Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Комісія Палати представників викликає до суду керівників Alphabet, Amazon, Apple, Meta та Microsoft для пояснень щодо цензури

Категорія:

Спецтема:

Голова юридичного комітету Палати представників Конгресу США Джим Джордан (Jim Jordan) надіслав повістки керівникам п'яти великих американських технологічних компаній з вимогою надати інформацію про те, як вони модерують контент на своїх онлайн-платформах.

230216jimjordan.jpg

Депутат Джим Джордан (республіканець, штат Огайо) очолює групу з питань правосуддя та новостворений підкомітет Палати представників з питань озброєння федерального уряду.

Ці запити є частиною плану республіканців Палати представників щодо ретельного вивчення комунікацій між адміністрацією Байдена та великими технологічними компаніями й соцмережами задля з'ясування, чи не було це цензуруванням законних точок зору з таких питань як політика щодо Covid-19, якщо вони суперечать політиці Білого дому.

Листи були надіслані Марку Цукербергу (Mark Zuckerberg) з Meta Platforms Inc., Сундару Пічаї (Sundar Pichai) з Alphabet Inc., Сатьї Наделлі (Satya Nadella) з Microsoft Corp., Тіму Куку (Tim Cook) з Apple Inc. та Енді Джасі (Andy Jassy) з Amazon.com Inc. З повістками та їхніми титульними сторінками ознайомилося видання The Wall Street Journal.

Комітет не вимагав інформації від компанії Twitter Inc., яку минулого року придбав мільярдер Ілон Маск і яка вважається більш дружньою до консервативних голосів після зміни власника.

Пан Джордан, республіканець від штату Огайо, який очолює як комітет з питань правосуддя, так і новостворений підкомітет Палати представників з питань озброєння федерального уряду, попросив компанії до 23 березня надати документи й повідомлення, які показують будь-яку комунікацію між ними та виконавчою гілкою влади США, що стосується модерації, видалення, придушення або зменшення показу контенту.

Вперше пан Джордан запросив ці документи минулого року, ще до того, як республіканці формально отримали більшість, і тепер посилює свої запити як голова, який має повноваження викликати документи до суду.

Республіканці роками стверджували, що технологічні компанії обмежують видимість консервативних голосів, обмежуючи їхні погляди на платформах і не даючи їм можливості достукатися до виборців. Демократи засуджували ці зусилля як заангажовані й захищали деякі рішення технологічних компаній щодо фільтрації контенту, щоб запобігти поширенню неправдивої інформації про вакцину проти Covid-19 або на інші теми.

Пан Джордан заявив, що комітет прагне зрозуміти, "як і в якій мірі виконавча влада примушувала і вступала в змову з компаніями та іншими посередниками з метою цензури висловлювань". Він також попросив надати інформацію про осіб у компаніях, відповідальних за розробку політики щодо модерації контенту, а також про людей, які спілкувалися з виконавчою владою.

Він закликав технологічні компанії наслідувати приклад Twitter, який під керівництвом пана Маска співпрацював з журналістами для розповсюдження внутрішніх документів, названих "файлами Twitter", в яких йшлося про рішення платформи тимчасово обмежити обмін статтями New York Post про сина президента Байдена, Хантера Байдена, незадовго до виборів 2020 року, а також про рішення Twitter видалити тодішнього президента Дональда Трампа з платформи через два дні після нападу на Капітолій 6 січня 2021 року.

Пан Джордан зустрівся з паном Маском у січні разом зі спікером Палати представників Кевіном Маккарті (республіканець, Каліфорнія) та головою Комітету з нагляду Джеймсом Комером (республіканець, штат Кентуккі).

Ілон Маск дозволив Трампу повернутися на платформу Twitter, хоча він ще не користується нею. Після заворушень у Капітолії 6 січня компанія Meta заблокувала пана Трампа у Facebook та Instagram, але нещодавно відновила доступ до його акаунтів.

На слуханнях минулого тижня в Комітеті з нагляду Палати представників колишні керівники Twitter заявили, що вони помилилися, обмеживши охоплення новинних статей про Хантера Байдена напередодні президентських виборів 2020 року, але заперечили твердження республіканців, що в цьому були політичні мотиви.

Наші інтереси: 

Вивести на чисту воду брехунів і шахраїв – співучасників державного перевороту в США у 2020-2021 роках. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи