Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Другий Пілсудський" чи "перший Дуда"?

Ставлення українців до Дуди залежатиме від того, яку він обере стратегію "Міжмор’я": жорстку, за сценарієм Пілсудського, чи м’яку – за Качинським.

 

Аналогія 1. Президенти-скаути 

Польські скаути

Молодий Анжей Дуда (у центрі)

В Анджея Дуди показово-консервативна біографія – виходець із інтелігентної родини, дипломований юрист без проблем з поліцією. Це відрізняє його від Юзефа Пілсудського, який навіть грабував банки й потяги і пройшов етапом по царських каторгах Сибіру.

Однак, в їхніх біографіях є одна спільна річ – участь у польських скаутських організацій. Саме в таких організаціях з дітей "кувалися справжні поляки", як свого часу говорив Пілсудський. Патріотичне виховання вплинуло й на стереотипи Анджея Дуда. Під час президентської кампанії він активно використовував своє скаутське минуле. А свій останній виступ перед другим туром виборів Дуда завершив вітанням-зобов’язанням польських скаутів: "Я свято тримаю своє слово".

Юзеф Пілсудський

Аналогія 2. Москву слід знищити 

Дуда

Більшість політичних експертів переконують, що політика Дуди щодо Росії буде трішки агресивнішою, ніж його попередника Броніслава Коморовського, але в загальних рисах не зміниться.

Проте є одна обставина, яку чомусь не враховують аналітики. Анджей Дуда до 2010 року був державним секретарем президентської адміністрації Леха Качинського, фактично правою рукою тодішнього лідера Польщі. Тому він особливо важко пережив трагедію квітня 2010 року, коли під Смоленськом розбився літак із польським президентом. Саме Дуда одним із перших публічно заявив, що вимагає відкритого розслідування трагедії, натякаючи на невипадковість аварії.

Згодом Дуда відійшов від активної варшавської політики і повернуся у Краків, вражений смертю свого політичного наставника. І лише перед стартом президентських перегонів (наприкінці 2014) брат Леха і лідер партії "Закон і Справедливість" вмовив молодого Дуду кандидувати на посаду президента. Вочевидь, ставлення до Росії загалом і до Путіна зокрема в Дуди значно змінилося після 2010 року. У гірший бік.

Пілсудський

Особистий негатив до Росії мав і Юзеф Пілсудський, який, окрім царських казематів, бачив і російські орди в самій Польщі, коли тільки "чудо на Віслі" врятувало незалежність країни. Пілсудському навіть приписують фразу: "Москву слід знищити" (за аналогією до "Карфаген слід знищити" часів Римської імперії).

Отже, обох польських лідерів об’єднує наявність особистих чинників, що збільшують їх негативне ставлення до держави Росія та її влади. Тому можна прогнозувати не лише активізацію польської політики у напрямку ізоляції Росії та її військового стримування, а й перетворення Польщі на основного антагоніста Росії в Європі. 

Очевидно, Дуда дуже добре пам’ятає ці слова Юзефа Пілсудського:

Справжня незалежність Польщі (як і України) неможлива за наявності на сході Російської імперії під будь-яким прапором. 

Проект "Міжмор'я"

Балто-Чорноморська вісь

Аналогія 3. Проект "Міжмор’я" і "Третя Річ Посполита"

ХХ ст.

Як стверджують закордонні аналітики, у зовнішній політиці Польщі щодо України Дуда спирається на створення стратегічного альянсу в межах так званого "Міжмор’я". Такий стратегічний альянс було запропоновано в 1920-х роках саме Юзефом Пілсудським як конфедерація держав Центрально-Східної Європи під егідою Польщі.

Згідно із задумом Пілсудського, до складу "Міжмор'я" мали входити Польща, Чехословаччина, Румунія, Угорщина, Литва, Латвія, Естонія, Білорусія і Югославія - для протидії військовій агресії СРСР. У кінцевому підсумку така ідея провалилась через протидію Литви, Франції, Німеччини і СРСР.

ХХІ ст.

Більш сучасну версію "Міжмор'я" Пілсудського було представлено колишнім президентом Польщі Лехом Качинським в 2008 з метою протистояння російській військовій агресії в Грузії. Після військового втручання Москви на території Абхазії та Південної Осетії стало зрозуміло, що Росія розпочинає агресію проти Центрально-Східної Європи. Лех Качинський, який для Дуди є відвертим прикладом для наслідування, створює коаліцію з Польщі, Литви, Латвії, Естонії та України для політичної підтримки Грузії.

Отже, ставлення українців до Дуди залежатиме від того, яку він обере стратегію "Міжмор’я": жорстку, за сценарієм Пілсудського, чи м’яку – за Качинським.

Жорсткий сценарій

Жорсткий сценарій фактично передбачає утворення "Третьої Речі Посполитої" - конфедеративного утворення під патронатом Польщі, коли у держав Східної та Центральної Європи буде відібрано частину суверенітету. У сучасних умовах це може призвести до внутрішньої боротьби всередині країн "Міжмор’я", що буде на руку лише Путіну.

М’який варіант

М’який варіант означає утворення Балто-Чорноморської Дуги – політичного, військового та економічного союзу країн. У такому разі рівноправний союз країн Східної та Центральної Європи зможе не лише зупинити експансію Росії, а й сформувати повноцінний геополітичний полюс, з яким рахуватимуться і Європа, і США, і Китай.

Юзеф Пілсудський та Симон Петлюра

Анжей Дуда

Аналогія 4. Захистити чи розділити Україну? 

Підсудський

Ставлення Юзефа Пілсудського до України історики трактують істориками неоднозначно. З одного боку, "легіони Пілсудського" потопили в крові державність Західноукраїнської народної республіки. З іншого боку, був спільний похід польської армії та армії УНР під керівництвом Петлюри на Київ. Однак, після завершення так званої польско-радянської війни, Пілсудський "забув" надати автономію українцям Галичини та Волині, що було однією з вимог Ліги Націй. Також не можна обійти увагою політику пацифікації Західної України. Пацифікація мала всі ознаки етнічного геноциду українців. Тобто назвати Пілсудського українофілом дуже важко.

Цікаво, що у 1920 році, підписуючи Варшавський договір з Петлюрою, Пілсудський заявив: "Польща не допустить окупацію України більшовиками", а війна йшла під гаслом: "За вашу і нашу Свободу". Проте це не завадило йому у 1921 році підписати з більшовиками Ризький мир, за яким Україну поділили по Збручу, позбавивши її незалежності. Отже, "любов" Пілсудського до України та українців була ситуативною і в решті-решт в ньому переміг польський націоналіст-шовініст.

Дуда

Про особистісне ставлення до українців Анджея Дуди мало відомо, хоча, ймовірно, він має лемківське (українське) коріння. Щодо теперішньої ситуації в Україні, то його позицію якнайкраще характеризує цитата:

«Немає таких економічних інтересів, які слугували би причиною того, що ми, чесні люди, продамо Україну. Зараз не можна погоджуватися з тим, щоби Росія проковтнула Україну по шматочках».

Чи захищатиме Польща Дуди Україну від "російського апетиту", чи все-таки він розглядає можливість "по-пілсудськи" проковтнути свій шматочок України - покаже час.

Дуда має пам’ятати, що "перший Пілсудський" увійшов в історію не лише як творець "Другої Речі Посполитої", а й як політик, який перетворив Польщу на авторитарну державу, яку через три роки після його смерті у 1939 році поділили між собою Гітлер та Сталін.

 
Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Пілсудський займався етнічними чистками на українських землях, був особистим другом Дзержинського, тому його політика була шовіністичною по відношенню до українців. Лех Качинський проводив збалансовану і правильну політику на утворення військово-економічного союзу Польща-Україна-Прибалтика. Анджей Дуда послідовник Леха Качинського, тому тут буде все гаразд. Памятати треба, що Росія не зупиниться ні перед чим щоб цього не допустити. Тому є один шлях - знищення російської імперії. Хай буде!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Пілсудський займався етнічними чистками на українських землях, був особистим другом Дзержинського, тому його політика була шовіністичною по відношенню до українців. Лех Качинський проводив збалансовану і правильну політику на утворення військово-економічного союзу Польща-Україна-Прибалтика. Анджей Дуда послідовник Леха Качинського, тому тут буде все гаразд. Памятати треба, що Росія не зупиниться ні перед чим щоб цього не допустити. Тому є один шлях - знищення російської імперії. Хай буде!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Анджей Дуда зазначив, що Польща повинна провадити власну політику, адже та, яка велася в головній течії, що була запропонована Дональдом Туском, повністю себе скомпрометувала. Він додав, що поляки повинні створювати власне бачення закордонної політики та створювати власні проекти. Кандидат від Права і справедливості запропонував, серед іншого, створення «діамантових посольств» у країнах, що є найважливішими з точки зору Польщі. - See more at: http://www.polradio.pl/5/38/Artykul/205827#sthash.0eAE8UtR.dpuf"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)