Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Помпео протягом кількох місяців вмовляв Трампа дати згоду на ліквідацію Сулеймані

Державний секретар США Майк Помпео говорив із Трампом про операцію із ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані кілька місяців тому, але ані сам президент, ані чиновники Пентагону не були готові підтримати цю пропозицію. 

pompeo.jpg

Державний секретар США Майк Помпео. Фото: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на власні джерела, пише ТСН.

Держсекретар США програв цю бюрократичну війну минулого літа, коли іранці збили американський дрон над Перською затокою, а Трамп в останній момент відмовився здійснити військовий удар по цій мусульманській країні.

Але нещодавні зміни у команді Трампа із нацбезпеки, а також його стурбованість тим, що всередині країни президента вважали нерішучим перед іранською загрозою, створили можливість для Помпео таки дотиснути свою ідею.

31 грудня Помпео прокинувся о 4 ранку, коли йому розповіли про масштабний протест біля будівлі посольства США у Багдаді. Коли протестувальники почали закидувати територію коктейлями Молотова, держсекретар здійснив низку дзвінків до міністра оборони Марка Еспера, очільника Об’єднаного штабу, генерала Марка Міллі, а також посла США в Іраку Меттью Туллера.

Також протягом тижня він щодня по кілька разів говорив із Трампом, що згодом вилилося у його рішення ліквідувати генерала Сулеймані.

Для Помпео це було важливим, оскільки потенційна смерть будь-кого із американських дипломатів могла серйозно вдарити по його кар’єрі та спричинити шквал критики, який він, свого часу, озвучував щодо колишньої держсекретарки Гілларі Клінтон з приводу вбивства посла США в Лівії 2012 року. 

29 грудня Помпео, Еспер та Міллі прибули до президентського клубу у Флориді, де два представники оборони надали Трампу варіанти відповіді на напад на американську базу в Іраку, під час якого загинув американський бізнесмен та були поранені кілька військових. Серед цих варіантів було і вбивство Сулеймані. Кілька чиновників розповідали, що ті, хто знав про майбутню операцію, були шоковані таким вибором Трампа, розуміючи про майбутні наслідки.

"Убивство Сулеймані не відбулося б при (колишньому міністрі оборони Джимі) Меттісі. Меттіс був проти всього цього. Міллі та Еспер інші. Тепер у вас є згуртована команда з національної безпеки, і у вас є державний секретар і міністр оборони, які знають один одного все своє доросле життя", - сказав високопоставлений чиновник адміністрації Трампа. 

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду. Внаслідок нього був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані.  

Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним". 

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців. 

"Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війну на Близькому Сході.

4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. 

"Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол. 

5 січня Парламент Іраку ухвалив резолюцію про виведення військ США з країни. Йдеться про міжнародну коаліцію на чолі зі США. 

Трамп пригрозив Іраку санкціями в "разі ворожості" з боку Багдада.

 

Наші інтереси: 

США демонструє силу і рішучість . США вказує Ірану, як буде чинити з терористами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи