Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Президент та віцепрезидент США: як обирають, історичні прецеденти та цікаві факти

Категорія:

Спецтема:

Вагу і значення Сполучених Штатів у сучасному світі важко переоцінити, тому президентські вибори – політична подія, яка цікавить не тільки громадян цієї країни. Президентська кампанія буде проходити весь 2024 рік, а інавгурація відбудеться вже у 2025-му.

23111502.jpg

Національний меморіал Гора Рашмор в США. Фото: Вікіпедія

Політична система США своєрідна, містить багато незвичних для європейців нюансів. Про те, хто може стати президентом та віцепрезидентом США, а також про цікаві факти з політичної історії країни, які дають певне уявлення про те, як формувалася ця система, пише Інтент.

Президент Сполучених Штатів Америки – це голова держави, голова виконавчої влади (Федерального уряду США і головнокомандувач армії та флоту за Конституцією США).

Президент Сполучених Штатів Америки має право вето на законопроєкти, прийняті Конгресом США.

Посада введена Конституцією США, прийнятою в 1787 році.

Першим президентом США став в 1789 році Джордж Вашингтон. Чинний президент США – Джо Байден вступив на посаду 20 січня 2021 року.

У США обирають разом президента та віцепрезидента за системою непрямих виборів. Громадяни Сполучених Штатів голосують не безпосередньо за кандидатів у президенти, а лише за кандидатів у члени колегії виборщиків.

У ході другого етапу виборів вже колегія виборщиків шляхом прямого голосування обирає президента та віцепрезидента. Кандидат, який отримає абсолютну більшість голосів виборців щонайменше 270 із загальної кількості 538 стає переможцем.

Якщо жоден кандидат не отримує абсолютної більшості голосів, президента обирає Палата представників. Якщо і цього разу ніхто з кандидатів не отримав абсолютної більшості голосів, то президента обирає Сенат.

Хто може бути президентом США

Згідно з Конституцією президентом країни може стати громадянин США за народженням, йому не повинно бути менш як 35 років і не менше 14 років він зобов'язаний проживати в Сполучених Штатах.

Джозеф Робінетт Байден-молодший, відомий як Джо Байден – 46-й президент США, але цей пост займали тільки 45 осіб. Стівен Гровер Клівленд обіймав посаду два терміни, але з перервою, тому єдиний одержав подвійну нумерацію у списку президентів (1885-1889 рр, 22-й президент, та 1893-1897 рр, 24-й президент). Якщо найближчі вибори виграє Дональд Трамп, то він стане 47 президентом, але кількість осіб, які обіймали посаду не зміниться.

З 45 людей, що займали президентське крісло, – чоловіки, з яких 44 – білі та 27 – юристи. 20 президентів займали свій пост більше одного терміну.

Найстаршим президентом на момент обрання є Джо Байден, що обійняв посаду у віці 78 років. Наймолодшим президентом був Теодор Рузвельт, який зайняв пост у віці 42 роки й 10 місяців.

До Франкліна Рузвельта жоден не був президентом більше, ніж на два терміни. Ця традиція склалася з часів Джорджа Вашингтона. Рузвельт був обраний чотири рази поспіль (помер під час четвертого терміну). Після його смерті заборона балотуватися понад два рази була закріплена конституційно у 1951 році.

Коментуючи цю поправку, часто згадують приказку: якщо один незамінний, ніхто не вільний. Але при цьому забувають додати, що фраза стала відома завдяки республіканцеві Уенделлу Уілкі, який виніс її як передвиборче гасло своєї кампанії проти Франкліна Рузвельта та програв у 1940 році.

Найкоротший час на посаді президента провів Вільям Генрі Гаррісон – 32 дні, найдовший – Франклін Рузвельт, майже 13 років. Президент Мартін ван Бюрен був єдиним президентом, для якого англійська мова не була рідною, рідною для нього була голландська.

Президент Дональд Трамп став першим в історії президентом, який до обрання на цей пост не обіймав жодної політичної чи військової посади.

Резиденція президентів (починаючи з другого, Джона Адамса) – Білий дім у Вашингтоні. Робочий кабінет (починаючи з двадцять сьомого, Вільяма Тафта) – овальний кабінет Білого дому. Заміська резиденція – Кемп-Девід.

Три президенти були нащадками попередників:

    Джон К. Адамс – син Джона Адамса;
    Бенджамін Гаррісон – онук Вільяма Г. Гаррісона;
    Джордж Буш-молодший – син Джорджа Буша-старшого;
    Франклін Д. Рузвельт – далекий родич Теодора Рузвельта, крім цього, він був ще й одружений з його племінницею Елеонорою.

Повноваження та обов'язки президента США

Президент є головнокомандувачем армії та флоту Сполучених Штатів і поліції окремих штатів, коли вона призивається на дійсну службу США.

Президент США має право:

  •     зажадати думку в письмовому вигляді від вищої посадової особи в кожному з виконавчих департаментів з будь-якого питання, що стосується їхніх посадових обов'язків
  •     дарувати відстрочку виконання вироку, а також помилування за злочини проти Сполучених Штатів, виняток становлять справи імпічменту (не тільки власного, а й чиновників інших рівнів);
  •     за порадою і за згодою Сенату укладати міжнародні договори за умови їх схвалення двома третинами присутніх сенаторів;
  •     заповнювати всі вакансії, що відкриваються в період між сесіями сенату, видаючи посвідчення на посади, термін дії яких закінчується в кінці його наступної сесії;
  •     у надзвичайних випадках може скликати обидві палати Конгресу або будь-яку з них;
  •     у разі розбіжностей між палатами Конгресу з приводу часу перенесення засідань, переносити їх самостійно на такий час, який він визнає доречним.

Президент США за порадою і за згодою Сенату призначає послів, інших офіційних представників і консулів, суддів Верховного суду і всіх інших посадових осіб США, призначення яких Конституцією не передбачається в іншому порядку і посади яких встановлюються законом (але Конгрес може законом надати право призначення таких нижчих посадових осіб, яких вважатиме доречним, президенту одноосібно, судам або головам департаментів).

Припинення повноважень

Існують такі випадки:

  •  Закінчення строку повноважень – найчастіший випадок.
  •  Кончина. Чотири президенти – У. Гаррісон, Тейлор, Гардінг і Ф. Рузвельт померли на посаді своєю смертю, чотири – Лінкольн, Гарфілд, Мак-Кінлі та Кеннеді – були вбиті.
  • Добровільна відставка, якою поки скористався тільки президент Ніксон.
  • Президент може бути усунений з посади після засудження в порядку імпічменту за державну зраду, хабарництво чи інші серйозні злочини. Поки що жоден президент не був усунений з посади, проте були 5 спроб імпічменту: Ендрю Джонсона в 1868 році, Річарда Ніксона в 1974 році, Білла Клінтона в 1998 році та Дональда Трампа у 2020 та у 2021 роках.

У разі відсторонення, смерті, відставки або недієздатності як президента, так і віцепрезидента, Конгрес може ухвалити закон, що вказує, яка посадова особа виконуватиме обов'язки президента, поки не буде усунена причина нездатності президента виконувати свої обов'язки або не обрано нового президента.

З 1947 року діє закон, згідно з яким президента заміщають на його посаді наступні офіційні особи в установленому порядку, всього прописано 18 посад, перші в списку:

  •     Віцепрезидент
  •     спікер Палати представників (після звільнення з посади спікера і члена Палати представників);
  •     Тимчасовий президент Сенату (традиційно цей пост займає старший сенатор з партії більшості);
  •     державний секретар;
  •     міністр фінансів;
  •     міністр оборони;
  •     міністр юстиції.

Віцепрезидент США

Віцепрезидент обирається разом з президентом США, у кожного кандидата на президентство є "у зв'язці" кандидат на віцепрезидентську посаду. Представляє ту ж політичну партію, що і президент.

Віцепрезидент формально очолює Сенат США, має ряд інших суспільних обов'язків. У разі смерті, відставки або звільнення президента США стає повноцінним президентом США. Офіційно це положення прийнято тільки 1967 року, фактично і раніше віцепрезидент в таких випадках проголошувався президентом.

До 1967 року в разі відставки або смерті віцепрезидента або його вступу на президентську посаду новий віцепрезидент не призначався і пост залишався вакантним аж до нових виборів. Зараз діє положення, згідно з яким у разі вакантності цієї посади Конгрес США повинен, за поданням чинного президента, призначити нового віцепрезидента. Протягом 1973–1974 таке призначення відбулося двічі. Після відставки віцепрезидента Спіро Агню Конгрес з подання Річарда Ніксона затвердив віцепрезидентом Джеральда Форда. Вісім місяців по тому Ніксон пішов у відставку, Форд сам став президентом, і Конгрес затвердив віцепрезидентом Нельсона Рокфеллера.

Інститут віцепрезидентства неодноразово критикувався за те, що політик, що не обирається як самостійна кандидатура і часто маловідомий, може раптово стати головою держави та круто поміняти політику вибраного попередника. З іншого боку, зберігається гарантія того, що впродовж чотирилітнього терміну президентство залишиться в руках однієї й тієї ж партії.

Чинна віцепрезидентка США

Камала Деві Гарріс (англ. Kamala Devi Harris) народилася 20 жовтня 1964 в Окленді (Каліфорнія) у подружжі тамілки та ямайця, віцепрезидентка США з 20 січня 2021 року. Сенаторка США від Каліфорнії (2017—2021), генеральний прокурор Каліфорнії (2011—2017) та окружний прокурор Сан-Франциско (2004—2011).

2020 року Джо Байден обрав її своєю кандидаткою на пост віцепрезидента, у листопаді Байден та Гарріс перемогли на виборах. Гарріс стала першою в історії США жінкою-віцепрезидентом США, а також першою людиною афроамериканського та азійсько-американського походження на цій посаді.

Гарріс брала участь у президентських виборах у США 2020 року, балотуючись на здобуття номінації від Демократичної партії, деякий час була серед лідерів демократичних праймеріз, однак наприкінці 2019 року зняла свою кандидатуру й зрештою підтримала переможця.

Тимчасова передача обов'язків президента

У деяких випадках віцепрезидент виконує обов'язки президента дуже короткий час. Відповідно до законодавства США президент перед тимчасовою передачею повноважень зобов’язаний подати заяву до Конгресу про свою недієздатність, а після неї – зворотню заяву. Усього така процедура за всю історію США відбувалася чотири рази, коли чинні президенти країни проходили медичні процедури під наркозом.

13 липня 1985 року Рональду Рейгану були видалені ракові поліпи з прямої кишки. 8 годин президентом США був Джордж Буш-старший.

29 червня 2002 року Джорджу Бушу проводили колоноскопію. 2 години президентом США був Дік Чейні.

21 липня 2007 року Джорджу Бушу проводили колоноскопію. 2 години президентом США був Дік Чейні.

19 листопада 2021 року Джо Байдену проводили колоноскопію. 1,5 години президентом США була Камала Гарріс.

Візити президентів США до України

Американські президенти досить рідко знаходили час для візитів в Україну. У серпні 1991 року до Києва приїжджав Джордж Буш-старший. Тричі в Україні був Білл Клінтон: у січні 1994 року (деталей цієї зустрічі не розголошували, візит був неофіційним), у травні 1995 року та у червні 2000-го. У 2008 році Україну відвідував Джордж Буш-молодший.

Барак Обама за два президентських терміни так і не приїхав до України, хоча в адміністрації Петра Порошенка говорили, що готують його візит.

Дональд Трамп теж не відвідував Україну.

Джо Байден на посаді віцепрезидента США при Обамі приїжджав до нашої країни шість разів: тричі у 2014 році, у грудні 2015-го та у січні 2017 року. 8 грудня 2015 р. віце-президент США Джо Байден виступив у Верховній Раді України.

20 лютого 2023 року під час повномасштабного вторгнення РФ чинний президент США прибув з неоголошеним візитом до Києва.

Наші інтереси: 

Знати про інститут президентства США, приклади історії та випадки, які треба брати до уваги.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи