Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Органічне сільське господарство: 5 основних переваг

+

Після декількох років роботи IFOAM - Міжнародна федерація рухів з органічного сільського господарства - запропонувала наступне визначення для органічного сільського господарства:

«Органічне сільське господарство - це виробнича система, яка підтримує здоров'я ґрунтів, екосистем і людей. Вона спирається на екологічні процеси, біорізноманіття та цикли, адаптовані до місцевих умов, а не на використання ресурсів з несприятливими наслідками. Органічне сільське господарство поєднує традиції, інновації та науку в інтересах спільного середовища і сприяє справедливим відносинам і хорошій якості життя для всіх учасників».

Взагалі, органічне землеробство складається з кількох ключових аспектів, включаючи використання природних добрив, таких як компост, сівозміни, висадка пермакультур,природний контроль шкідників та інших ознак органічного землеробства. На відміну від звичайного землеробства, органічне вирощує продукти харчування, не покладаючись на шкідливі синтетичні, хімічні речовини.

Основні принципи органічного землеробства

Нижче наводяться деякі з найбільш фундаментальних аспектів органічного землеробства: 

Використання компосту

Компост, також відомий як «чорне золото», є життєво важливою частиною органічного землеробства і є ключовим інгредієнтом у здоровому органічному ґрунті. Компост можна визначити як органічну речовину, яка була розкладена і перероблена для використання в якості добавки та підсилювача до ґрунту. У кращому випадку, коли все зроблено правильно, компост - це дієвий спосіб дійсно підвищити вміст поживних речовин і якість ґрунту.

Сівозміна культур

Сівозміни - це природний спосіб для органічних фермерів зменшити кількість  шкідників, бур'яни та хвороби ґрунтів. Це також спосіб уникнути виснаження поживних речовин у ґрунті, що означає більше родючого ґрунту і кращої продукції рослинництва. Сівозміни також сприяють зменшенню ерозії ґрунту, що стає дедалі більш важливим і дорогим для суспільства. Сівозміни є важливою частиною органічного землеробства з кількох причин. Коли фермери вирощують однакові культури в одному місці з року в рік (це називається монокультурою), що негативно позначається на здоров'ї ґрунту. Сівозміни набагато здоровіші для землі, ніж монокультура.

Висадка пермакультур 

Пермакультури це коли один вид рослини цілеспрямовано посаджений біля іншого, тому що вони добре ростуть разом. Органічні фермери і садівники шукають рослини, що будуть найкраще рости разом, перш ніж починають висадку. Наприклад, посадка базиліка і кропу біля томатів може захистити їх від небажаних томатних гусинець, які є шкідниками не тільки томатів, а й картоплі, баклажанів і перцю. Є також ряд рослин, які не можна садити  поруч один з одним.

Основні переваги органічного землеробства

Це лише деякі з головних переваг органічного землеробства:

1. Здоровіші, більш поживні продукти

Загалом, сертифікована органічна продукція вирощується без консервантів, радіації, генетичної модифікації, осаду стічних вод, синтетичних добрив і хімічних пестицидів.

Згідно з дослідженням 2014 року, опублікованим в британському журналі Nutrition, органічні культури містять більшу кількість антиоксидантів, що підвищують здоров'я. У цьому дослідженні проаналізовано 343 рецензовані публікації, які показали «статистично значущі відмінності у складі між органічними та неорганічними культурами». Дослідники виявили, що в середньому органічні культури мають більші концентрації антиоксидантів та нижчі рівні кадмію - шкідливого важкого металу.

Знахідка кадмію в цьому дослідженні є важливою. Кадмій природно міститься в ґрунті і рослинах, але він є надзвичайно токсичним металом, який пов'язаний із серйозними проблемами зі здоров'ям, і тому дуже важливо розуміти, що в органічних продуктах рівень кадмію нижчий.

2. Вплив на навколишнє середовище

На відміну від традиційного землеробства, органічне не використовує штучних і хімічних добрив і гербіцидів. Це означає, що органічні ферми не забруднюють ґрунт і сусідні водойми шкідливими і токсичними хімікатами. З кожним новим роком необхідно використовувати все більше і більше добрив, щоб отримувати звичний рівень врожаю. І сільськогосподарські хімікати не просто пов'язані з хворобами, такими як рак і проблеми з розвитком людини. Інсектициди неонікотиноїдної групи звинувачують у падінні бджіл у всьому світі; крім того, ці ж хімічні речовини також залучені до масових загибелей співочих птахів і відмирань летучих мишей. Органічне землеробство набагато здоровіше для навколишнього середовища, оскільки не використовує хімічних пестицидів, які, як відомо, залишаються в ґрунті на довгі роки, постійно забруднюючи харчовий ланцюг.

3. Відсутність ГМО

Сертифіковане органічне землеробство означає нульове генетично модифіковане харчування. Небезпеки ГМО ще не повністю відомі. До теперішнього часу дослідження, що підтверджують безпеку ГМО, проводяться тими ж біотехнологічними компаніями, які просувають ці генетично модифіковані версії натуральних продуктів.

Однією з основних проблем з ГМО продуктами є те, що вони створені штучно. Виробництво ГМО викликає пошкодження ДНК і створює мутації. Мутації в будь-якому живому організмі можуть спричинити ризик негативних наслідків для здоров'я. Наприклад, вроджені дефекти і рак у людей викликаються мутаціями в ДНК.

До теперішнього часу дослідження на тваринах вказують на основні проблеми, коли йдеться про безпеку ГМО. Можливо, ви бачили фотографії дослідження, де щури мають пухлини, які є величезними пропорційно до їх крихітних тіл. Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Environmental Europe про токсичність гербіциду Roundup, що використовувався на генетично-модифікованій кукурудзі. Ці пухлини були настільки великі, що вони блокували функцію органу. Що їли ці щури? Їх годували генетично модифікованою кукурудзою Monsanto з гербіцидом Roundup або без нього. Як у самців, так і у самок щури зазнали явних негативних наслідків для здоров'я, але, як здається, у щурів-самців спостерігалося більше негативних наслідків від кукурудзи ГМО, чи обприскували її Roundup.

4. Відсутність пестицидів

Не тільки хімічні пестициди шкідливі для навколишнього середовища, але вони показали, що мають значні наслідки для здоров'я людей. Споживання їжі, що містить пестициди, викликає накопичення пестицидів у органах людей. Багато проблем зі здоров'ям пов'язані з експозицією агрохімікатів на основі пестицидів, включаючи втрату пам'яті, харчову алергію, діабет, рак, ожиріння, безпліддя і хворобу Паркінсона. Харчування органічних продуктів є найкращим способом зниження впливу пестицидів.

5. Здоров'я для працівників сільського господарства

Органічне землеробство також значно здоровіше для будь-яких людей (або тварин), які живуть і/або працюють на фермі. Працівники звичайної ферми регулярно піддаються впливу синтетичних хімічних пестицидів і добрив через інгаляцію або навіть через шкіру. Працівники сільського господарства можуть переносити ці хімічні речовини на своєму одязі додому, що створює небезпеку зараження всієї родини.

Кажучи про деякі дійсно сильні хімічні речовини, які, як відомо, мають негативний вплив на здоров'я, включаючи подразнення очей, висип, запаморочення, нудоту, блювоту та головний біль. Більш серйозні, негативні наслідки включають судоми, втрату свідомості або смерть. Довгострокові наслідки впливу пестицидів на здоров'я можуть мати неврологічні розлади, вроджені дефекти, безпліддя і рак. Органічне землеробство означає набагато здоровіше робоче середовище для тих, хто працює на фермі.

Заключні думки

Органічне землеробство продовжує набувати все більшої популярності - споживчий попит зростає, і жодних ознак його уповільнення немає.

Виходячи з того, що ми знаємо про використання хімічних пестицидів та добрив у традиційному сільському господарстві, забруднення ґрунтів та вод, ГМ продукти, не дивно, що все більше і більше людей готові витратити значно більше для споживання органічних продуктів харчування.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи