Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи буде імпічмент Джо Байдену? Республіканці жадають реваншу, наближається час відплати

Категорія:

Спецтема:

Після того, як демократи почали використовувати загрозу імпічменту як звичайну політичну дубину для боротьби проти Президента – у республіканців з’являється прагнення реваншу. У випадку отримання більшості в Конгресі з’являється спокуса теж розпочати процедуру імпічменту. Джо Байден цього побоюється і вже найняв адвоката для організації захисту у випадку імпічменту.

20220602biden.jpg

Президент США Джо Байден (Joseph Robinette Biden)
Президент США Джо Байден (Joseph Robinette Biden)

2,5 роки тому я написав про те, що Демократична партія США у своїй ірраціональній нелюбові до Дональда Трампа створила дуже небезпечний прецедент, почавши гратися з імпічментом. Річ у тому, що сама ідея імпічменту була закладена в Конституцію США як запобіжний захід на випадок, якщо Президент порушує закон і тим самим створює загрозу існуванню країни.

У ситуації з Дональдом Трампом представники Демократичної партії США вперше використали загрозу імпічменту як елемент звичайної політичної боротьби. Про необхідність імпічменту вони заговорили вже у день його інавгурації. А далі намагалися оголосити імпічмент, спираючися на сумнівне досьє Кристофера Стіла, яке, як тепер відомо, є фальшивкою, створеною на замовлення команди Гіларі Клінтон.

Своїми іграми демократи зробили так, що імпічмент втратив своє призначення – захист від порушення конституційного ладу. І загроза імпічменту перетворилася на звичайний метод політичної боротьби. Не треба бути генієм, щоб вже тоді зрозуміти, що після цих ігор демократів епопеї з імпічментом переслідуватимуть практично кожного наступного Президента, що може врешті-решт просто паралізувати роботу державного апарату.

І от минуло 2,5 роки – і до демократів почало доходити, що вони наробили. 2,5 роки тому республіканці побачили, що демократи готові використовувати загрозу імпічменту, як політичну дубину для боротьби з Президентом, і тепер прагнуть реваншу. «Наближається час відплати».

8 листопада в США будуть часткові перевибори у Палату представників і у Сенат. І судячи з динаміки суспільних настроїв республіканці можуть отримати більшість в обох палатах. І от тут республіканці можуть помститися Президентові-демократу, адже підстав для імпічменту є більш ніж достатньо. Тут і провал із виводом військ з Афганістану, і зростаюча інфляція (яку Байден намагається пояснити тим, що допомагає Україні, чим ще більше дратує виборців, адже інфляція почалася до того, як він почав допомагати нашій країні), і руйнівна енергетична політика, що призвела до подорожчання палива і великих струсів на енергетичному ринку, і криза на південному кордоні США, і сумнівні оборудки його сина Гантера, на котрого зараз відкрито кілька карних справ. І є велика підозра, що сам Джо теж мав свою частку в оборудках сина.

В пресі з’явилася цікава цифра: близько 70% виборців-республіканців вважають, що після проміжних виборів республіканці, які отримають більшість в Палаті представників, мають почати процедуру імпічменту Джо Байдену.

Сам Джо Баден розуміє і боїться цієї ситуації. Тому вже зараз він найняв провідного адвоката Річарда Заубера (Richard Sauber) як свого спеціального адвоката для підготовки свого захисту на випадок імпічменту.

Цікаво, що відправити Байдена у відставку хочуть і частина демократів, щоправда, з іншої причини. Вони бажають замінити «сплячого Джо» на когось іншого, хто буде більш адекватний поточній ситуації і не буде настільки «підставляти» Демократичну партію як Байден. От тільки якщо відправити Байдена у відставку, то Президентом стає Камала Гарріс, а це ще гірше. Тому цілком може бути, що демократи спробують цього року замінити віцепрезидента, щоб у випадку початку процедури імпічменту у 2023 році другою особою в державі був більш адекватний представник Демократичної партії.

У будь-якому разі наступні два роки можуть стати доволі важкими в політичному житті США, коли буде протистояння Президента і Конгресу, перманентна загроза імпічменту, блокування ініціатив і розгардіяш у виконавчих органах.

Ви запитаєте, а при чому тут Україна? По-перше, США – наш стратегічний союзник. І те, що там відбувається, впливатиме і на нас. А по-друге, треба вчитися на чужих помилках.

Можливість імпічменту має бути в законодавстві країні. Причому має бути цілком можливий механізм його здійснення. А також має бути чітко прописано, що саме може бути підставою для імпічменту. Виключно порушення законодавства. Бо якщо імпічмент буде застосовуватися просто як елемент політичної боротьби, то це може врешті-решт загальмувати й навіть паралізувати роботу державного апарату.

Наші інтереси: 

Ми повинні вчитися на чужих помилках і думати про те, як має працювати механізм імпічменту у нашому законодавстві. Щоб механізм імпічменту був цілком реальний, але при тому його неможливо було б використовувати як інструмент політичної боротьби.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи