Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Ілона Маска «суперпогане передчуття» щодо того, куди рухається економіка, але є й позитив

Категорія:

Генеральний директор Tesla розіслав керівникам відділень лист, який викликав збурення в ділових колах. Водночас він усіх підбадьорив: «Рецесії виконують життєво важливу функцію економічного очищення».

Електронний лист під назвою «Pause all hiring worldwide» (призупиніть всі найми [нових працівників] у всьому світі) було надіслано керівникам відділень Tesla, і це є ознакою наростання макроекономічних проблем, оскільки продажі нових машин у США в травні виявилися менше очікуваних, і це може бути передвісником рецесії.

В іншому електронному листі Маск повідомив співробітникам: «Кожний у Tesla зобов’язаний проводити в офісі мінімум 40 годин на тиждень…», «Якщо ви не з’явитеся, ми будемо вважати, що ви подали у відставку».

А у себе в Twitter Маск написав: «Рецесії виконують життєво важливу функцію економічного очищення».

Також Ілон Маск повідомив керівникам регіональних відділень, що його виробнику електромобілів потрібно скоротити персонал на 10%, оскільки у нього «суперпогане передчуття» щодо того, куди рухається економіка.

Tesla, що має заводи електромобілів по всьому світу, зокрема заводи в США, Німеччині та Китаї, налічує близько 100 тисяч співробітників, тому скорочення 10% робочих місць можна прирівняти до звільнення 10 тисяч людей.

Суворе попередження Маска про необхідність скорочення робочих місць призвело до падіння акцій Tesla майже на 4% на первинному ринку, потягнувши вниз ф’ючерси Nasdaq 100 приблизно на пів відсотка і спричинило зниження курсу акцій інших виробників електромобілів.

За даними інвестиційного банку «Piper Sandler» останні повідомлення про масові скорочення персоналу стосуються переважно технічних єдинорогів. «Єдинорогами» називають приватні компанії-стартапи, що перевищили ринкову капіталізацію у мільярд доларів.

Кілька днів тому генеральний директор JPMorgan Chase Джеймі Даймон (Jamie Dimon) попередив, що насувається економічний ураган, і порадив всім, хто чує, «краще приготуватися».

«Це ураган. Поки що сонячно, все йде добре. Усі думають, що ФРС може впоратися з цим», – сказав Джеймі Даймон під час фінансової конференції. – «Цей ураган десь там, внизу по дорозі, наближається до нас. Ми просто не знаємо, чи буде він незначним, чи це супершторм Сенді, або Ендрю чи щось подібне – і краще вам приготуватися».

Він звернув увагу на дві проблеми, які його хвилюють: російсько-українська війна та те, як вона впливає на зростання цін на паливо та продовольство, а також зусилля ФРС підвищити процентні ставки та зменшити свій баланс для боротьби з інфляцією. При тому він допускає, що підвищення процентної ставки ФРС може мати зворотний ефект і призвести до рецесії.

Тим часом міністр фінансів у адміністрації Байдена Джанет Йеллен (Janet Yellen) визнала в інтерв'ю CNN, що вона «була неправа» щодо траєкторії інфляції,  коли у 2021 році вона припускала, що це буде «невеликий ризик».

Бюро трудової статистики США опублікувало звіт по споживчих цінах. Інфляція зросла до 8,6% з червня минулого року. Споживчі ціни швидко зростають із серпня минулого року, особливо на такі основні товари, як харчові продукти та бензин.

В адміністрації Байдена намагаються покласти провину за інфляцію і зростання цін на російсько-українську війну. Хоча насправді інфляція почалася набагато раніше. І основними причинами були, по-перше, економічний розлад під час ковідобожевільних локдаунів, а по-друге – це нерозумна політика адміністрації, яка завдала потужного удару енергетичній галузі США.

Наші інтереси: 

Хто попереджений, той озброєний. Економічна ситуація в США потужно впливає на економіку всього світу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи