Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Мівіна» і Sandora повертаються. Світові FMCG-гіганти повірили в Україну: відновлюють виробництво і будують нові потужності

Категорія:

Навесні 2023-го більшість транснаціональних корпорацій почали відновлювати виробництво і навіть будувати нові заводи. Зокрема, PepsiCo, Mondelez, і Carlsberg вдалося відновити випуск продукції, а Nestle почала будівництво нового виробничого комплексу у селі Смолигів на Волині, інвестиції – $44,4 млн.

Чому транснаціональні компанії вирішили відновити виробництво навесні 2023-го? На це питання спробував відповісти Forbes у своїй статті.

Низка міжнародних корпорацій «розморозили» виробництво в Україні. Причина, яку міжнародники транслюють у пресрелізах, – віра в Україну. Втрата частки ринку теж могла мотивувати компанії повертатись.

"Корпорація оголосила про нові інвестиції зараз, щоби забезпечити майбутній розвиток країни, створивши робочі місця", – каже  директор з корпоративних комунікацій Nestle в Україні та Молдові Володимир Співак. 

"Ми віримо в Україну і збираємось створити альтернативне виробництво, поки не має можливості повернутися на Харківщину", – додає президент європейського регіону Philip Morris International Массімо Андоліна.

Більшість закритих виробництв були розташовані близько до лінії бойових дій. Компанії диверсифікують військові ризики, повністю чи частково переносять виробничі потужності далі від лінії фронту. Наприклад, PepsiCo частково перенесла своє виробництво соків Sandora і «Садочок» на виробничі потужності у Вишневе на Київщині. Але й у Миколаївській області у березні 2023 року вдалося відновити виробництво напоїв, каже керівниця відділу корпоративних комунікацій PepsiCo в Україні Аліна Матківська.

Відсутність «Сандори» протягом майже року значно вплинуло на її частку на українському ринку. Якщо до війни PepsiCo займала частку у 40%, то зараз це 10–15%, каже гендиректор компанії Pro-Consulting Олександр Соколов. За його словами, у 2022 році лідерами ринку стали компанії «Вітмарк» («Наш Сік», «Джаффа»), «Галіція» і Coca Cola (cік Rich).

У травні на полиці супермаркетів повернулася і локшина швидкого приготування «Мівіна». Понад рік українці її не бачили, харківська фабрика припинила працювати у перші дні війни. Натомість Nestle вдалося налагодити виробництво «Мівіни» на одному з заводів на заході України (компанія не розкриває точну локацію).

До війни «Мівіна» займала частку на українському ринку у 52%, а у 2022 році – лише 19%, розповідає Соколов з Pro-Consulting. За цей час на ринку лідером став «Маревен Фуд» (раніше – «Роллтон», тепер – Reeva).

Обидва українських виробництва FMCG-гіганту Mondelez на Київщині та у Тростянці на Сумщині постраждали через ворожі обстріли. У першому кварталі 2022 року компанія оцінила свої втрати та додаткові витрати у $145 млн. Наприкінці 2022 року Mondelez Україна відновила виготовлення шоколаду Milka та «Корона» на фабриці в Тростянці. Місто було окуповане і розтрощене російськими військами.

Попри це влітку 2022 року компанія відновила виробництво чипсів «Люкс» у Старих Петрівцях на Київщині. Випуск шоколаду Milka і «Корона» Mondelez відновила наприкінці минулого року на тростянецькій фабриці. Компанія зараз працює над подальшою відбудовою цієї фабрики, каже менеджер з комунікацій «Монделіс Україна».
Компанії відновлюють «довоєнний» асортимент

Після початку війни «Філіп Морріс» зупинив виробництво на своїй харківській фабриці, у яку влучила ракета. Спочатку компанія імпортувала продукцію зі своїх восьми фабрик у Європі, Казахстані, Туреччини та Бразилії. З серпня 2022 року «Філіп Морріс» за домовленістю вирішив виробляти цигарки Bond Street, L&M, Marlboro, Parliament та Philip Morris на потужностях київської фабрики «Імперіал Тобакко», розповідає Forbes генеральний директор «Філіп Морріс» в Україні Максим Барабаш. Тепер компанія планує відновити власне виробництво для внутрішнього ринку на заході України. Співпраця «Філіп Морріс» з конкурентами – не часте явище.

Пивоварна компанія Carlsberg відновила роботу своїх заводів протягом 2022 року – у березні запустилась Львівська пивоварня, у травні – Київський завод, у липні – Запорізький. Зупинка заводів негативно вплинула на асортимент продукції. «Перед війною у нас було близько 160 SKU (товарних позицій), а на її початку ми змушені були скоротити цю кількість до 40», – каже директорка з комунікацій Carlsberg Ukraine Юлія Стельмах. За її словами, на це вплинули сировинна криза, труднощі з постачанням пакувальних матеріалів і тимчасова заборона на продаж алкоголю.

PepsiCo наразі відновила виробництво популярного «Апельсинового соку Сандора». Компанія повернула смаки, які були у топ-10 лідерів категорії соків останні роки – «Сандора» Вишня, Томат, Мультивітамін, Гранат та «Садочок» Яблуко-Виноград, Мультивітамін, Мультифрукт, Томат. Поступово компанія рухається до відновлення асортименту, який був раніше, каже Аліна Матківська з PepsiCo.

У Carlsberg і Mondelez кажуть, що головним їхнім завдання є збереження робочих місць у 2023 році. Конкретних планів міжнародні корпорації не називають.

 

Наші інтереси: 

Відновлення економіки є важливим елементом наближення перемоги.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи