Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 9

Спільнота, громада, демос – три рівні структурування нації: уточнення термінів (+аудіо)

Категорія:

Правильне структурування етносу і набуття ним форми нації є найголовнішим завданням будь-якого народу. Структурування відбувається поступово і має три системні рівні.

Аудіоверсія:

Етнос і нація

Почнімо здалеку. Як ми вже знаємо, народ – це соціальний організм, який володіє самобутнім комплексом якостей і спроможний передати цей комплекс своїм нащадкам.

Народ може перебувати у стані аморфного етносу і стані структурованої нації з власною державою. Це типологічно подібно до людини, яка може перебувати у стані несамостійного Homo simplex («простого») і самостійно мислячого Homo duplex («подвійного»). Етнос – це народ-сімплекс. Нація – це народ-дуплекс: він живе власною головою і є господарем свого життя.

Якщо ж народ не живе власною головою, то він неминуче потрапляє під зовнішнє керування і стає ресурсом для інших націй. Тому найголовніше завданням будь-якого народу полягає у правильному структуруванні і перетворенні на націю з власною народною державою. Структурування відбувається поступово і має три рівні впорядкованості.

Спільнота

Найпростішою формою структурування є спільноти. Спільнота – це сукупність людей, яких об’єднує щось спільне, наприклад, територія проживання, захоплення, цінності, мета, діяльність. Попри внутрішню аморфність, спільноти вже мають відчуття власної окремішності «ми – вони». Цим спільноти частково подібні до етносів, адже етнос – це «спільнота своїх людей».

Громада

Наступною формою структурування є громада. Громада – це ОРГАНІЗОВАНА спільнота ОСОБИСТО ЗНАЙОМИХ людей. Ознакою організованості є наявність керівного центру. Наприклад, якщо спільнота знайомих людей має керівника, то це вже громада.

Засадничою ознакою громади є те, що її члени особисто знають одне одного. Врешті-решт, слово «громада» первинно позначало «сільську общину», а визначальною ознакою села є те, що в ньому всі знають всіх.

Згідно з сучасною соціологією, при чисельності понад сотню осіб люди втрачають здатність відстежувати особливості характеру і соціальний статус усіх своїх співгромадян. При появі незнайомців поступово втрачається відчуття «спільної справи» і взаємної довіри, відтак починається розпад громади. З цієї причини у давнину при збільшенні чисельності села понад традиційну норму, воно ділилося на так звані «кути» з власним самоврядуванням.

Демос

Вищою формою соціального структурування є демос – від українського слова «дéмено», що означає кермо, руль, стерно. Демос – це ПРАВИЛЬНО організована громада. Правильність полягає в тому, що чисельність демосу не перевищує 100 осіб, а його керівним центром є «квінтет» («кермо», «демено») – «голова», «писар», «суддя», «осавул» і «скарбник». На відміну від громади, демос має не просто керівника, а повноцінний керівний центр, який охоплює п’ять базових напрямків – лідерство, наука, правосуддя, безпека та економіка.

Як бачимо, процес самоорганізації починається зі «спільноти», тобто доволі аморфного об’єднання знайомих і незнайомих людей, згуртованих спільними інтересами.

Якщо члени спільноти взаємно перезнайомилися і мають керівництво, то це вже громада.

Якщо громада має квінтет («демено») і чисельність до 100 осіб, то це вже демос.

Структурування нації

Успішне структурування народу і набуття ним стану нації визначається якістю його соціальних структур. Спільноти – це вже краще, ніж нічого. Ще краще, коли народ структурований на громади. Але найкраще, коли базовими одиницями самоорганізації є демоси. Тому успішна стратегія націотворення має орієнтуватися на формування демосів.

Що розвиненіші демоси, то розвиненіша нація. Існує шість рівнів розвитку демосів – і про це ми поговоримо в наступній статті:

Шість рівнів розвитку демосів: Краса, Порядок, Слово, Мова, Інтуїція, Цілісність

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Розвиваємо теорію націотворення, уточнюємо термінологію. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Цю статтю також озвучили. Можна слухати тут або на нашому Ютуб-каналі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Виходть, згідно з цією уточненою термінологією, "Любителі настольного тенісу саду Глоби" не протогромада-протобратство, а просто братство. Щоправда, лише на початковій стадії існування - на другій.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Цю статтю також озвучили. Можна слухати тут або на нашому Ютуб-каналі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!