Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Гетманцев хоче, щоб обмінники валют платили щомісяця 80 млн грн податків

Світ:

Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зареєстрував законопроєкт, який передбачає запровадження авансового внеску із податку на прибуток для пунктів обміну валют. Це змусить кожний обмінний пункт платити 19500 грн податку щомісяця.

 

Про це Гетманцев повідомив у своєму Телеграм-каналіі. Він порахував, що у разі підтримки ініціативи парламентом бюджет щомісячно отримуватиме фіксовану суму в розмірі 3 мінімальних зарплат за кожний пункт обміну.

Сумарні надходження, за розрахунками Гетманцева, складуть близько одного мільярда гривень на рік.

За словами депутата, зараз в Україні працює близько 4 тис. пунктів обміну. При цьому обмінники у 2021 році сплатили 7 млн грн податку на прибуток.

"Іншими словами, надходження до бюджету з одного пункту обміну становили близько 1700 грн на рік. А це означає, що значна частина грошей в обмінниках пройшла повз армію, пенсіонерів та переселенців у кишені власників обмінників", – написав Гетманцев.

Як пише Forbes.ua, з одного боку, ініціатива про новий податок непогана, з іншого – частина гравців можуть піти у тінь, продовжуючи ухилятись від податків та розхитувати ринок.

Так вважає співзасновник мережі небанківських обмінників Money24 Фрідріх Поллак. На його думку, цей податок має допомогти наповнити бюджет та очистити ринок від неефективних і непрофесійних гравців, знизити невиправдано велику кількість пунктів обміну валюти. Але, припускає він, частина гравців можуть піти у тінь, продовжуючи ухилятись від податків та розхитувати ринок.

І занадто висока вартість ліцензії може призвести до закриття частини обмінників та звільнень працівників. "Величина податку має регулюватися залежно від регіону, адже вона не може бути однаковою у Києві та, наприклад, Житомирі", – резюмує Поллак.

Пропонована сума податку дійсно завелика, згоден співрозмовник з команди ініціаторів законопроєкту. "Ми розраховували, що це буде 3000-5000 грн на місяць, адже 19 500 грн – це для деяких обмінників вся сума прибутку на місяць", – пояснює він. З таким підходом ефект від законопроєкту може бути негативним, припускає він. Валюта з офіційних обмінних пунктів може перекочувати до «мінял», і доведеться купувати її за вищу ціну. Що також негативно вплине на валютний курс.

Податки – не панацея, говорить один з ініціаторів законопроєкту, адже цей ринок потребує розчищення, як банківський у 2015 році. Потрібно встановити реальних власників фінансових компаній, запровадити фінансовий моніторинг та стандарти оснащення і захисту, щоб валюту продавали в обладнаному приміщенні з сейфом, а не в залізній будці на ринку.

"Не думаю, що ця ініціатива стримає «чорний ринок», – говорить казначей одного з найбільших банків, що просив не згадувати його у статті. Одні компанії закриються, але з’являться нові, адже ресурсів адмініструвати такий ринок НБУ не має.

Нагадаємо, що в кінці липня для обмінних пунктів ввели нове правило – не показувати курс обміну валют. Це називалося посиленням вимог до небанківських установ, що здійснюють торгівлю готівковою валютою. Курси валют тепер можна дізнатися тільки в приміщеннях обмінників, а сам процес купівлі/продажу здійснюється з обов'язковим відеоспостереженням.

Наші інтереси: 

Розібратися у доцільності ініціативи депутата-марксиста (і це – не метафора і не іронія. Гетманцев справді стоїть на позиціях марксизму і будує в Україні соціалізм, як тільки може. Цей кадр стоїть на позиціях збільшення податків, ускладнення податкової системи, щоб такі, як він, фінансові консультанти – а він був фінансовим консультантом  до свого приходу в ВР – мали роботу). Ви вірите, що Гетманцев так пристрасно піклується про армію, пенсіонерів та переселенців? До війни він переймався "тіньовими заробітками" українців і спричинив протести підприємців у 2020-2021 рр. Розуміти, що ініційований ним "податок", та ще й наперед! (авансовим внеском від майбутнього прибутку) обмінники компенсуватимуть збільшенням курсу валют, що цей "податок" заплатить врешті кінцевий споживач.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Податкова система має бути взагалі ліквідована: автоматичні 2% з кожної фінансової транзакції перекриють теперішні надходження в бюджет за допомогою роздутого і корумпованого податкового апарату.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

У статті згадується, що було так зване "розчищення банківського ринку" у 2015 році. Хто в результаті постраждав? Звичайні люди. Я мала 1500 доларів на доларовому рахунку в VAB банку. За два дні банк закрили. Мої гроші мені повернули через 4 місяці у гривнях за курсом, який був на момент закриття банку. З того часу курс долара зріз вдвічі. Набагато гірших, ніж моя, історій є дуже багато.

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Податкова система має бути взагалі ліквідована: автоматичні 2% з кожної фінансової транзакції перекриють теперішні надходження в бюджет за допомогою роздутого і корумпованого податкового апарату.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
3
Середнє: 3 (1 голос)

Надто мутно все це… А якщо мутно, то шкідливо для суспільства. 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !