Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Устрій демосів: настанови Євангелія – Доброї Новини арійської традиції

Категорія:

Що глибше пізнаємо вчення Ісуса Хреста, то більше переконуємось в його актуальності. А все тому, що воно є концентратом 7-тисячолітньої арійської традиції, яка нині переживає своє чергове відродження.

zgard-2.jpg

Аріянський згард – метафора демосу
Аріянський згард – метафора демосу

У цій статті нас цікавлять євангельські настанови щодо правильної організації громад. Важливий фрагмент, присвячений внутрішньому устрою демосів, ми вже дослідили у статті «Та й отця собі не іменуйте на землі» – Євангеліє про стосунки в аріянських демосах. Вочевидь, настанови Ісуса цілком конкретні – вони стосуються первинної апостольської громади. З цього слідує, що вони актуальні для всіх демосів – правильно організованих громад чисельністю від 20 до 105 персонально знайомих учасників. Розгляньмо ці настанови.

1. Надзавдання – перетворення на боголюдину

«Один ваш вождь – хрестос» (Матвій 23.10). Гелленське слово «хрестос» в арійській езотеричній традиції означає боголюдину, сина божого, спаса. Відтак демоси є групами прискореного еволюційного розвитку від людини до боголюдини. Ідея боголюдини – головний орієнтир і головний магніт для всієї діяльності демосів. «Щасливі миротворці, бо вони синами божими стануть» (Матвій 5.8).

2. Голова громади має бути вчителем

«Один ваш УЧИТЕЛЬ» (Матвій 23.8). Оскільки демоси є передусім групами розвитку, то голова демосу виступає в ролі учителя. Виховання і навчання інших – найголовніша функція керівника.

Навчаючи інших, голова демосу сам прискорено розвивається. Відома істина: хочеш піднятися на вищий рівень – знайди собі учнів.

3. Єдиноначальність

«ОДИН ваш Учитель». У громаді має бути тільки один керівник – подібно як тіло має тільки одну голову. Єдиноначальність забезпечує персональну відповідальність керівника, адже там, де відповідає більше одного, не відповідає ніхто. Єдиноначальність – це те, на чому тримається цілісність громади.  

4. Рівність громадян

«Ви усі брати» – члени громади є рівними один одному: вони вважаються духовними родичами, мають рівні права та обов’язки,  володіють одним голосом у внутрішніх голосуваннях. У демосі нема панів і слуг – є брати і сестри.

Людина, яку інші члени демосу не вважають рівною собі, не може бути членом демосу. Проте вона може брати участь у проектах демосу в ролі найманого працівника, консультанта, фрілансера.

5. Виборність керівника

«Отця собі не іменуйте на землі: один бо у вас Отець – той, що на небесах» (Матвій 23.9). Батько – це той, хто дав нам життя. Керівник демосу не дає нам життя, тому не може бути батьком, навіть у переносному значенні. Батька не вибирають, адже «батько» – це незмінний, природний статус. Натомість керівника демосу громада або обирає – у колективній моделі організації, або визнає своїм керівником – у лідерській моделі організації.

Ісус Хрестос показав приклад лідерської моделі – він самостійно відібрав учнів і організував їх у чітку структуру.

Схоже, що при формуванні первинних демосів активніше працюватиме лідерська модель – це коли лідер з власної ініціативи проголошує себе головою демосу, запрошує до себе учасників, формує органи управління.    

6. Голова і його помічники-диякони

«Коли хто хоче бути першим, хай буде усім дияконом» (Марко 9.33–35). Активні члени громади мають діяти в управлінській структурі демосу.  Диякон (від українського «дяк», «діяч») – це відповідальний посадовець другого ієрархічного рівня.

Керівне ядро демосу – квінтет – складається з голови демосу і підпорядкованих йому чотирьох дияконів-посадовців:

  • диякон-писар,
  • диякон-суддя,
  • диякон-осавул,
  • диякон-скарбник.

Кожен диякон завідує відповідним напрямком внутрішньої діяльності демосу:

  • наукове забезпечення
  • правове забезпечення
  • силове забезпечення
  • економічне забезпечення.  

7. Організаційна цілісність

Голова демосу обирає дияконів – це забезпечує цілісність управління. Далі голова представляє дияконів на затвердження громаді – це забезпечує цілісність громади. Затвердження дияконів більшістю голосів – це висловлення їм довіри та визнання їхнього вищого статусу в організації демосу.

Процедура затвердження дозволяє членам демосу краще познайомитися з дияконами, а також підвищити захищеність від кадрових помилок. Висловлення довіри – важливий елемент антипаразитичного захисту демосів.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Досліджуємо форми постіндустріальної самоорганізації. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи