Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Німеччині відбулася церковна служба з проповідями ChatGPT – декому сподобалось

Категорія:

9 червня понад 300 осіб відвідали експериментальну церковну службу в церкві Святого Павла в баварському місті Фюрт. 40-хвилинна проповідь включала текст, згенерований чат-ботом ChatGPT від OpenAI, який озвучувався аватарами на телевізійному екрані над вівтарем.

23061504.jpg

Штучний інтелект проводить богослужіння в церкві Св.Павла в Фюрті

Чат-бот, спочатку персоніфікований як бородатий чоловік з фіксованим виразом обличчя і монотонним голосом, звернувся до аудиторії, проголосивши: "Дорогі друзі, для мене велика честь стояти тут і проповідувати вам як перший штучний інтелект на цьогорічному зібранні протестантів у Німеччині", пише у своїй статті на Ars Technica Бенж Едвардз (Benj Edwards).

Незвичайне богослужіння відбулося в рамках з'їзду під назвою Deutscher Evangelischer Kirchentag (Німецький євангельський церковний з'їзд) - заходу, який проводиться в Німеччині раз на два роки та збирає десятки тисяч відвідувачів. Богослужіння, яке містило молитви й музику, стало дітищем Йонаса Зіммерляйна, богослова і філософа з Віденського університету. В інтерв'ю Ассошіейтед Прес (АП) Зіммерляйн розповів, що служба була "на 98 відсотків зроблена машиною".

У цьому випадку решта 2 відсотки пройшли довгий шлях, оскільки ChatGPT не працює сам по собі. Зіммерляйн керував кожним аспектом створення сервісу, виходячи з девізу заходу: "Зараз настав час". Проповідь, яку вели згенеровані комп'ютером аватари двох чоловіків і двох жінок, була зосереджена на темах залишення минулого позаду, подолання страху смерті та гасла ніколи не втрачати віри.

"Я сказав штучному інтелекту: "Ми на церковному з'їзді, ти проповідник ... як би виглядала церковна служба?" – розповів Зіммерляйн в інтерв'ю AП. У своєму запиті до ChatGPT він попросив включити псалми, молитви та благословення в кінці. – "В результаті вийшла досить солідна церковна служба", – сказав Зіммерляйн.

Реакція на проведену машиною службу була неоднозначною. AП повідомляє, що комп'ютерні аватари іноді викликали мимовільний сміх через суворість подачі виступів. Інші сприйняли подію більш серйозно, але не обов'язково позитивно. Деякі парафіяни, такі як Хайдероза Шмідт, 54-річна ІТ-спеціаліст, знайшли відсутність емоцій і швидку, монотонну мову аватарів відразливою, зауваживши: "У них не було ні серця, ні душі".

Інші, як-от Марк Янсен, 31-річний лютеранський пастор, мали більш позитивний погляд на ситуацію. "Насправді я уявляв, що все буде гірше. Але я був приємно здивований тим, наскільки добре це спрацювало. Крім того, мова штучного інтелекту працювала добре, хоча іноді й була дещо кострубатою", – сказав Янсен.

Зіммерляйн сказав, що його наміром було не замінити релігійних лідерів, а використати ШІ як інструмент, який міг би їм допомогти. Наприклад, ШІ може підказувати ідеї для майбутніх проповідей або прискорити процес написання проповідей, звільнивши пасторів для того, щоб вони могли приділяти більше часу індивідуальному духовному наставництву.

Але хоча доцільність аутсорсингу духовної мудрості машині залишається відкритим питанням, Зіммерляйн вважає, що це радше гіперболічна необхідність.

"Штучний інтелект буде все більше захоплювати наше життя у всіх його аспектах, – сказав він. – "І саме тому корисно навчитися мати з ним справу".

Проповідь Зіммерлейна про штучний інтелект викликала такий інтерес, що люди вишикувалися в довжелезну чергу перед церквою за годину до її початку служби. Зрештою, подія привернула увагу тому, що все ще існує новизна в застосуванні ШІ до традиційно модерованих людиною ситуацій, навіть якщо результатом є лише продукт великої мовної моделі (large language model (LLM), створеної людиною.

Якщо в майбутньому пастори почнуть покладатися на LLM для написання проповідей, парафіяни можуть в кінцевому підсумку почути ненавмисно нові інтерпретації релігійної доктрини через те, що ця технологія може легко вигадувати речі. У зв'язку з цим старший редактор Verge Джеймс Вінсент написав у Твіттері: "З нетерпінням чекаємо майбутніх розколів, спричинених галюцинаціями мовних моделей – еквівалентом неправильного перекладу між арамейською та давньогрецькою мовами"

 

Наші інтереси: 

Неочікуваний поворот. Можливо, навіть і краще буде, якщо ШІ буде замість священників проводити службу і проповідь, бо деякі священники не виправдовують сподівань.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Логічне завершення іудохристиянства як псевдорелігійного культу для біороботів. Хто не в темі – Релігія сапієнсів і псевдо-релігійний культ інтелісів (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Логічне завершення іудохристиянства як псевдорелігійного культу для біороботів. Хто не в темі – Релігія сапієнсів і псевдо-релігійний культ інтелісів (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!