Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Фото- відео- сесії на велопрогулянках: корисні поради з власного досвіду

Зберігаймо враження від своїх велосипедних прогулянок! Я не збираюся читати нудні, хоча і розумні, лекції по фотографії, щоб похизуватися своїми знаннями, а просто поділюся деякими порадами з власного досвіду.



Для запису спогадів про свої вело прогулянки; чудових краєвидів, які пощастило побачити; друзів і знайомих, з якими подорожував чи зустрівся в дорозі… можна використовувати, як цифрові фотоапарати, так і смартфони. Яку техніку використовувати залежить від її наявності у тебе, друже, та від товщини твого гаманця, якщо її ще треба купити.

На мій погляд, з фотоапаратури найкраще підходять суперзуми: компактна камера з потужним 21х – 35х-кратним об’єктивом та 14 – 20-мегапіксельною матрицею дозволяє фотографувати в широкому діапазоні можливостей. Я, наприклад, фотографую суперзумом Lumix: 16-мегапіксельна матриця і 21-кратний об’єктив (25-625 мм в перерахунку на 35-мм формат); можливість працювати як в автоматичному, так і в ручному режимах; зручне меню…

З смартфонів практично підходять всі, оскільки зараз вони мають вбудовані фотокамери не нижче 8 мегапікселей. Смартфонами дуже зручно робити панорами… аж до кругових на 360 градусів! До речі, програмне забезпечення смартфонів дозволяє записувати панорами як при горизонтальному положенні смартфона, так і при вертикальному положенні. [У фотокамер можна записувати панорами тільки в горизонтальному положенні кадру].  

Я не збираюся читати нудні, хоча і розумні, лекції по фотографії, щоб похизуватися своїми знаннями, а просто поділюся деякими порадами з власного досвіду.

Перш за все треба подбати про надійний захист фотоапарата від пошкоджень при падінні та від дощу…


Для захисту фотоапарата я використовую побутові поліетиленові судки для продуктів, які герметично закриваються і надійно захистять фотокамеру.  

Фотокамера в такій упаковці добре поміщається в кишеню моєї улюбленої тактичної куртки (Швейцарія) або в рюкзак. Таким же чином можна упакувати запасні акумулятори до камери та запасну карту пам’яті.

Можливий і інший варіант: у більший судок запакувати камеру, запасні акумулятори і запасну карту пам’яті. Між камерою і аксесуарами прокласти тонкий поролон

Фотокамера в такій упаковці також добре поміщається в кишеню моєї улюбленої тактичної куртки (Швейцарія) або в рюкзак.

Досить часто виникає потреба в штативі… З одного боку, щоб фотографувати в режимний період (схід-захід сонця, фотозйомка в умовах недостатнього освітлення, коли довга витримка веде до розмазування зображення…), з другого – коли виникає бажання сфотографуватися на фоні краєвиду чи будівлі. Такий раритетний штатив добре допомагає в цих випадках… Можна знайти і придбати аналог такого штатива.

Ось так можна покласти камеру на землю чи пеньок, або на струбцині прикрутити до якогось предмета.

Дуже корисною є потужна защіпка, яку можна купити в інструментальному відділі будівельного супермаркету. Вона використовується для закріплення фотокамери з штативом…

Ось так камера надійно закріплюється на рулі велосипеда.

Для зручності фотографування смартфоном, та закріплення смартфона на якомусь предметі, я трохи переробив стандартний автомобільний тримач…  Він розбирається на дві частини для зручності транспортування. Зібрати його займає 1,5-2 секунди.

За допомогою защіпки смартофон можна надійно закріпити на любому предметі, наприклад, на рулі велосипеда.

Іноді виникає бажання зробити фотографію чи панораму з високої точки… Для цього можна використати телескопічний монопод з шарнірною штативною головкою. У мене монопод з трьох колін; мінімальна висота 73 см, максимальна – 193 см. Якщо підняти монопод вище голови, то загальна висота виявиться близько 4 метрів!

Кріплення монопода до велосипеда знаходиться в стадії розробки і виготовлення. На фото показано приблизний варіант.

Смартфони полюбляють жерти багато енергії, особливо при GPS-навігації та фотографуванні. Тому необхідно возити з собою запасні зовнішні акумулятори та кабель живлення.

* * *

Гарних вам, друзі, фотографій і відео!

Якщо є запитання – пишіть в коментарях чи в приват. Завжди радий допомогти друзям!


Наші інтереси: 

Гармонійно розвиватися і бути в чудовій фізичній формі! Зберігати враження і спогади про велосипедні прогулянки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стаття вражає своєю ґрунтовністю, конкретністю і практичністю! Друже, ти мене здивував! Вітаю!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стаття вражає своєю ґрунтовністю, конкретністю і практичністю! Друже, ти мене здивував! Вітаю!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже Миро!

Робимо конкретні справи!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!