Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американці не вірять ЗМІ, особливо теленовинам – опитування інституту Ґеллапа в червні 2022 року (+відео)

Категорія:

Ми звикли лаяти свою пресу і згадувати американські провідні видання як своєрідний зразок, на який варто орієнтуватися нашим журналістам. Проте насправді й там не все гаразд. Як показало недавнє опитування інституту Ґеллапа, рівень довіри до ЗМІ в США впав до рекордно низького рівня.

Довіра американців до газет і телевізійних новин впала до найнижчого рівня за весь час. Лише 16% дорослих американців зараз кажуть, що вони «дуже» довіряють газетам і 11% — телевізійним новинам. Обидва показники впали на п’ять процентних пунктів у порівнянні з минулим роком. Gallup відстежує довіру американців до газет з 1973 року та до телевізійних новин з 1993 року в рамках свого щорічного опитування щодо основних установ США. Останні дані взяті з опитування, проведеного 1-20 червня, яке показало зниження рейтингів довіри для 15 із 16 досліджуваних установ і жодних покращень не відбулося. Телевізійні новини та газети займають майже останнє місце в цьому списку інституцій, і лише Конгрес користується ще меншою довірою з боку громадськості, ніж телевізійні новини. Хоча ці дві новинні установи ніколи не отримували високих рейтингів довіри, вони впали в рейтингу за останні роки.

Ось рівень довіри до основних інституцій. Цікаво, що в американців, як і у нас, у верхніх рядках довіри є Збройні сили. Але і тут рівень довіри впав за останній рік на 5 пунктів. Найбільше втратили довіру Верховний Суд та президентство – на 11 та на 15 відсотків відповідно. А рівень довіри до Конгресу, який за останній рік впав з 12  до 7 відсотків – я навіть не знаю, з чим порівняти. Таке враження, що ми до нашої Верховної Ради і то ставимося поблажливіше.

Ще цікаве спостереження: доволі високий рівень довіри до малого бізнесу і вкрай низький рівень довіри до великого бізнесу. Тут варто прочитати статтю Куртіса Еліса (Curtis Ellis) в українському перекладі, де якраз і показано, чим загрожують великі корпорації та чому до них така недовіра.

А поки що повернемося до наших ЗМІ. Як бачимо, за весь час спостереження тільки один раз – у 1979 році – рівень довіри до друкованих ЗМІ був більш ніж половина, 51%. Далі він поступово зменшується. Але такого низького рівня 16% ще ніколи не було. Рівень довіри до телевізійних новин ніколи не піднімався вище 46%. Але він також ніколи не опускався так низько – тільки 11%.

Ще цікаве спостереження. Рівень довіри до ЗМІ коливається вгору/вниз, поступово знижуючись уже багато років. А от починаючи з 2017 року йде неухильне зниження. Це саме тоді американські ЗМІ – а більшість провідних ЗМІ знаходяться в руках прихильників демократичної партії – почали масово цькувати Президента Дональда Трампа, не гребуючи й відвертою брехнею. Достатньо пригадати досьє Крістофера Стіла (Christopher Steele), про яке постійно писали всі провідні ЗМІ, на яке спиралися, розказуючи нісенітниці про Президента, яке стало підставою для кількарічного «розслідування» спецпрокурора. І це розслідування не дало нічого. А зараз вже йде розслідування Джона Дарема (John Durham), як саме з’явилася ця фальшивка, хто і як її запускав у обіг.

New York Times, який був ледь не головним «промоутером» цього досьє і доклав максимум зусиль для поширення брехні, опублікував статтю, де фактично визнав, що досьє було фальшивкою, і що New York Times став поширювачем цієї брехні. А от інші видання, які передруковували один в одного фальшивку, вдали, що забули про ту історію. Тож не дивно що довіра до таких ЗМІ настільки низько впала.

Який можна зробити висновок з цього? Довіру втратити дуже легко, а повернути ох як важко. Коли ви читаєте/слухаєте будь-яке ЗМІ – не забувайте вмикати критичне мислення, перевіряйте інформацію, ставте незручні питання. Треба вчитися не просто не вірити ЗМІ, а вчитися відокремлювати правдиву інформацію від маніпуляцій. Це складно, але треба вчитися, бо навіть якщо уявити неможливе, що ЗМІ стануть кришталево чесними, все одно ніхто не застрахований від помилок і упереджень.

 

Наші інтереси: 

Треба розвивати в себе критичне мислення. Вивести брехунів на чисту воду.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи