Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 12

Куди переходити, якщо в Україні заборонять Telegram. Три доступні альтернативи

Категорія:

Наших військових, особливо тих, хто знаходиться поблизу «нуля», зобов’язали знести Telegram зі своїх гаджетів ще навесні 2022 року. Теоретично цей месенджер може передавати спецслужбам країни-окупанта не лише геолокацію користувача. Поки що засновника Телеграму Павла Дурова не «заскочили» на співпраці із ФСБ. Втім уже кілька років у медіа з’являється безліч непрямих доказів, які в сукупності можуть свідчити про «заангажованість» Дурова та «дірки» у Телеграмі.

Про це у своєму матеріалі пише mind і зауважує, що без відповіді залишається купа запитань.

Звідки в компанії сотні мільйонів доларів щорічно на підтримку серверів, команди, головного офісу в ОАЕ тощо?

Чи покриває ці витрати абонплата 1 млн користувачів «ТГ преміум» і доходи від реклами?

На які кошти компанія жила до 2021 року (тільки тоді вона запустила монетизацію)?

Хто виплатив борги Дурова після «вдалого запуску» криптовалюти Ton?

Чому ТГ досі працює в Росії, Китаї та Ірані, влада яких періодично начебто намагається банити цей месенджер?

На ці та безліч інших запитань, можливо, скоро відповість українська Мінцифра. «З Михайлом Федоровим домовилися детально вивчити факти, що можуть свідчити про зв’язок Телеграму з кремлем», – нещодавно повідомив співвласник Petcube, Spend With Ukraine, Fuelfinance Ярослав Ажнюк, статтю якого ми нещодавно давали.

Mind поки що розповідає про альтернативи ТГ. Цей месенджер став популярним в Україні, оскільки має можливість виконувати одразу три функції: бути інструментом корпоративної комунікації, надавати майданчики для публічних промокампаній і медійної активності (як альтернатива «ламповим» медіа).

Тож у яких конкурентів є схожий функціонал? Ми вибрали три найзручніші месенджери без російського «сліду». У добірку не включено платформи, що блокують або занижують видачу дописів про війну в Україні.

Discord лише нещодавно став популярним в Україні. А перед цим декілька років мав попит переважно серед геймерів і підлітків. Інтерес до нього підживила нейромережа Midjourney. Цей генератор зображень працює не на власній платформі, а саме в Discord.

Окрім чату Midjourney, тут безліч різноманітних спільнот (їх називають серверами): як корпоративних і шкільних чатів, так і публічних сторінок інфлюенсерів, бізнесів тощо. Зокрема, й українських каналів:


Великих спільнот із позначкою «Україна» – наразі лише 126.

Discord запускався як нішовий месенджер власне для геймерів. Це допомогло в перші місяці роботи залучити 10 млн користувачів. Зараз у нього вже понад 350 млн юзерів.

Discord створили 2015 року відомий у США ІТ-підприємець Джейсон Ситрон і програміст Станіслав Вишневський. До речі, останній – родом із Харкова. Компанія-розробник Discord Inc зареєстрована в Сан-Франциско. У команді – близько 750 фахівців. Наразі Discord оцінюється в $18 млрд. 2021 року цю платформу хотіла викупити Microsoft Corp за $12 млрд, але засновники Discord відмовили техгіганту.

Який ще є функціонал?

Discord працює на Android, iOS, Windows, macOS, iPadOS, Linux та у веббраузерах. Його можна використовувати для голосових дзвінків, відеочатів (до 25 учасників), текстових повідомлень, надсилання файлів, GIF, емодзі у приватних чатах і в спільнотах.

У публічних каналах публікації відображаються в хронологічному порядку. Користувач може відредагувати або видалити будь-яке надіслане повідомлення чи розміщений контент.

Стандартний функціонал безплатний. Втім у Discord є два тарифи – Nitro Basic ($2,99 на місяць) та Nitro ($10). За підпискою доступні HD-стримінг, персоналізований відеофон, більший розмір файлів (до 500 МБ), користувальницькі та анімовані емодзі тощо.

Цим месенджером багато українців почали користуватися після початку повномасштабного вторгнення. Саме він вважається одним із найзахищеніших.

«Кажіть що завгодно – новітня технологія наскрізного шифрування (заснована на протоколі Signal Protocol™ із відкритим вихідним кодом) захищає ваші розмови. Приватність тут не є додатковою функцією – Signal просто так працює. При кожному повідомленні, при кожному дзвінку щоразу», – запевняють розробники. Кіберексперти не заперечують.

Signal не збирає інформацію про користувачів, тож передати її третій стороні (наприклад, за запитом правоохоронців) просто фізично не може. Навіть розробники не мають змоги прочитати листування.

Чому? Цей продукт не монетизується. Він належить некомерційному фонду Signal Technology  Foundation (Каліфорнія) і «живе» на донати. Найбільшу пожертву ($50 млн) 2018 року зробив засновник WhatsApp Браян Ектон, який залишив своє «дітище» після продажу його Facebook та розбіжностей із Марком Цукербергом.

Цікаво, що у світі Signal став популярним завдяки скандалу з WhatsApp, що виник у 2021 році. Тоді ця платформа оголосила про намір офіційно передавати своїй материнській компанії Facebook дані користувачів: номери телефонів, адресні книги, місцеперебування, дати та списки покупок тощо. За перший тиждень після цієї новини до Signal із WhatsApp перейшли 9 млн користувачів. Зараз у застосунку понад 105 млн завантажень.

Який функціонал?

Окрім Android та iOS, працює на Windows, Mac, Linux. У застосунку можна писати повідомлення, створювати одиночні та групові чати (до 1000 учасників), є голосовий і відеозв'язок (до восьми користувачів одночасно), обмінюватися фото, емодзі, роликами, ділитися місцем розташування тощо. За бажанням користувача повідомлення можуть зникати за кілька секунд після прочитання.

Ще одна «фішка» Signal – він має змогу перевіряти контакти користувача, щоб уникнути шахраїв або жартівників (програма іноді запитує встановлений під час реєстрації пін-код або дозволяє співрозмовникам обмінятися QR-кодами).

Втім функціоналу для створення великих каналів (понад 1000 читачів) для просування продуктів чи медіа наразі немає.

Slack – нішевий месенджер, призначений лише для корпоративного спілкування. Ним користуються понад 750 000 компаній: Uber, Airbnb, Xero, Shopify, Cole Haan, Sonos тощо. Slack стартував 2014 року. Компанію відкрили в Сан-Франциско ІТ-підприємці Стюарт Баттерфілд і Кел Хендерсон. Команда називала свій продукт «вбивцею Skype та корпоративної електронної пошти». У 2021 році Slack придбала Salesforce за рекордні $27,7 млрд.

Окрім стандартного функціонала (аудіо- та відеодзвінків, надсилання тексту, групових чатів, пошуку за історією спілкування тощо) у Slack є можливість вмикати додаткові інструменти, необхідні замовнику.

«Ми додали в Slack багато власних функцій. Він використовується не просто як готове рішення – ми зуміли зробити його таким, як нам потрібно», – пояснює директор з інформаційних технологій Deliveroo Уілл. Та наводить приклад. Якщо надворі погана погода, службі доставки варто готуватися до стрімкого збільшення замовлень на їжу. Це запускає цілий ланцюжок дій. Тож у Slack з'являється оповіщення, і менеджери повинні вирішити, чи потрібно задіяти додаткових кур'єрів та як найкраще обслуговувати ресторани, що виконують замовлення. Такий функціонал дозволив обіграти конкурентів. Виторг Deliveroo зріс на 650%.

Ще одна «фішка» Slack – він підтримує інтеграцію з майже 100 сторонніми сервісами: Dropbox, Google Drive, GitHub, Google Docs, Google Hangouts, Twitter, Trello, MailChimp, Heroku, Jira тощо.

Сервіс має як безплатну, так і платну ($8,75 на місяць) версії.

Наскільки Slack захищений?

Після зламу у 2015 році розробники запевняють, що передбачили безліч механізмів, які дозволяють гарантувати безпеку інформації, розмов і файлів. «На кожному рівні Slack реалізований захист корпоративного класу, що відповідає стандартам OC 2, SOC 3, ISO/IEC 27001 та вимогам GDPR і допускає налаштування відповідно до норм HIPAA й FINRA. Також у Slack передбачені механізми безпеки, наприклад, корпоративне управління ключами, за допомогою яких адміністратори можуть повністю контролювати шифрування даних. Користувачі можуть інтегрувати зі Slack власні засоби безпеки й отримувати миттєві повідомлення про виявлені погрози», – уточнюється на сайті компанії.

Втім декілька років тому Microsoft та українська Grammarly заборонили своїм співробітникам користуватися Slack через «можливу загрозу для інтелектуальної власності».

Нагадаємо, ми раніше писали про месенджери Signal, Telegram, Threema, Wickr Me, Wire, Element, KeyBase. Вісім причин вибрати безпечний месенджер для спілкування.

Наші інтереси: 

Українські користувачі мають варіанти переходу на нові майданчики для захищеного спілкування.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи