Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Творчість Тараса Григоровичв в сучасних сервісах

 

багато цікавих інтерактивних матеріалів, яких іще не бачили соцмережі. Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/pisni-vid-google-ta-vorozhinnya-na-kobzari-yak-mi-svyatkuvali-den-narodzhennya-tarasa-shevchenka-893678.html

 

 

Шевченко на теренах сучасної України: інтерактивна карта топонімів, пов’язаних з Кобзарем

Напередодні шевченківських днів у мережі оприлюднено інтерактивну карту українських топонімів, пов’язаних із Тарасом Шевченком.

Роботу з дослідження топонімів і складання карти виконав Станіслав Свідлов із Запоріжжя, пише “Український простір”.

Карту створено на основі даних із “Реєстру адміністративно-територіального устрою”.

У Реєстрі зафіксовано 10 967 топонімів на честь Тараса Шевченка. З них вулиць – 9472, провулків – 1178, площ – 39, проспектів – 25, в’їздів – 24, бульварів – 20, тупиків – 20, майданів – 8, районів у містах – 7, кварталів – 6, проїздів – 5, скверів – 2, парків – 2.

З населених пунктів названо одне місто, 145 сіл, 2 селища міського типу, 9 селищ. Окрім цього, в реєстрі досі значаться два ліквідованих села.

Серед регіонів на першому місці за кількістю назв Київська область зі 799 топонімами. До статистики Київської області не увійшли топоніми Києва (11), який має особливий і не є частиною Київської області. Найменше шевченківських топонімів у Автономній Республіці Крим – 96. Один топонім на честь Шевченка зафіксовано в Севастополі.

У четвер, 9 березня, українці відзначили 203 річницю з дня народження Тараса Шевченка. Ми теж не стали виключенням, і грандіозно відсвяткували день народження Кобзаря.

Ми підготували багато цікавих інтерактивних матеріалів, яких іще не бачили соцмережі. Ми змусили робота Google читати вірші Тараса Григоровича під стильні біти, згадали його як художника, а також спробували поворожити на Кобзарі.

Від хіп-хопу до фанку

Напередодні український рок-музикант Тарас Чубай випустив фанк-рок версію пісні "Реве та стогне" - The Mighty Dnieper. Цей початок романтичної поеми "Причинна" Шевченка ми звикли чути у серйозному й пафосному виконанні, яке примушує вкриватися шкіру сиротами. Проте Чубай інтерпретував відомі рядки на свій лад: оновивши звучання культового вірша, обрамивши його блюзово-фанковим звучанням. Мимоволі починаєш пританцьовувати.


Зазначимо, що це далеко не єдиний раз, коли українські виконавці переосмислювали твори Шевченка у своїх музичних композиціях. Більше можна почитати у нашому матеріалі -->

Пісня від робота Google

У продовження музичної теми. Ми пішли на невеличкий експеримент та вирішили перевірити, як звучить великий Кобзар голосом перекладача Google. Ось, що з цього вийшло:

 


Ворожіння на Шевченку

Творчість великого Кобзаря дуже різноманітна – настільки, що на ній можна навіть ворожити. Щоб отримати персональне передбачення від Тараса Григоровича, потрібно натиснути на інтегратор та другим кліком зупинити його (опція доступна тільки на сторінці ТСН у Facebook).


Вірші у метро

Сьогодні у столиці на станції метро Тараса Шевченка на честь його дня народження пропускали без жетона кожного, хто пригадає кілька рядків поета. Пасажири до подібної акції виявились готові не всі. Та все ж дехто зумів майстерно прочитати рядки Великого Кобзаря:

У СТОЛИЧНОМУ МЕТРО ПРОПУСКАЛИ БЕЗ ЖЕТОНА ПАСАЖИРІВ, ЯКІ ДЕКЛАМУВАЛИ ВІРШ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
ТСН. 19:30  9 березня, 20:14  


 
Сьогодні у столиці на станції метро Тараса Шевченка на честь його дня народження пропускали без жетона кожного, хто пригадає кілька рядків поета. Пасажири до подібної акції виявились готові не всі.

Чи пам'ятаєте ви твори Шевченка?

Ми склали тест, у якому необхідно відрізнити твори Шевченка від праць інших українських класиків. Тест непростий, але дозволить перевірити, наскільки добре ви пам'ятаєте шкільну програму.

 

А ще Тарас Григорович був художником

І наостанок – ще один тест на знання робіт Кобзаря як художника. Відомо, що до нашого часу в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві дійшло понад 835 його творів. Спробуйте впізнати картини, які належать пензлю Тараса Григоровича.

;

тарас шевченко кобзар Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/pisni-vid-google-ta-vorozhinnya-na-kobzari-yak-mi-svyatkuvali-den-narodzhennya-tarasa-shevchenka-893678.html

 

 

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи