Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

НАЗК нарешті відкрило доступ до реєстру українських корупціонерів

Категорія:

При відновленні доступу в НАЗК врахували безпекові аспекти. Відсутність доступу до Реєстру значно ускладнює діяльність державних органів та інших організацій, зокрема, при призначенні претендентів на відповідні посади, здійсненні публічних закупівель та інших правочинів тощо.

Наразі в реєстрі понад 46 тисяч записів, з них понад 15 тисяч – за кримінальними правопорушеннями.

4 вересня 2023 року Національне агенство запобігання корупції (НАЗК) оприлюднило повідомлення, в якому, зокрема, йдеться про те, що з початком повномасштабного вторгнення державним органам, в тому числі й НАЗК, довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема, і до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Водночас існує значний суспільний інтерес до відкриття даних Реєстру. Відсутність доступу до такої інформації значно ускладнює діяльність державних органів та інших організацій, зокрема, при призначенні претендентів на відповідні посади, здійсненні публічних закупівель та інших правочинів тощо.

Відновивши доступ до Реєстру, НАЗК врахувало і безпекові аспекти. Національне агентство отримало від Міністерства оборони України відповідь про відсутність ризиків у разі відновлення доступу до Реєстру, проте за умови невідображення відомостей стосовно місця роботи, посади на час вчинення особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення.

“Відкриті дані – це потужний інструмент доброчесності, а отже антикорупції. Відкриття даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, свідчить, що з урахуванням безпекових аспектів можуть бути відкриті і дані Реєстру декларацій” – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

НАЗК очікує ухвалення Верховною Радою в цілому законопроекту №9534, який відновлює електронне декларування статків посадовців, призупинене у зв’язку із запровадженням воєнного стану та має врегулювати питання публічного доступу до даних Реєстру декларацій

Переглянути Реєстр осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення можна за посиланням.

Нагадаємо, Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів) – це портал, де міститься інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення. НАЗК адмініструє цей реєстр з лютого 2019 року.

Реєстр корупціонерів – це портал, в якому є інформація про всіх фізичних і юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення. НАЗК займається цим реєстром з лютого 2019 року.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про відновлення е-декларування. Майже півроку тому влада України пообіцяла МВФ повернути обов'язкове декларування доходів чиновників, але спромоглися пройти тільки перше читання законопроєкту – ось так вони прагнуть чесності та прозорості й працюють на благо держави!

Наші інтереси: 

Розуміємо, що попри війну чиновники продовжували паразитувати на тілі України. Розуміємо, що на їхню совість покладатися не можна, потрібен батіг.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи