Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США взяли курс на знесення в Україні корупційного політичного устрою – Politicо (США)

Категорія:

Спецтема:

Підготовка до стратегічної комунікаційної кампанії "Вибори-2024" набирає обертів. Для яскравої перемоги над Росією напередодні американських виборів, Білому дому необхідна здорова Україна з сильною армією. Цю публікацію в Politico з описом «конфіденційного стратегічного документа» варто розглядати як елемент піар-кампанії, спрямованої на перемогу Демпартії в листопаді 2024 року.  

23100401.jpg

Байден обнюхує Зеленського. Фото: Evan Vucci, AP
Байден обнюхує Зеленського. Фото: Evan Vucci, AP

Загальний контекст – у статті "Підготовка до СКК «Вибори-2024»: у Демпартії США знайшли причину затримок зі зброєю для України – корупція".

Чиновники адміністрації Байдена набагато більше стурбовані корупцією в Україні, ніж вони це публічно визнають, про що свідчить конфіденційний стратегічний документ США, отриманий виданням POLITICO. У "делікатній, але незасекреченій" версії довгострокового плану США викладені численні кроки, які Вашингтон робить, щоб допомогти Києву викорінити зловживання і реформувати низку українських секторів, – пише Нагал Тусі (Nahal Toosi) у своїй статті Leaked U.S. strategy on Ukraine sees corruption as the real threat.

У ньому наголошується, що корупція може змусити західних союзників відмовитися від боротьби України проти вторгнення Росії, і що Київ не може відкладати роботу по боротьбі з корупцією.

"Сприйняття корупції на високому рівні може підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до уряду воєнного часу", йдеться у конфіденційній версії документа.

Це – більш різкий аналіз, ніж той, що міститься в маловідомій публічній версії 22-сторінкового документа, який Державний департамент США без зайвих фанфар розмістив на своєму сайті близько місяця тому.

Конфіденційна версія "Інтегрованої стратегії для України" приблизно втричі довша і містить набагато більше деталей про цілі США в Україні – від приватизації її банків до допомоги у збільшенні кількості шкіл, де викладають англійську мову, і заохочення її військових до прийняття протоколів НАТО. Багато цілей покликані зменшити корупцію, яка пронизує країну.

Тихе оприлюднення стратегії й той факт, що найжорсткіші формулювання були залишені в конфіденційній версії, підкреслює виклик, який стоїть перед командою Байдена у донесенні інформації.

Адміністрація хоче натиснути на Україну, щоб вона скоротила хабарництво. Це не в останню чергу пов'язано з тим, що на кону стоять американські долари. Але надто гучне обговорення цього питання може підбадьорити противників американської допомоги Україні, серед яких чимало законодавців-республіканців, які намагаються заблокувати таку допомогу. Будь-яке сприйняття ослаблення американської підтримки Києва також може змусити більше європейських країн двічі подумати про свою роль.

Коли йдеться про українців, "за лаштунками відбуваються відверті розмови", – сказав американський чиновник, знайомий з українською політикою. Як і інші, співрозмовник залишився анонімним, щоб обговорити це делікатне питання.

Українська корупція вже давно викликає занепокоєння американських чиновників, аж до президента Джо Байдена. Але після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, яке Байден назвав справжньою битвою демократії проти автократії, ця тема була відсунута на другий план.

Помічники Байдена місяцями обмежувалися короткими згадками про корупцію. Вони хотіли продемонструвати солідарність з Києвом і не підживлювати невелику кількість республіканських законодавців, які критикують американську військову та економічну допомогу Україні.

Більш ніж через рік після початку повномасштабної війни американські чиновники все більше наголошують на цьому питанні публічно і приватно. Наприклад, радник з питань національної безпеки Джейк Салліван на початку вересня зустрівся з делегацією українських антикорупційних установ.

Другий американський чиновник, знайомий з перебігом дискусій, підтвердив виданню POLITICO, що адміністрація Байдена обговорює з українськими лідерами можливість обумовлювати майбутню економічну допомогу "реформами, спрямованими на боротьбу з корупцією і на те, щоб зробити Україну більш привабливим місцем для приватних інвестицій".

Чиновник уточнив, що це не стосується військової допомоги Україні.

Автор статті зауважує, що речник Міністерства закордонних справ України не відповів на запити про коментарі, і згадав звільнення міністра оборони України президентом України Володимиром Зеленським. Це був сигнал Сполученим Штатам і Європі, що він прислухається до них.

Інтегрована стратегія країни – це продукт Державного департаменту США, який спирається на внесок інших органів уряду США, в тому числі Міністерства оборони. Він охоплює перелік цілей, терміни їх досягнення та проміжні результати, які американські чиновники хотіли б бачити досягнутими. (Державний департамент розробляє такі стратегії для багатьох країн раз на кілька років).

Представник Держдепартаменту, який говорив від імені відомства, не повідомив, чи поділився Вашингтон з українським урядом повною версією стратегії, чи існує її засекречена версія.

Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні, сказав, що багато пересічних українців, ймовірно, вітатимуть цю стратегію, оскільки вони теж втомилися від тотальної корупції у своїй країні.

Це все добре, "поки це не стає на шляху допомоги, яку ми надаємо їм для перемоги у війні", – сказав він.

У документі йдеться про те, що досягнення американських цілей щодо України містить виконання обіцянок США щодо надання обладнання та тренувань, які допоможуть українським збройним силам протистояти атакам Кремля.

У конфіденційній версії також описані такі цілі США, як допомога в реформуванні елементів апарату національної безпеки України, щоб забезпечити "децентралізований, толерантний до ризиків підхід до виконання завдань" і зменшити "можливості для корупції".

Хоча військовий альянс НАТО не близький до того, щоб дозволити Україні вступити до нього, американська стратегія часто посилається на бажання спонукати українських військових прийняти стандарти НАТО.

Однією з очікуваних проміжних цілей, перелічених у конфіденційній версії, є те, що Міністерство оборони України "створить професійний молодший офіцерський і сержантський корпус зі стандартною доктриною і принципами НАТО".

Навіть формат і зміст українських оборонних документів повинні "відображати термінологію НАТО", йдеться в конфіденційному розділі стратегії.

Одна з цілей включає створення "плану опору на національному рівні". Це може натякати на те, що пересічні українці дадуть відсіч, якщо Росія захопить більше території. (Представник Держдепартаменту не став уточнювати цей момент).

США також хочуть, щоб Україна виробляла власну військову техніку, створивши "вітчизняну оборонну промисловість, здатну задовольнити основні потреби", а також середовище, яке сприятиме розвитку стартапів у сфері оборонних інформаційних технологій, як зазначено в одному з конфіденційних розділів.

Американські чиновники, схоже, особливо занепокоєні роллю вузького кола осіб в українській економіці.

"Деолігархізація, особливо, енергетичного та гірничодобувного секторів, є ключовим принципом для відновлення кращої України", йдеться у відкритій частині стратегії. Одним з індикаторів успіху, як зазначено в закритій версії, є те, що український уряд "впроваджує значущі реформи, децентралізуючи контроль над енергетичним сектором".

Сполучені Штати, схоже, прагнуть допомогти українським інституціям розбудувати свій наглядовий потенціал. Серед перелічених цілей – допомога місцевим органам влади в оцінці корупційних ризиків та реформування кадрових служб.

Як один із прикладів, у стратегії зазначено, що США допоможуть Рахунковій палаті України вдосконалити аудит і пов'язану з ним роботу, зокрема, щоб вона могла відстежувати пряму бюджетну підтримку з боку Сполучених Штатів.

Стратегія описує, як США допомагають українському сектору охорони здоров'я, кіберзахисту та організаціям, які борються з дезінформацією. Вона закликає підтримувати українські антимонопольні зусилля та ініціативи, спрямовані на збільшення податкових надходжень до державної казни.

У конфіденційній частині міститься заклик до фінансової системи України "збільшити обсяги кредитування для заохочення розширення бізнесу" та зменшити роль держави у банківському секторі.

Однією з проміжних цілей цього розділу є "прозоре повернення "Альфа-Банку" у приватну власність". Схоже, що це посилання на установу, відому зараз як "Сенс Банк", яка раніше належала Росії, але була націоналізована Україною.

Стратегія США, схоже, спрямована на те, щоб Україна не лише зберегла свою орієнтацію на Захід, але й розвивала особливі зв'язки з Америкою.

Один зі способів, завдяки якому, на думку Вашингтона, це може статися, – англійська мова. У стратегії зазначено, що Сполучені Штати пропонують технічну та іншу допомогу Міністерству освіти України для кращого викладання англійської мови, а також вважають, що викладання англійської мови може допомогти реінтегрувати українців, звільнених від російської окупації.

Американські урядовці також допомагатимуть Україні створити умови для переслідування воєнних злочинів у її судовій системі. Бажані проміжні результати включають відбір понад 2 тисяч нових суддів і розгляд понад 9 тисяч скарг на неправомірну поведінку суддів.

Стратегія також передбачає відновлення дипломатичної присутності США в Україні, розширивши її за межі Києва до таких міст, як Львів, Одеса, Харків та Дніпро.

Через попередні скорочення персоналу, спричинені повномасштабним російським вторгненням, "посольство залишається в кризовому режимі", зазначається в одному з публічних розділів. (Представник Державного департаменту не став обговорювати поточну кількість співробітників посольства).

Американські чиновники відзначають, що будуть нестандартні методи, за допомогою яких Сполучені Штати забезпечать нагляд за американською допомогою Україні, попри обмеження, пов'язані з війною. Ці зусилля включають використання програми під назвою SEALR, яка допомагає відстежувати допомогу.

Наші інтереси: 

Хабарників і казнокрадів у владі будуть виявляти США. Ця стратегія США відповідає інтересам України. Владна корумпована верхівка має бути ліквідована. Оскільки в Україні все державне управління тримається на корупції, то ліквідація корупції означає зміну суспільно-політичного ладу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи