Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

67% українців вважають себе бідними, а тільки 1% середнім класом. Чи так це?

За даними звіту державної статистики України, 67,1% українців відносять себе до категорії бідних, 1% – до середнього класу, до категорії небідних, але ще не представників середнього класу – 31,9%, в категорії "заможних" стоїть прочерк, тобто до багатих себе зараховують менш як 0,1% українців.

Економіст Олександр Савченко називає такі показники справедливими, пише УНН.

"У принципі оцінка людей збігається зі світовими стандартами. Дохід на одного члена сім'ї в Європі зараз близько 1500 доларів, в Україні – це десь 12-15 тисяч гривень на одну людину. Купівельна спроможність гривні вище, ніж за офіційним курсом, тому люди адекватно оцінюють своє становище", – розповідає він.

Однак у відповіді на питання про дохід, який дозволяє вважати себе представником середнього класу, 71,3% опитаних назвали суму понад 22 тисяч гривень на місяць. У звіті також говориться, що тільки 1,6% українців вважають, що за минулий рік їхнє матеріальне становище покращилось, 4,4% – швидше покращилося, 43,6% – залишилося без змін, 29,2% – швидше погіршилося, 21, 2% – погіршилося.

За словами експертів, жорсткий карантин минулого року хоч і вдарив по доходах громадян, але в більш м'якій формі за рахунок тіньової економіки.

"Осінній карантин значно менше вплинув на нас. За спостереженнями, він мав менший негативний вплив. Люди вже знали, як себе вести, що можна, а що ні. Власне, другий карантин був менш жорстким, ніж перший. Цікаво, що після першого карантину найбільше зросла бідність у великих містах. Вона була нижче, ніж в селах, але зростання було найбільшим. Адже карантинні вимоги серйозніше дотримувалися в великих містах. Якщо в місті магазин закривався, то він дійсно не працював: зі "сторони" людей ніхто не пропускав. Аналогічна ситуація з ресторанами, готелями тощо. Десь, може, трошки й працювало, але це не було масовим явищем. У маленьких містах і селах карантинних вимог не завжди дотримувалися", – пояснює директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова.

При цьому аналітики говорять, що не можна рахувати рівень бідності за доходами у великому місті та регіонах – це різний мінімум в тому ж в Києві та Львові. Межа бідності – це, грубо кажучи, прожитковий мінімум трохи більш як 4000 гривень на людину в місяць. За такими показниками у нас третина бідного населення.

Тарас Козак, інвестиційний банкір розповідає, що є об'єктивні та суб'єктивні показники бідності країни. Офіційний показник бідності – ВВП на душу населення, за останніми даними це близько 4000 доларів на одного українця в порівнянні з європейськими країнами це в десятки разів менше, наприклад, в Польщі – це близько 20 000 доларів, а в США близько 50 000 доларів на душу населення.

"Але якщо дивитися суб'єктивно, то не так все погано, тому що в Україні набагато дешевше товари, послуги та вартість життя. Є такий показник ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності (ПКС), тут вже показники України значно краще – тут десь близько 16 000 доларів на людину. У тому ж індексі бігмака, це – трохи іграшковий показник, але в цілому він дає уявлення. Гривня у нас занижена в кілька разів. Якби ми жили з такими витратами, як в США, то курс гривні був би близько 9 гривень за долар", – говорить Козак.

Про те, що найближчим часом українці не чекають кардинальних змін, свідчать опитування. Тільки 7,1% українців вважають, що їхнє матеріальне становище в наступні 12 місяців покращиться. 47,4% вважають, що матеріальне становище залишиться без змін, 44,3% – погіршиться, а 1,2% не змогли відповісти за прогнозом за матеріальним станом.

Попри те, що українці описують свій добробут як "бідність", активність на ринку нерухомості та в банківській сфері показує, що не все так погано. Банківський сектор у другому кварталі 2021 року, значно прискорив зростання кредитування, зокрема, – в корпоративному, іпотечному та споживчому сегментах.

У Національному банку розповідають, що в червні 2021 року зростання чистих гривневих банківських кредитів населенню прискорився до 24% в порівнянні з червнем 2020 року. А кредити на нерухомість ростуть швидше – на 42% на чистій основі. Основу портфеля формує незабезпечене споживче кредитування, одночасно ряд банків активно нарощує обсяги іпотечних портфелів.

"Зараз проникнення іпотеки в ВВП становить менш як 1%, а частка іпотечного кредитування в загальному обсязі чистого кредитного портфеля банків у гривні незначна (7%), тому високі темпи зростання іпотеки можуть утримуватися тривалий час, у неї є значний потенціал, зокрема з огляду на державну підтримку", – повідомили в НБУ.

Зростає попит і на нерухомість. Наприклад, після зняття обмежувальних заходів, введених у зв'язку з COVID-19 (влітку 2020 року), уклали в середньому на 30% більше угод купівлі-продажу заміської нерухомості, ніж за аналогічний період минулого року, а попит в цілому зріс на 65%.

"Українці звикли скаржитися, що все у нас погано, звикли жити в агресивних державах, як СРСР, і ми звикли підсвідомо занижувати свій рівень життя. Подивитися на кількість хороших автомобілів, подивитися з якою швидкістю розкуповують нерухомість, середня зарплата зростає на сьогодні: це вже 500 доларів, подивитися показник тіньової економіки – всі ці показники свідчать, що українці занижують свій рівень життя і скаржаться, а реально живуть краще, ніж говорять в соцопитуваннях", – зауважує Козак.

Ще один показник – обсяг продажу населенням валюти. У липні 2021 року цей показник зріс до 2,07 млрд доларів, тоді як покупка збільшилася до 1,78 млрд доларів. Згідно з даними НБУ, обидва цих значення є рекордними за час ведення відповідної статистики. При цьому продаж безготівкової валюти населенням в липні склав 378,8 млн доларів, а купівля – 325,89 млн доларів.

Економіст Савченко жартує, що в Україні є три рівні бідності: немає грошей, зовсім немає грошей, і міняю долари. Також він додає, що українці все більше розчаровуються в готівці в доларах і євро як в засобах накопичення. Світова інфляція в доларах і євро змушує продавати іноземну валюту.

Інвестиційний банкір також це пояснює величезними обсягами переказів родичів з-за кордону:

"Минулого року це було близько 12 млрд доларів, в цьому році очікується близько 13 млрд доларів, які працівники переведуть своїм сім'ям в Україні. Тому вже сім'ї міняють валюту, щоб використовувати ці кошти, в тому числі, щоб гасити кредити, які беруть. Ці два фактори куди важливіше, ніж говорити, що українці продають останнє".

Наші інтереси: 

Розуміти, що нас рятує тіньова економіка:) 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Побільше слухайте інвестиційних банкірів. Хай поживе в селі і побачить зарплату в 12000. Смішно...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Побільше слухайте інвестиційних банкірів. Хай поживе в селі і побачить зарплату в 12000. Смішно...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Правильно, слухати треба не банкірів, а ширше використовувати порівняння за паритетом купівельної спроможності. Щоправда, з цього питання (про рівень життя українців) думки у всіх екпертів одностайні...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!