Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

9 фактів про вакцину проти грипу: Чи має примус наукове підґрунтя?

Світ:

Вакцина проти грипу підвищує ризики інфікування іншими респіраторними захворюваннями на 65%. Вакцина проти грипу не знижує необхідності госпіталізації. Вакцина проти грипу не запобігає поширенню грипу. Вакцина проти грипу не допомагає запобігти грипу.

 Каліфорнійська медична асоціація “Лікарі за інформовану згоду” (Physicians for Informed Consent) опублікувала матеріал про вакцину від грипу. Переклад українською мовою для bezdoz.info зробила Юлія Горішна.

Отже 9 ФАКТІВ ПРО ВАКЦИНУ ПРОТИ ГРИПУ: Чи має примус наукове підґрунтя?

1. Вакцина проти грипу підвищує ризики інфікування іншими респіраторними захворюваннями на 65%.

Попри те, що деякі дослідження свідчать про позитивний вплив вакцини проти грипу на зменшення частоти захворювань, спричинених вірусами грипу, ця користь є потенційно меншою ніж негативний вплив вакцини проти грипу на частоту інших респіраторних захворювань [1]. У відповідь на стурбованість пацієнтів через те, що вакцина проти грипу викликає захворювання (тобто гостру респіраторну хворобу), Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) профінансували трирічне дослідження [2], результати якого опубліковано в журналі Vaccine, метою якого був аналіз ризику захворювання після щеплення проти грипу в порівнянні з ризиком захворювання у невакцинованих осіб.

Дослідження показало, що ризик інших гострих респіраторних захворювань протягом 14 днів після ін’єкції вакцини проти грипу зростає на 65%. Автори зауважують, що “Ці результати можуть бути поясненням перенесених пацієнтами захворювань після щеплення”.

Цей факт є важливим, бо незважаючи на те, що вакцини проти грипу націлені на три або чотири штами вірусу грипу [3], існує понад 200 різних вірусів, які викликають хвороби, що мають однакові симптоми: лихоманку, головний біль, ломоту в тілі, м’язовий біль, кашель та нежить — як і грип [4], і понад 85% гострих респіраторних захворювань спричинені НЕ вірусом грипу [5].

Вакцина проти грипу підвищує ризик захворіти на інші (негрипозні) респіраторні захворювання. До поширених негрипозних вірусів зокрема належать риновірус, ентеровірус, респіраторно-синцитіальний вірус та коронавіруси [2].

2. Вакцина проти грипу не знижує попит на госпіталізацію.

Національний інститут охорони здоров’я (NIH) профінансував дослідження [6] для з’ясування ступеню впливу вакцинації проти сезонного грипу на частоту госпіталізацій серед літніх людей. У ході дослідження було проаналізовано 170 мільйонів епізодів надання медичної допомоги і виявлено, що “жодні дані не свідчать про те, що вакцинація зменшила кількість госпіталізацій”.

Крім того, огляд Cochrane 2018 року [7], який стосувався 52 клінічних випробувань, що оцінювали ефективність вакцин проти грипу, не виявив суттєвої різниці в частоті госпіталізації між вакцинованими та невакцинованими дорослими. Натомість рецензенти виявили “малодостовірні докази того, що немає значних відмінностей між частотою госпіталізацій та днів на лікарняному у щеплених та нещеплених дорослих”.

Крім того, клініка Мейо провела дослідження типу «випадок-контроль» [8], щоб проаналізувати ефективність трьохвалентної інактивованої вакцини проти грипу (TIV) у запобіганні госпіталізації через грип у дітей віком від 6 місяців до 18 років. У дослідженні оцінювали ризик госпіталізації як вакцинованих, так і невакцинованих дітей протягом восьми років. Автори заявляють: “Вакцина TIV не є ефективним засобом у запобіганні госпіталізації у випадку лабораторно підтвердженого грипу у дітей”. Натомість, “[Ми] виявили зростання втричі ризику госпіталізації у осіб, які отримували вакцину TIV”.

Огляд 52 клінічних випробувань, що оцінювали ефективність вакцин проти грипу, не виявив суттєвої різниці між частотою госпіталізації вакцинованих та невакцинованих дорослих [7].

3. Вакцина від грипу не запобігає поширенню грипу.

Вважається, що контакти в межах домогосподарства відіграють важливу роль у розповсюдженні грипу в громадах, і існує тривала історія аналізу сімейних домогосподарств з метою вивчення рівня захворюваності та передачі респіраторних захворювань усіх ступенів тяжкості. Одним з прикладів є профінансоване CDC дослідження [9], що охопило 1441 учасника (як вакцинованих, так і невакцинованих) у 328 домогосподарствах. У дослідженні оцінювали здатність вакцини проти грипу запобігати грипу, підхопленому в громаді (перший випадок у домогосподарстві) та грипу, що його підхопили люди з домогосподарства, у якому вже був підтверджений випадок захворювання на грип (вторинні випадки). Було визначено та охарактеризовано ризики передачі.

Зрештою, автори дійшли такого висновку: “Не було жодних доказів того, що вакцинація запобігала передачі вірусу грипу в межах домогосподарства після появи в ньому хоч одного хворого на грип”. [9,10]

Крім того, у систематичному огляді [5], який охопив 50 досліджень вакцин проти грипу, проведений для Бібліотеки Cochrane, сказано наступне: «Вакцини проти грипу мають помірний ефект у зменшенні симптомів грипу та кількості пропущених робочих днів. Немає жодних доказів того, що вони впливають на ускладнення, зокрема на пневмонію, чи на передачу захворювання”.

4. Вакцина проти грипу не допомагає запобігти грипу в близько 65% випадків.

Під час кожного сезону грипу CDC проводить дослідження для оцінки ефекту вакцинації проти грипу, щоб допомогти з’ясувати, чи працюють вакцини проти грипу як очікується [11]. Оскільки циркулюючі віруси грипу постійно змінюються (переважно через антигенні дрейфові мутації) [12], вакцини проти грипу регулярно змінюють, спираючись на “найкращу здогадку” про те, які віруси можуть циркулювати протягом майбутнього сезону грипу [3]. CDC зазначає: “CDC щороку моніторить ефективність вакцини за допомогою Мережі ефективності вакцин проти грипу (VE), в рамках чого співпрацюють установи-учасники в п’яти географічних локаціях…  Щорічні оцінки ефективності вакцини дозволяють на практиці побачити, наскільки добре вакцина захищає від грипу, викликаного тими штамами вірусу, які циркулюють кожного сезону “. [13]

Дані контрольованої CDC Мережі VE проти грипу (VE) вказують на недієвість вакцин у 65% випадків у період з 2014 по 2018 роки (рис. 1) [11].

Рис. 1: Дані Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC) з Мережі ефективності вакцин проти грипу (VE) демонструють, що вакцина проти грипу не запобігає цьому захворюванню у 65% випадків.

5. Повторна вакцинація від грипу може збільшити ризики неефективності вакцинації.

Дослідження відзначають, що вакцини проти грипу мають низьку ефективність у осіб, вакцинованих два роки поспіль [9]. Огляд 17 досліджень вакцин проти грипу, опублікований у “Експертному огляді вакцин”, говорить: “Вплив повторної щорічної вакцинації на індивідуальний довгостроковий захист, на популяційний (колективний) імунітет і на еволюцію вірусів залишається здебільшого невідомим”. [14]

6. Серед дітей смерть від грипу є рідкістю.

До широкого використання вакцини проти грипу у дітей, у період з 2000 по 2003 рік, ймовірність померти від грипу для дітей віком до 18 років включно щороку становила приблизно 1 на 1,26 мільйона, або 0,00008% [15]. У звіті CDC за 2004 р. було зазначено: “Смерть від грипу серед дітей нечаста, незалежно від того, чи входять вони до групи ризику, чи ні.” [16]

7. Вакцина проти грипу не знижує смертність від пневмонії та грипу.

Національне бюро вакцинної програми, що є підрозділом Департаменту охорони здоров’я та соціальних служб США (HHS), профінансувало дослідження [17] для вивчення смертності від грипу протягом 33 років (1968–2001). Дослідження показало, що з початку широкого використання вакцини проти грипу не спостерігалося зменшення смертності від грипу. Автори заявляють: “Ми не змогли виявити кореляцію між збільшенням рівня охоплення вакцинацією після 1980 року та зниженням смертності в жодній з вікових груп … [Ми] робимо висновок, що спостережні дослідження істотно завищують користь від вакцинації”.

Крім того, Національний інститут охорони здоров’я (NIH) профінансував дослідження [6] для з’ясування рівня впливу вакцинації проти сезонного грипу на смертність серед літніх людей. Дослідження проаналізувало 7,6 мільйона смертей та виявило “різке збільшення рівня охоплення вакцинацією проти грипу у віці 65 років без відповідного зниження частоти госпіталізації чи смертності”.

8. Вакцинація проти грипу медичного персоналу не несе користі пацієнтам.

В огляді [18] понад 30 досліджень вакцин проти грипу, проведених для Бібліотеки Cochrane, зазначено: «Результати нашого огляду не виявили переконливих доказів користі програм вакцинації медичних працівників щодо конкретних наслідків лабораторно підтвердженого грипу, його ускладнень (інфекція нижніх дихальних шляхів, госпіталізація або смерть через ураження нижніх дихальних шляхів) чи щодо смертності з інших причин людей старше 60 років”. Автори підсумовують: “Цей огляд не надає обґрунтованих доказів на користь вакцинації медичних працівників для запобігання грипу”. Крім того, “Існує мало доказів, що виправдовували б медиків та спеціалістів з громадського здоров’я, що вимагають обов’язкового проведення вакцинації проти грипу для медичних працівників”.

9. Примус до вакцинації проти грипу не має наукового підґрунтя.

У проведеному спільнотою Cochrane Vaccines Field аналізі [19] було розглянуто дослідження, що оцінюють переваги щеплення проти грипу. В публікації цього аналізу в журналі BMJ зроблено висновок: “Дивує велика розбіжність між політикою щодо вакцинації та тим, що нам говорять дані (якщо їх ретельно зібрано та проаналізовано)… Дані систематичних оглядів показують, що вплив інактивованих вакцин на вимірюваний ефект є незначним або й зовсім відсутнім… Причини нинішніх розбіжностей між політикою щодо вакцинації та фактами незрозумілі, але, зважаючи на залучення величезних ресурсів, це питання слід негайно переглянути”.

Посилання:

  1. Dierig A, Heron LG, Lambert SB, Yin JK, Leask J, Chow MY, Sloots
    TP, Nissen MD, Ridda I, Booy R. Epidemiology of respiratory viral
    infections in children enrolled in a study of influenza vaccine
    effectiveness. Influenza Other Respir Viruses. 2014 May;8(3):293-
  2. Epub 2014 Jan 31.
  3. Rikin S, Jia H, Vargas CY, Castellanos de Belliard Y, Reed C,
    LaRussa P, Larson EL, Saiman L, Stockwell MS. Assessment of
    temporally related acute respiratory illness following influenza
    vaccination. Vaccine. 2018 Apr 5;36(15):1958-64.
  4. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.:
    U.S. Department of Health and Human Services. Selecting
    viruses for the seasonal influenza vaccine; [cited 2020 Aug 17].
    https://www.cdc.gov/flu/prevent/vaccine-selection.htm.
  5. Demicheli V, Jefferson T, Al-Ansary LA, Ferroni E, Rivetti A, Di
    Pietrantonj C. Vaccines for preventing influenza in healthy adults.
    Cochrane Database of Syst Rev. 2014 Mar 13;(3):CD001269.
  6. Jefferson T, Di Pietrantonj C, Rivetti A, Bawazeer GA, Al-Ansary
    LA, Ferroni E. Vaccines for preventing influenza in healthy adults.
    Cochrane Database Sys Rev. 2010 Jul 7;(7):CD001269.
  7. Anderson ML, Dobkin C, Gorry D. The effect of influenza
    vaccination for the elderly on hospitalization and mortality: an
    observational study with a regression discontinuity design. Ann
    Intern Med. 2020 Apr 7;172(7):445-52.
  8. Demicheli V, Jefferson T, Ferroni E, Rivetti A, Di Pietrantonj C.
    Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane
    Database Syst Rev. 2018 Feb 1;2(2):CD001269.
  9. Joshi AY, Iyer VN, Hartz MF, Patel AM, Li JT. Effectiveness of
    trivalent inactivated influenza vaccine in influenza-related
    hospitalization in children: a case-control study. Allergy Asthma
    Proc. 2012 Mar-Apr;33(2):e23-7.
  10. Ohmit SE, Petrie JG, Malosh RE, Cowling BJ, Thompson MG, Shay
    DK, Monto AS. Influenza vaccine effectiveness in the community
    and the household. Clin Infect Dis. 2013 May;56(10):1363.
  11. Physicians for Informed Consent. Newport Beach (CA):
    Physicians for Informed Consent. Vaccines: what about
    immunocompromised schoolchildren? Dec 2019. https://
    physiciansforinformedconsent.org/immunocompromisedschoolchildren/rgis/.
  12. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.:
    U.S. Department of Health and Human Services. CDC seasonal
    flu vaccine effectiveness studies; [cited 2020 Apr 17]. https://
    http://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/effectiveness-studies.htm.
  13. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.:
    U.S. Department of Health and Human Services. How the flu
    virus can change: ‘drift’ and ‘shift’; [cited 2020 Aug 17]. https://
    http://www.cdc.gov/flu/about/viruses/change.htm.
  14. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.:
    U.S. Department of Health and Human Services. How flu vaccine
    effectiveness and efficacy are measured; [cited 2020 May 14].
    https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/effectivenessqa.htm.
  15. Belongia EA, Skowronski DM, McLean HQ, Chambers C, Sundaram
    ME, De Serres G. Repeated annual influenza vaccination and
    vaccine effectiveness: review of evidence. Expert Rev Vaccines.
    2017 Jul;16(7):723,733.
  16. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.:
    U.S. Department of Health and Human Services. CDC wonder:
    about underlying cause of death, 1999-2018; [cited 2020 May
    2]. https://wonder.cdc.gov/ucd-icd10.html; query for death from
    influenza, 2000-2003. Between 2000 and 2003, there were 61
    annual deaths from influenza out of 77 million children age 18
    and younger, about 1 death in 1.26 million.
  17. Harper SA, Fukuda K, Uyeki TM, Cox NJ, Bridges CB; Centers
    for Disease Control and Prevention (CDC) Advisory Committee
    on Immunization Practices (ACIP). Prevention and control of
    influenza: recommendations of the Advisory Committee on
    Immunization Practices (ACIP). MMWR Recomm Rep. 2004 May
    28;53(RR-6):1-40.
  18. Simonsen L, Reichert TA, Viboud C, Blackwelder WC, Taylor
    RJ, Miller MA. Impact of influenza vaccination on seasonal
    mortality in the US elderly population. Arch Intern Med. 2005 Feb
    14;165(3):265-72.
  19. Thomas RE, Jefferson T, Lasserson TJ. Influenza vaccination for
    healthcare workers who care for people aged 60 or older living in
    long-term care institutions. Cochrane Database Syst Rev. 2016
    Jun 2;(6):CD005187.
  20. Jefferson T. Influenza vaccination: policy versus evidence. BMJ.
    2006 Oct 28;333(7574):912-5.
Наші інтереси: 

Розуміти, що вакцинація від грипу є неефективною.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи