Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

До символіки Великого Герба Вільної Української Держави (остання розвідка)

Переношу в окрему публікацію мої коментарі до статті "Великий герб Вільної Української Держави" (остання розвідка). 
Про символи, ромби, Ладу, Мокош....

151221_velykyy_gerb_vud-2-1000.jpg

Великий герб Вільної Української Держави (проект)
Великий герб Вільної Української Держави (проект)

Запитання

В черговий раз вдивляючись у символіку Великого Герба, задався наступними запитаннями:

1) Чи мають бути на гербі символи без пояснень?

2) Що за амулет на шиї Лади?

Відповіді

Чи мають бути на гербі символи без пояснень?

Результатом пошуку відповідей стали наступні висновки - на гербі всі символи повинні мати вірне сенсове навантаження!

Так, крапки по колу на зворотньому боці Великого Герба залишились без пояснень... Я їх також не знаходжу... а "за вуха притягувати" не хочу...

Що за амулет на шиї Лади?

А ще привернула мою увагу прикраса на грудях "Лади". На збільшеному зображенні розгледів якийсь кулон, знову ж таки, без сенсового навантаження...

Складаючи ланки "одного ланцюжка" дійшов висновку, що наша Лада повинна мати свій символ. І його таки було знайдено! Наші предки назвали його Зірка Лади. Ось вона:


Персональный символ богині Лади "Зірка Лади"

Пояснення до символу"Зірка Лади" знайшов наступне (цитата*):

"Зірка Лади (інші назви - Зірка Лади-Богородиці, Зірка Русі, Сварожин квадрат) - широко поширений сакральний символ, який ввібрав у собі ведичні знання древніх слов'ян про устрій світу. Уважно вивчивши цей знак, ви побачите в ньому чотири стилізованих язики полум'я (справедливість, честь, свобода і віра), що виходять за межі ромба, який символізує різні обмеження. Вважається, що таким чином наші предки символічно відобразили величавість слов'янської раси та її вільний дух, що змітає всі перепони на шляху до досягнення своїх цілей. Лада особливо шанувалася древніми слов'янами, адже саме від її союзу зі Сварогом були народжені усі боги Русі."

Тому логічно, що на шиї Жінки (Лади) мала б бути саме така прикраса-амулет - Зірка Лади. 

 
Кулон "Зірка Лади" (срібло)

Спочатку я подумав, що альтернативою Зірці Лади могла б бути оберігаюча сварга (яку, як ми вже вияснили, ще малювали на дитячих колисках, наприклад)... Однак, подальша розвідка показала недоречність такої практики. 

У свій час наші думки щодо зображення Лади вагітною розбіглися: хтось волів бачити її вагітною, хтось з дитиною на руках, а хтось вважав це зайвим. Тобто, думки розділилися.... То хто ж ПРАВий?

Як відповідь на наші пошуки відкрилася інформація про сутність Лади. А саме (цитата):

Цитата:

"...Не піддається сумніву той факт, що Лада у наших предків вважалася богинею краси, любові і щастя. Вона також виконувала функції покровительки сімейного вогнища. Це одне з верховних жіночих начал, яке в слов'янському пантеоні світлих богів уособлювало собою жіночий ідеал, але ні в якому разі не ідеал материнства. Мати, господиня будинку - це Мокоша. У теж час Лада - це не дівчинка-весна, як Леля, це образ жінки, готової до заміжжя, але яка не вступила на стезю дружини воїна. Хоча, в той час, є свідчення, на основі яких багато дослідників вважають Ладу богинею шлюбу (а вірніше - миролюбності, як говорили наші предки).

Лада-богиня зображувалася молодою (25-30 років) жінкою, іноді - з зеленим волоссям. Навколо неї завжди в'ються метелики, а її вбрання складаються з листя і в них переважають природні кольори - зелений, блакитний і багряний. Лада завжди весела, вона наповнює вир теплом, добротою і любов'ю. Але любов Лади щира, чиста і ніяк не пов'язана з плотськими утіхами, як у її скандинавського аналога - Фрейї. 
Лада - піднесений образ жінки, яка, ймовірно, незабаром стане Валькірією - помічницею і берегинею Витязя...."

Зірка Лади ( різнобарвна палітра)

Тобто, на Великому Гербі Вільної Української Держави (ВГ) - Лада не може бути ні вагітною, ні з дитиною.

Чи на Великому Гербі не Лада?..... О-о!...

Якщо материнство не властиве Ладі, тоді кому?
Виявляється, наші предки уособлювали материнство з іншою богинею - Мокошею. У якої також є свій символ. І символ цей уже є на нашому Великому Гербі!
Знайшли?...
Так! Обабіч Щити Щастя є два "засіяних поля" - два ромби з крапками:


Персональний символ богині Мокоші - "ромб-поле із крапками-зерном"

Зрозуміло, що саме посіяне зерно, що "впало на благодатну землю" дає "добрі плоди". Предки це розуміли. І використовували у своїй системі символізму. Хочете ілюстрацію? Будь ласка!



Цікаві зображення ромба і "засіяних полів" в прив'язці до річного хліборобського кола
(від пустого поля, через розбивку його на наділи, засівання зерном і дозрівання врожаю д
о жнив).

Гарно?! Еге ж?

Далі наводжу цитату про особливості застосування символу Мокоші, як оберегу (зверніть увагу на основне):

Цитата:

"...символ Мокоші має універсальне значення. Він може трактуватися як абсолютна енергія творіння, своєрідне втілення Життя Народжуваного Світу Інгліі. А може мати і більш предметне трактування - символ інтуїції і (в практичному плані) посилення інстинктів, «чуття». Часто використовувався в побутовій вишивці і, звичайно, міг бути використаний як оберіг.

Однак потрібно пам'ятати, що, по-перше, універсальне - ворог спеціального, а по-друге, найбільш енергоємні символи відносяться до солярних, або мають в своєму складі Зірку Інгліі. Тобто сам по собі оберіг Макоші, безумовно, хороший, але його використання обґрунтовано лише тоді, коли під рукою немає сильнішого оберегу, орієнтованого на вирішення конкретних завдань. Найчастіше Мокоша може бути додатковим елементом або частиною Обережного візерунка на побутовий або святкової сорочці. Використання цього знака на військової одязі неприпустимо.

Однак крім очевидного трактування чотирискладовості, яка витікає з візуального сприйняття символу, у нього є й інше значення, яке хоч і не є сакральним, все ж розглядається досить рідко. 
Оберіг Макоші - це фактично символ засіяного поля, який деякі дослідники розглядають у відриві від вигляду цієї богині. Насправді Мокоша - одне з втілень Матері Сирої Землі, початкової стихії, що дає життя всьому існуючому на Мідгард-Землі (крім народів, які прибули пізніше, і «сірих» гібридів). В плані чотирискладовості існує безліч трактувань. Це може бути Тіло, Душа, Дух і Совість - обов'язкові складові чад Великої Раси в світі Яви. Так само це може бути з'єднання першоелементів (вогонь, земля, вода і повітря) в нескінченному єдиному потоці Життя, розлитому по поверхні Всесвіту.

І, звичайно ж, символ Мокоші уособлює собою материнство і родючість. Зв'язок матері і дитини був священний для наших предків, вони шанували і прославляли її, справедливо вважаючи однією з фундаментальних енергій становлення кожної людини в усіх світах Всесвіту."

То кого ми хочемо бачити на Великому Гербі? Ладу чи Мокошу? 

От у чому, виявляється питання!!! А відповідь можемо шукати в тому, що на різних етапах розвитку арійської цивілізації "палеолітичні венери" були або вагітними жінками (округлий "запліднений" живіт), або матерями (великі груди повні молока), або стрункою дівчиною, яка спонукає до здобування Волі і Щастя!


Монумент "Незалежність" (м.Київ, майдан Незалежності)

Кажуть "все повертається на коло Свароже"... то ж чи не час зараз знову на Стрункість і плекання Потенціалу?! 

РаДіймо! Прозріння настає тоді, коли воно необхідно!

Хай Буде!


* Примітка. Процитовано із сайтів - Радогост, ВедаМост

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую за оцінку, Зоріно!
Тут таке(!) відкривається, що ОГО! ))

Наприклад, чарункова система для розміщення яйця (як у бджіл):

Зоріна Небокрай каже:
Хочу додати, що ромби з крапкою всередині в геометричному розумінні несуть значення будівлі, яка має башню у висоті, бо крапка показує таку точку дотику.
Також, може значити круглу споруду, обнесену муром, що показує ромб. Також, це може мати значення календарів, як місячного так і сонячного, круглий від місяця і квадрат від сонця.
Арсене, гарна твоя праця, дякую.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Друже Арсене, це гарне твоє дослідження. Вітаю! Ти знаєш мою думку, що не повинно бути ні "малого", ні "великого" Герба України. Навішування додаткових елементів до Трисуття (Щастя) лише його спотворює. Хоч представлена Ігорем розробка "ВГ ВУД" теж має цінність, але лише як доповнення, як додаткова ілюстрація і може використовуватися в образотворчому мистецтві, на марках, листівках і в іншому. Ти в цій публікації багато цитуєш, а КОГО? Підсумовую: стаття хороша й моя оцінка - 10.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую за оцінку!
Герб Щастя і справді ніякий не малий, а основний, "точка відліку", так би мовити, концентрація глибинного сенсу. А додаткове ілюстрування збагачує, додає прагнень до пізнання цього сенсу, справжнього - істини. Тому, все добре! Інфографіка також має бути Сюди мають увійти усі епітити, які вже розкопали/напрацювали (і "копаємо/напрацьовуємо) щодо символіки - і стосовно герба, і прапора.

П.С. У текст додав джерела цитувань.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую, брате Арсене, за гарну роботу!

1. Крапки навколо герба - це зародки потенційних можливостей. Їх дуже багато.

2. У Лади амулет з шестикутною Зіркою Велеса - бога-егрегора брахманів - покровителя глибинних знань, мудрості, сакральних мистецтв, багатства, зцілення.

3. Згоден щодо Лади. Тема вагітності і дитини знімається. Лада - це ідеальна діва, готова до заміжжя, мрія всіх шляхетних чоловіків. В залежності від обставин вона може стати і Валькірією, і Матір’ю.

4. Так само Рама - ідеальний чоловік, готовий до одруження, мрія всіх шляхетних жінок.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую за оцінку!

Тобто, крапки - це зерна? Зрозуміло і прийнятно!

З амулетом треба розбиратися... Бо якщо Лада - мати всіх богів, то Зірка Велеса (одного з її нащадків) тут під великим сумнівом!! Або тоді це вже не "зірка Велеса"..... адже, є Первинне і вторинне. Лада вже має свій символ.
Та й Зірка Велеса, як "бога-егрегора брахманів - покровителя глибинних знань, мудрості, сакральних мистецтв, багатства, зцілення." уже є на гербі - вгорі на зворотньому боці.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Хочу додати, що ромби з крапкою всередині в геометричному розумінні несуть значення будівлі, яка має башню у висоті, бо крапка показує таку точку дотику.
Також, може значити круглу споруду, обнесену муром, що показує ромб. Також, це може мати значення календарів, як місячного так і сонячного, круглий від місяця і квадрат від сонця.
Арсене, гарна твоя праця, дякую.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую за оцінку, Зоріно!
Тут таке(!) відкривається, що ОГО! ))

Наприклад, чарункова система для розміщення яйця (як у бджіл):

Зоріна Небокрай каже:
Хочу додати, що ромби з крапкою всередині в геометричному розумінні несуть значення будівлі, яка має башню у висоті, бо крапка показує таку точку дотику.
Також, може значити круглу споруду, обнесену муром, що показує ромб. Також, це може мати значення календарів, як місячного так і сонячного, круглий від місяця і квадрат від сонця.
Арсене, гарна твоя праця, дякую.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Анатолій Висота сказав

Цитата:
Вітаю! Ти знаєш мою думку, що не повинно бути ні "малого", ні "великого" Герба України. Навішування додаткових елементів до Трисуття (Щастя) лише його спотворює.

А ми назвемо по іншому, без слів великий чи малий. Знову є що творити, придумати як назвати нове творіння. Ой, як цікаво!!!

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

А амулет Лади мене причарував. Хочу собі такий в кольорах.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Отже, на нашому великому гербі Козак Рама і Діва Лада.

Козак - означає шляхетний українець, який може стати і брахманом, і воїном, і господарем.

Діва - шляхетна неодружена молода жінка, яка може стати і матір’ю, і войовницею.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Саме так! ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Діва Лада - не "матір всіх богів" (вона незаміжня), а богиня України - ідеальна жінка, покровителька усіх шляхетних українських жінок - активних, творчих, сміливих, чистих, вірних, відповідальних.

Діва Лада - це жіночий егрегор арійської України. Амулет з Зіркою Велеса вказує на те, що Лада долучена до магічної мудрості і перебуває у стані святості.

Так само Козак Рама - це чоловічий бог-егрегор України, ідеальний чоловік, зразок для шляхетних українських чоловіків.

Козак Рама і Діва Лада - засновники постіндустріальної, арійської України, боги нового українського світу.

Арсен Дубовик каже:
З амулетом треба розбиратися... Бо якщо Лада - мати всіх богів, то Зірка Велеса (одного з її нащадків) тут під великим сумнівом!! Або тоді це вже не "зірка Велеса"..... адже, є Первинне і вторинне. Лада вже має свій символ.
Та й Зірка Велеса, як "бога-егрегора брахманів - покровителя глибинних знань, мудрості, сакральних мистецтв, багатства, зцілення." уже є на гербі - вгорі на зворотньому боці.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вибач друже, але це трохи ... так:

1)Будь яка жінка (заміжня чи не заміжня) реалізовано чи потенційно є/стає "матір'ю усіх богів", тобто Діва Лада стає Матір'ю Макошею... Символічно це виглядає так - у чарунках-ромбах з'являються крапки-насіння...

2)Амулет з Зіркою Велеса на грудях Діви Лади вказує на те, що Лада належить Велесу. (Так як, хрестики носять хрестияни, а комсомольські значки - комсомольці, Трисуття-Щастя Володимира на товарах вказувало на належність товару Володимирові тощо). А де підпорядкування - там відсутня власна Воля. Належачи Велесу, Лада не належить ні Козаку Рамі, ні собі....

3)А "в стані святості" перебувають всі боги інакше вони не боги...

4)З іншого боку - чому тоді у Рами немає амулету?

5)У кожного є свій амулет-оберіг, знак. У богів також. Предки вважали, що у Діви Лади - це Зірка Лади. А що тоді у Рами? У "богів"-засновників постіндустріальної, арійської України, нового українського світу мають бути власні амулети. Будемо їх придумувати? Чи запитаємо їх? )

Миро Продум каже:
Діва Лада - не "матір всіх богів" (вона незаміжня), а богиня України - ідеальна жінка, покровителька усіх шляхетних українських жінок - активних, творчих, сміливих, чистих, вірних, відповідальних.
Діва Лада - це жіночий егрегор арійської України. Амулет з Зіркою Велеса вказує на те, що Лада долучена до магічної мудрості і перебуває у стані святості.
Так само Козак Рама - це чоловічий бог-егрегор України, ідеальний чоловік, зразок для шляхетних українських чоловіків.
Козак Рама і Діва Лада - засновники постіндустріальної, арійської України, боги нового українського світу.

Арсен Дубовик каже:<blockquote class="bb-quote-body">
З амулетом треба розбиратися... Бо якщо Лада - мати всіх богів, то Зірка Велеса (одного з її нащадків) тут під великим сумнівом!! Або тоді це вже не "зірка Велеса"..... адже, є Первинне і вторинне. Лада вже має свій символ.
Та й Зірка Велеса, як "бога-егрегора брахманів - покровителя глибинних знань, мудрості, сакральних мистецтв, багатства, зцілення." уже є на гербі - вгорі на зворотньому боці.</blockquote>

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Боги - це потужні егрегори. Будь-яка жінка не може бути "матір’ю всіх богів".

Арсен Дубовик каже:
Вибач друже, але це трохи ... так:
1)Будь яка жінка (заміжня чи не заміжня) реалізовано чи потенційно є/стає "матір'ю усіх богів", тобто Діва Лада стає Матір'ю Макошею... Символічно це виглядає так - у чарунках-ромбах з'являються крапки-насіння...

Амулет з Зіркою Велеса вказує не на приналежність Велесу, а на долучення до сакральної мудрості, до вищих знань. Окрім того, Зірка Велеса - це поширений в Україні і всій Європі оберіг, який приносить щастя, гармонію і багатство. Лада не належить Рамі. Вона є ідеальною нареченою і жіночим богом-егрегором України. Вона належить Українському народу.

Арсен Дубовик каже:
2)Амулет з Зіркою Велеса на грудях Діви Лади вказує на те, що Лада належить Велесу. (Так як, хрестики носять хрестияни, а комсомольські значки - комсомольці, Трисуття-Щастя Володимира на товарах вказувало на належність товару Володимирові тощо). А де підпорядкування - там відсутня власна Воля. Належачи Велесу, Лада не належить ні Козаку Рамі, ні собі....

Боги-егрегори бувають всякі - святі, сірі і темні.

Арсен Дубовик каже:
3)А "в стані святості" перебувають всі боги інакше вони не боги...

Тому що прикраси властиві жінкам, а не чоловікам.

Арсен Дубовик каже:
4)З іншого боку - чому тоді у Рами немає амулету?

Так вважали не предки, а російські дизайнери і підприємці. Вони багато чого повигадували.

Арсен Дубовик каже:
5)У кожного є свій амулет-оберіг, знак. У богів також. Предки вважали, що у Діви Лади - це Зірка Лади.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

1)Егрегор це не щось непевне.
"Мати всіх богів" - бо всі послідуючі народження сталися завдяки першонародженню від першоматері.
Та, й взагалі, навіть Миро може стати "потужним егрегором"...

2)Зараз Миро каже: "Будь-яка жінка не може бути "матір’ю всіх богів"...
Але, Ігор мене підтримує:

Цитата:
"кожен засновник ВУД – це Рама, а кожна засновниця – це Лада."

3)Про "різнокольорових" егрегорів згоден.

4)Амулет - не прикраса. Це магічний знак, засіб, ідентифікатор.

5)Зійдемось на тому, що нинішня Лада, це нащадок Першоматері - Матері Сирої Землі, Неньки-України, тому і нащадок, а не предок Велеса. Може бути...

Цитата:
"Амулет з Зіркою Велеса вказує не на приналежність Велесу, а на долучення до сакральної мудрості, до вищих знань."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)