Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українців визнали найкращими в сфері кібербезпеки

Команда “білих” хакерів з КПІ ім. Ігоря Сікорського під назвою dcua визнана кращою в 2016 році серед понад 12 тисяч команд з усього світу в сфері кібербезпеки за версією CTF (Capture the flag).

Рейтинг складається за результатами участі команд у численних змаганнях в області інформаційної безпеки і є чи не найпрестижнішим у світі. Достатньо згадати, що нижче нашої команди на його сходинах розташувалися тисячі команд, які представляють відомі університети та великі компанії США та інших країн, що вважаються світовими лідерами розвитку комп’ютерних технологій. Сам рейтинг складається з суми балів, що їх команда набрала в міжнародних змаганнях протягом року. В 2016 році до нього було зараховано результати майже 70 змагань, які проводилися очно або в режимі он-лайн.

«Білими», або «етичними» хакерами зазвичай називають фахівців, здатних визначити, наскільки захищеною є система від зовнішніх атак і кіберзлочинців, та вибудувати її ефективний захист. Щоправда, самі такі спеціалісти надають перевагу терміну «дослідники в області інформаційної безпеки» (security researchers), оскільки їх завданням є не злам чиїхось комп’ютерних систем і мереж, а дослідження нових технологій.

З 1995 року фахівці з комп’ютерної безпеки проводять відкриті змагання, в яких не лише визначають кращих поміж себе, але й відточують свої знання та майстерність. Їх учасники виборюють перемогу у мережевих іграх – своєрідних віртуальних битвах, які отримали загальну назву CTF (Capture the flag), що у перекладі значить «захоплення прапору». У назві відображається сутність таких кіберігор. У контрольованому середовищі розгортається частина, або й ціла інформаційна система з упровадженими вразливостями. Учасники гри мають знайти ці вразливості і за їх допомогою зламати систему. Підтвердженням того, що система атакована успішно, є певний секретний елемент, який і називається «прапором». Насправді, це просто рядок символів довільного формату.

Команда КПІ під ім'ям dcua
Команда КПІ під ім'ям dcua

Команду dcua створено в 2012 році. Її беззмінним лідером і тренером є науковий співробітник ФТІ Микола Ільїн. До складу команди також входять його брат, аспірант ФТІ Костянтин Ільїн, студент 5 курсу ФТІ Віктор Ситник, випускник ФТІ Микола Овчарук, випускник Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського Андрій Данилюк та інші. Взагалі ж нині вона налічує 43 активні гравці, переважна більшість з яких навчається або закінчила Фізтех. Отож перше місце в рейтингу – це безумовний успіх представників ФТІ та інших навчальних підрозділів нашого університету, який яскраво свідчить про те, що фахівці з комп’ютерної безпеки з КПІ ім. Ігоря Сікорського не лише не поступаються, але й у дечому є сильнішими за своїх колег з найвідоміших університетів і лабораторій світу.

 

Наші інтереси: 

Талановита молодь - наше майбутнє.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
хакери
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А хто сумнівався, що МИ - ВУНДЕРКІНДИ!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А хто сумнівався, що МИ - ВУНДЕРКІНДИ!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!