Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Гарячий серпень американської політики

Категорія:

Спецтема:

Цього року в США серпень обіцяє не бути тихим. Причин тут кілька, і одна з основних – вибори до Палати Представників та Сенату, котрі відбудуться восени.

Майже у всіх країнах північної півкулі серпень – «мертвий сезон» політичного життя. Парламентарі роз'їжджаються на канікули, майже нічого помітного не відбувається, політичне життя завмирає.

Проте цього року в США серпень обіцяє бути гарячим. Причин тут декілька, і одна з основних – вибори до Палати Представників та Сенату, котрі відбудуться восени. Вибори можуть сильно змінити політичний ландшафт, тому вже зараз йдуть політичні баталії та відчайдушна боротьба за виборців.

Починається місяць з напруження навколо очікуваного візиту спікера Палати Представників Ненсі Пелосі до Тайваню. У своєму бажанні підняти популярність і продемонструвати своїм виборцям, яка вона «крута» – Ненсі Пелосі не задумуючись поставила світ на грань американо-китайської війни. Хоча її просили не робити такого демонстративного візиту і в Білому Домі, і Пентагоні.

Серед іншого цим вона намагається відвернути увагу від скандалу з її чоловіком. У травні цього року його черговий раз заарештували за керування автомобілем напідпитку. Але це дрібниці. Інша справа, що він є великим інвестором і вже неодноразово купував акції у доволі підозрілі моменти. Аналітики вголос звинувачують його у тому, що він проводить свої операції з акціями на основі конфіденційної інформації із Конгресу завдяки своїй дружині. Так остання велика операція – покупка акцій компанії Nvidia, що займається мікрочипами, на суму 5 млн доларів за кілька днів до голосування у Конгресі законопроєкту про стимулювання виробництва чипів у США. І це не вперше, коли він купує або продає акції напередодні голосувань в Конгресі за відповідні законопроєкти.

Інший політичний скандал – неоднозначне рішення члена Конгресу демократа від Нью-Йорку Шона Патріка Мелоні (Sean Patrick Maloney) витратити сотні тисяч доларів на первинних виборах до Республіканської партії штату Мічиган – щоб фактично «завалити» Пітера Мейєра (Peter Meijer), конгресмена-республіканця в його протистоянні з республіканцем Джоном Гіббсом (John Gibbs) на республіканських праймеріз. Цікаво, що Мелоні – один із 10 республіканців, що голосували за імпічмент Дональда Трампа, а Гіббс – високопоставлений чиновник з житлово-комунального господарства в адміністрації Трампа. Дехто з демократів вважає, що кандидату від Демократичної партії буде легше перемогти республіканця Гіббса, ніж республіканця Мелоні. Замовлена демократами за 425 тисяч доларів реклама нібито «атакує» Гіббса, виставляючи його «занадто консервативним» і «занадто близьким до Трампа». Але це відбувається в консервативному регіоні, де Трамп залишається популярним серед виборців від Республіканської партії. І така реклама може навпаки додати популярності Гіббсу. І не факт, що це допоможе кандидату від демократів.

Взагалі, у серпні відбудуться 15 праймеріз у різних штатах.

Гаряча боротьба буде на республіканських праймеріз в Аризоні. Запекла боротьба за посаду губернатора між Карі Лейк (Kari Lake), яку підтримує Трамп, і Каррін Тейлор Робсон (Karrin Taylor Robson), яку підтримує більша частина республіканського істеблішменту та віцепрезидент Трампа Майк Пенс. Цікаво, що обидва кандидати є переконаними консерваторами й обидва вважають, що вибори 2020 року були сфальсифіковані. Переможець, швидше за все, змагатиметься з демократкою Кеті Гоббс (Katie Hobbs), яка нині є державним секретарем штату Аризона.

На республіканських праймеріз часто лінією протистояння є підтримка/не підтримка Дональда Трампа. На демократичних праймеріз лінія протистояння не так виражена, в різних штатах вона може бути пов’язана з різними питаннями.

Проте незалежно від результатів праймеріз і хто саме вийде від кожної партії на осінні вибори, більшість аналітиків сходяться в тому, що є велика імовірність, що республіканці отримають більшість і в Палаті Представників, і в Сенаті.

Нагадаю, зараз в Сенаті співвідношення 50 демократів і 50 республіканців. Проте ще є голос віцепрезидента, тому в Сенаті зараз демократи мають більшість в один голос. В Палаті Представників демократи зараз мають перевагу у 5 місць. І схоже, що в осені вони цю перевагу втратять.

Тут я можу зробити допущення, що якщо на осінніх виборах переможуть республіканці, то вони запустять механізм перевірки результатів виборів 2020 року, який все ще старанно блокується демократами. І тоді вийде на поверхню все те, що намагаються зараз приховати. Якщо до цього додати низку провалів Джо Байдена в економіці, соціальному житті, зовнішній політиці, а також корупційні справи його сина Гантера (а є чимало факторів, які вказують на участь самого Джо в корупційних махінаціях сина), то республіканці запустять процедуру імпічменту.

Враховуючи дуже негативну постать віцепрезидента Камали Гарріс, її можуть відправити в імпічмент одразу за Байденом, тоді виконувачем обов’язки Президента стає спікер Палати Представників, яким на той момент вже буде республіканець.

Тому зараз демократам необхідно підстрахуватися і терміново замінити Камалу Гарріс на іншу фігуру, проти якої не можна буде застосувати процедуру імпічменту. Ходили чутки, що такою фігурою може стати Гіларі Клінтон. Але зараз триває розслідування спецпрокурора Джона Дарема (John Durham), яке все ближче підбирається до постаті Гіларі Клінтон. Ставити в таких умовах її на віцепрезидента – це відверто підводити під імпічмент. Потрібна інша фігура. Зараз пішли чутки, що такою фігурою може стати Ґевін Ньюсом (Gavin Newsom), губернатор Каліфорнії. Фігура неоднозначна, республіканці його не люблять. Але за ним немає відвертого негативу типу сина-корупціонера тощо, щоб проти нього починати імпічмент. Поки що це тільки чутки, але подивимося.

Отже, серпень в США не буде тихим. А до виборів стане ще гарячіше. А ми тим часом стежимо за тим, що відбувається за океаном і як це впливатиме на світову політику і на події в Україні.

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями в США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи