Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українець створив гідроелектростанцію, яка не перекриває течію річки

Підприємець із Луганська Дмитро Акішин, який переїхав на Вінниччину з Луганська, створив гідроелектростанцію, для роботи якої не потрібно перекривати течію річки. Експериментальний зразок ГЕС ливарна компанія «Символ», яку перевезли зі Сходу України після початку воєнних дій, встановить на Дністрі у місті Могилів-Подільський.

"В основі установки -  колесо діаметром 6 метрів з 12 лопатками, яке опускається під воду і під'єднується до генератора, - пояснює директор компанії «Символ» Дмитро Акішин. - Для запуску станції не потрібно буде змінювати русло річки чи робити греблю: колесо занурять, а оскільки Дністер - річка швидкоплинна, течія його обертатиме і вироблятиметься електроенергія: до 50 кВт-год». 

Нова гідроелектростанція дешева у побудові, використанні та не впливає на екологію, наголошує луганчанин.

«Традиційна ГЕС затоплює величезні території, руйнує екосистему річки, - пояснює Дмитро Акішин. - Наша установка такого впливу не має, бо нема потреби у зміні русла ріки, перекриття течії тощо». 

Ідея розробити компактну гідроелектростанцію у Дмитра Акішина з’явилася після телевізійного сюжету. "Дізнався, що американські інженери з 1974 року шукають можливість отримувати електричну енергію з підводних річок, - згадує він. - Наголошувалося, що є багато підводних річок з потужною течією, сила якої не використовується». 

Підприємець почав розробляти гідроелектростанцію, яка не перекриває течію річки, ще у Луганську, де і запатентував розроблену технологію. «За всіма показниками: новизна, високий винахідницький рівень, виробниче застосування - ми отримали найвищі бали, - згадує луганчанин. - Але промисловий зразок виготовити не встигли, бо почалися військові дії, переїзди, зупинка виробництва, і тільки на другому році роботи у Вінниці вдалося відновили проект». 

Наразі промисловий зразок, над виробництвом якого луганчани працювали разом з вінницьким підприємством «Будмаш», майже готовий. Перша ГЕС компанії «Символ» стоїть на території заводу у Вінниці. 

Конструкція незвичайної станції обійшлася у 10 тисяч доларів.

З «Символом» співпрацюємо з 2015 року: нам був потрібний чавун, який ми замовляли в Бердичеві, а вони виготовляли його буквально поряд, — розповів директор заводу «Будмаш» Володимир Циба. – Проектували ГЕС луганчани, а ми робили вузли: підшипники, шестерні, монтаж, проточування деталей; усе, що стосувалося токарно-фрезерних робіт».

Вироблену електроенергію ГЕС постачатиме у міську мережу Могилів-Подільського, продовжує Дмитро Акішин.

«Згенеровану електроенергію частково плануємо використовувати для освітлення набережної, де обладнали зону відпочинку, - пояснює він. - Конструкція ГЕС є експериментальною і аби її перевірити в дії, ми безкоштовно передали її місту: зараз головне показати, що вона працює».

За словами Дмитра Акішина, компанія вже має домовленості з інвесторами про розповсюдження незвичайної ГЕС у США, Канаді, Бразилії, Мексиці, Японії та в Південній Кореї.

«Коштом інвесторів ми отримуємо патенти на наш винахід у вищезазначених країнах, - пояснює він. - Після успішного застосування ГЕС в Могилів-Подільському, будуть перші замовлення, а потім можна подумати і про збільшення потужності станції: якщо колесо матиме діаметр 36 метрів, а швидкість течії коливатиметься в межах 2-3 метрів на секунду, то максимальна потужність буде вже 5 МВт».

Наші інтереси: 

Українські винахідники.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Творець.
0
Ще не підтримано

Дуже цікаве технічне рішення. Залишилося на практиці довести економічну ефективність. Тільки ці результати відкриють шлях до масового застосунку

В мудрості - сила

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Творець.
0
Ще не підтримано

Дуже цікаве технічне рішення. Залишилося на практиці довести економічну ефективність. Тільки ці результати відкриють шлях до масового застосунку

В мудрості - сила