Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Справжня причина кампанії проти Уляни Супрун пов'язана з її антикорупційними зусиллями

Світ:

За підсумками періоду з 2015-го до літа 2017 року закупівля ліків через іноземні організації (а не через МОЗ, як раніше) заощадила до 40% бюджетних коштів, виділених на медикаменти. Деякі з них вдавалося купувати в 26 разів дешевше, ніж раніше.

suprun.jpg

Уляна Супрун

Про це у матеріалі "У чому суть медичної реформи Уляни Супрун і чому це комусь не подобається" на НВ.

Відтоді як влітку 2016 року Супрун приступила до виконання обов'язків міністра охорони здоров'я, вона підтримала зусилля своїх попередників щодо викорінення корупції в медицині. Перш за все мова йде про ліквідацію непрозорих схем закупівлі ліків.

Ще в 2015 році МОЗ почав закуповувати медикаменти через міжнародні організації – зокрема, ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents. Супрун жорстко слідувала цій тактиці і її результати виявилися більш ніж показові: згідно з даними Рахункової палати, за підсумками періоду з 2015-го до літа 2017 року закупівля ліків через іноземні організації (а не через МОЗ, як раніше) заощадила до 40% бюджетних коштів, виділених на медикаменти. Деякі з них вдавалося купувати в 26 (--!) разів дешевше, ніж раніше, підкреслювали в МОЗ за підсумками звіту Рахункової палати. Заощаджені гроші дозволили закупити додаткові медикаменти для українських пацієнтів.

"Це в черговий раз доводить, що, незважаючи на опір фармацевтичних ділків, які роками заробляли на закупівлі ліків для українців, ми рухаємося в правильному напрямі, а українці отримують більше якісних ліків", - відзначала раніше Уляна Супрун.

Крім того, вже при Супрун в 2017 році, завдяки рекомендаціям міжнародних організацій з держзакупівель усунули застарілі препарати, замінивши їх сучасними і ефективними.

В.о. міністра також запустила комплексну електронну систему обліку ліків в регіонах, що дозволило ефективно розподіляти залишки ліків, закуплених за бюджетні кошти.

Головний проект Супрун – медреформа – всього за рік кардинально змінив ландшафт охорони здоров'я в Україні. Українці отримали більш системний доступ до первинної медицини, медики – можливість збільшення зарплат залежно від кількості пацієнтів і якості своїх послуг.

У успішних і затребуваних лікарів за підсумками 2018 року зарплата зросла в 2-4 рази. За даними відомства, рекорд був зафіксований у Хмельницькій області, де зарплата одного з медиків перевищила 30 тис. грн.

"Супрун прийшла з ясною і безальтернативною ідеєю: що гроші повинні ходити за пацієнтом, -  каже нардеп Єгор Соболєв. - Що платники податків повинні фінансувати лікарні незалежно від того, скільки там лікарів і ліжок, а залежно від того, скільки людей туди звернулося, скільки реально отримали лікування".

При цьому інститут сімейних лікарів отримав для українців реальні й відчутні обриси: декларації з ними підписала більше половини населення країни. Причому цей процес започаткував переходу на електронний документообіг: угоди з лікарями підписують тільки через електронну систему охорони здоров'я е-Helth.

До кінця 2019 року сімейні лікарі повинні повністю перейти з паперового на електронний документообіг: в електронному вигляді буде вестися медична картка пацієнта, виписуватимуться рецепти, листки непрацездатності й направлення до інших лікарів.

МОЗ сподівається, що скасування інших паперових медичних документів мінімізує шахрайські та корупційні схеми у цій сфері. Щоб відкрити лікарняний, лікарю потрібно буде внести дані в спеціальну програму. При цьому роботодавець відразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний.

Замість паперових карток також заведуть електронні. У них лікарі вноситимуть всі дані про здоров'я людини і призначатимуть лікування.

В електронний формат також перейдуть рецепти за програмою Доступні ліки. Якщо лікар призначить препарат, який входить в державну програму, то за електронним рецептом в аптеці його видадуть безкоштовно.

Наші інтереси: 

Зміни відбуваються. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Медична мафія тероризує населення через постійну рекламу ліків на телеканалах!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Медична мафія тероризує населення через постійну рекламу ліків на телеканалах!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!