Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відсутність права на короткоствольну зброю звужує конституційне право громадян на самозахист – УАВЗ

Категорія:

Світ:

На тлі загрози вторгнення військ РФ право громадян на доступ до зброї для самозахисту набуває більшої ваги. З 2014 року Українська Асоціація власників зброї бере активну участь у підготовці законопроектів та інших законодавчих ініціатив, що вкрай необхідні для країни. Наразі у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти:

– Проект Закону про право на цивільну вогнепальну зброю № 5708 (н/д Фріс І. П.)
– Проект Закону про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю 5708-1 (альтернативний). (н/д Шараськін А. А.), який розроблявся за участі фахівців УАВЗ.

Українська Асоціація власників зброї нагадує про основні відмінності між ними. 

№5708 (основний): Повністю позбавляє українців реалізації права на збройний самозахист шляхом суворої заборони на носіння короткоствольної зброї, гарантуючи цілковиту безпеку злочинцям.
№5708-1 (альтернативний): Надає українцям дієвий інструмент самозахисту, за умови дотримання жорстких вимог.

№5708: Цементує вже існуючу корупцію в правоохоронних органах, передбачаючи лише «окремі категорії громадян», яким дозволяється носіння «травматичної» зброї.
№5708-1: Подібні дискримінаційні норми відсутні. Разом із тим «травматична» зброя прирівнюється до вогнепальної по вимогам до навчання володіння нею та віковим обмеженням для її отримання. 

№5708: Пропонує Реєстр зброї передати в монопольне управління МВС.
№5708-1: З урахуванням викриття численних корупційних схем в МВС та Національній поліції, наполягає на передачі Реєстру зброї в управління Мін’юсту із визначенням інших суб’єктів Реєстру (МВС та НП зокрема) з обмеженими повноваженнями щодо дій з ним. 

№5708: Передбачає зміни до Дисциплінарного статуту Збройних сил, які створюють підстави для нагородження короткоствольною зброєю будь-яких осіб навіть за відсутності будь-яких підстав, що нівелює цінність військової нагороди і узаконює корупцію із нагородною зброєю.
№5708-1: Визначає, що Відомчою заохочувальною відзнакою «Вогнепальна зброя» може бути нагороджена тільки особа що проходить службу в відповідному відомстві за видатні заслуги.

З наведених відмінностей очевидно, що проєкт закону №5708 (основний) є неприйнятним, адже він не тільки не вирішує питання власної безпеки громадян Україні, а призначений лише для узаконення існуючої корупції у сфері обігу цивільної зброї. 

Від його ухвалення громадянське суспільство не отримає нічого.

Наприкінці минулого року за участі представників УАВЗ відбулися круглі столи, зустрічі та засідання у профільному комітеті ВРУ, на яких обговорювалися обидва законопроекти. Головним каменем спотикання є право громадян на володіння та носіння короткоствольної нарізної зброї з метою самозахисту.

Аби посилити наші аргументи в дискусії щодо права на захист, ми (УАВЗ) звернулися до науковців кафедри конституційного права Національного університету ім. Т. Шевченка з прохання проаналізувати проект закону № 5708 на предмет відповідності основоположним нормам Конституції.

Науковці провели аналіз проекту закону № 5708 і роз’яснили, що зброя категорії С (короткоствольна) за своїм цільовим призначенням є найбільш відповідною для реалізації конституційного права на захист життя і здоров’я від протиправних посягань (ст. 27 Конституції). Тому відсутність в проекті закону № 5708 норми, яка передбачає право громадян на володіння короткоствольною зброєю, звузить конституційне право на захист життя та здоров’я.

Також науковці вказали, що проект закону № 5708 містить дискримінаційні норми, які суперечать ст. 24 Конституції, яка визначає рівність перед законом, адже для окремих категорій громадян право володіти зброєю категорії С передбачене і ставиться в залежність від можливості займатися стрілецьким спортом чи бути нагородженими відомчою чи нагородною зброєю.

Отже, можемо підсумувати, що проект закону № 5708 суперечить нормам Конституції, бо звужує основоположне право на захист, а також дискримінує громадян.

Наші інтереси: 

Розуміти, що держава, як завжди, не хоче слухати самодостатніх озброєних чоловіків. Їй потрібні керовані нерозумні маніпульовані раби! Тому поширюємо інформацію від УАВЗ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Поки нема дозволу на короткоствольну вогнепальну зброю, тренуємось за допомогою револьверів Флобера https://www.ar25.org/node/21300

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Поки нема дозволу на короткоствольну вогнепальну зброю, тренуємось за допомогою револьверів Флобера https://www.ar25.org/node/21300

Все, що робиться з власної волі, – добро!