситуацію реально: чи варто сподіватись на щось «безкоштовне», чи все ж таки краще оглянути недорогі квартири на dom.ria.com, що вже чекають нових власників у Харкові?

Хто може претендувати на безкоштовне житло від держави

Конституція України стверджує, що кожен громадянин має право на житло. Однак не розшифровує як саме це право можна втілити. Бо ж на квартиру від держави безкоштовно чи на пільгових умовах можуть претендувати тільки наступні категорії громадян:

  1. Сироти та діти, що залишились без піклування батьків — як не квартира, то хоча б кімната мусить бути виділена з державного житлового фонду.
  2. Мешканці будинків у аварійному стані — тут є робота для спеціальних комісій, що вирішують, наскільки те чи інше житло можна вважати «придатним» чи «непридатним».
  3. Важкохворі, які мусять жити окремо від решти членів родини, щоб не наражати близьких на небезпеку зараження смертельною хворобою — це стосується насамперед відкритих форм туберкульозу.
  4. Громадяни, що переїхали з тимчасово окупованих територій і взагалі не мають власного житла.
  5. Громадяни, що не мають житла, або мають менше 7 кв. метрів на особу та не мають можливості придбати чи орендувати квартиру самостійно, бо сукупний середній дохід сім’ї на місяць менший ніж вартість оренди житла в конкретному населеному пункті.

Але і це ще не все. Це «черга», а ще існують пільгові категорії, які потрапляють в чергу «поза чергою»: інваліди війни та ліквідатори ЧАЕС I та II категорій, учасники АТО і інші… От тепер і варто задуматись, чи є надія на державу, чи простіше купити житло в Харкові, чи іншому місті і не очікувати манни небесної десятиліттями?

Як отримати нову квартиру: альтернативні варіанти

Програма «Доступне житло»

  • Для участі в програмі слід вже бути на обліку («в черзі»), тобто довести, що житло конче необхідне, а придбати чи утримувати його самостійно ви не в змозі.
  • Держава обіцяє відшкодувати 50% або 30% вартості придбаної житлової площі.
  • Держава встановлює нормативну вартість 1 квадратного метра житла та коефіцієнти максимально можливої вартості в залежності від регіону.
  • Держава обмежує площу квартири, на яку дається пільга — 21 кв. метр на кожного члена сім’ї, плюс 10 квадратів на всю родину.
  • Укласти угоду можна тільки на купівлю житла в новобудові.

Іпотечне кредитування

Це варіант для тих, хто вже накопичив на перший внесок і може собі дозволити «обирати що завгодно». Умови кредитування залежать від обраного вами банку, але і квартиру вже можна придивлятись як нову, так і на вторинному ринку.

Наприклад, з купівлею гостинки в Харкові чи передмісті, ви хоч і не придбаєте розкішні апартаменти, зате швидко погасите кредит і матимете власний дах над головою.

Отримати квартиру від держави можна. Але на це знадобиться море часу, нервів і неабиякі знання юридичних тонкощів законодавства. Кожний варіант має свої переваги і недоліки. Тому ваш випадок треба розглядати з огляду на фінансовий стан, конкретні життєві обставини та плани на майбутнє.

Наші інтереси: 

Фінанси, житло, нерухомість.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи