Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Про вибори під час війни. Трохи цинічний витверезник

Категорія:

Найбільше про політику і вибори в кулуарах зараз говорять ті, хто публічно розповідає про «не час для політики» і «не час говорити про вибори». Ніякого запиту на партію “з військових” чи партію “з волонтерів” у виборців нема. Ніяких виборів цього року не буде.

23062804.jpg

Юрій Богданов, колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Фото: adm.dp.gov.ua

Про це у своєму Телеграм-каналі пише публіцист, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики Юрій Богданов. Свій канал він присвятив політиці та економіці в контексті російсько-української війни.

1. Найбільше про політику і вибори в кулуарах зараз говорять ті, хто публічно розповідає про “не час для політики” і “не час говорити про вибори”.

2. Ніякого запиту на партію “з військових” чи партію “з волонтерів” у виборців нема. Якщо якийсь список очолить “суперзірка-військовий” (поки така зірка одна) - то і буде партія військових. Навіть якщо наступні 9 місць у списку займуть невійськові. Партія Притули (чи іншої супер-зірки волонтерства) - то і буде партія волонтерів. В інших списках будуть військові і волонтери як обов’язковий атрибут.

3. Партійні плани влади відсутні. Є ідеї. Хтось каже про партію національної єдності, хтось про похід кількома колонами. Зрозуміло одне - слуг народу на наступних виборах точно не буде. Це і правильно. Але поки ніякої системної роботи по підготовці до виборів не ведеться.

4. Як політичний актор військові (на кінець війни це буде від 1,4 до 2.0 мільйонів людей за оцінками співрозмовників) не сформувалися через дуже різний цивільний бекграунд і різне уявлення про прекрасне. І особливих передумов для формування спільного соціально - політичного запиту від ветеранів нема. Хіба що дуже загальні уявлення про суспільну повагу та увагу.

5. Що робити з біженцями-мігрантами з точки зору політики не дуже зрозуміло. Це наразі тільки в Європі від 3.0 до 4,5 мільйонів виборців. Ніхто не будує ілюзій що мінімум 50% з тих хто поїхав не повернеться, але в жодної партії чи політгрупи немає стратегії як з цими людьми працювати як з електоратом. Як організовувати їх голосування. Як комунікувати їм зараз. Ні в кого нема.

6. По окремим персоналіям:

1) Володимир Олександрович піде на другий термін. Без сумніву. «Виграли війну. Відбудуємо країну» - це лозунг мрії для його оточення. Справа за «малим» - виграти війну. Що стосується питань про те, що було “до війни” - то за лісом дерев не видно і в оточенні президента від незручних (обґрунтованих та не дуже) питань сподіваються відпетляти. В разі перемоги-перемоги їх оптимізм обґрунтований.

2) У Петра Олексійовича зараз таки склалася унікальна ситуація, коли у його партії перспектив більше ніж у нього самого. Але він має пройти свій шлях усвідомлення цього. Як і його найближче оточення.

3) Віталій Володимирович щиро вірить що стане президентом. Хто його в цьому переконав? Частина оточення на чолі з Палатним. Яка розводить мера на продовження життя УДАРу як національного проекту. За рік роботи в полях (так, під час війни) рейтинг партії зменшився з 3.0 до 1.2%. Про бюджети краще промовчу, щоб не злити народ.

4) «Партія Арестовича» поки не знаходить підтвердження у кроках і діях, бо, наскільки говорять злі язики, з таким обличчям грошей ніхто не дає.

5) Юлія Володимирівна, як переконує її оточення, все більше розмірковує про пенсію. Ну бо краще піти на пенсію депутатом, ніж набрати 2% і піти на пенсію.

6) Вам же точно цікаво. Що там по Залужному? Питання про Валерія Федоровича і політику цілком природне - він другий за рівнем легітимності українець прямо зараз. Але мене вже навіть трохи втомило слухати про людей, що “абсолютно точно знають” що “Залужний піде на вибори” чи “політика точно не для нього”. Але тут в мене знання нема. І я цьому щиро радий. Війну б закінчити для початку.

7. Ніяких виборів цього року не буде. Як перервати воєнний стан, не порушивши купу працюючих процедур цивільного адміністрування, ніхто не знає. Скоріше за все самий ранній строк планування виборів – осінь 2024. Хоча вибивати бюджети під вибори осінню цього року чи весною 2024, мабуть, дуже весело. І справжні професіонали з цим бігають.

8. Деякі наші партнери справді говорять, що ми мусимо провести вибори в строки “мирного часу”, але цього не дуже схвалюють навіть ті, хто мав би бути не проти законсервувати владу.

9. Про ніякі вибори “у Дії” серйозних розмов нема. Хоча ідея в окремих головах ще живе. 

Наші інтереси: 

Читаємо аналітику, не слухаємо пропагандистів влади.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи