Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Європейська комісія вимагає доступ до Криму. США нагадали РФ, що не визнають анексію

У 76-ту річницю депортації кримсько-татарського народу Європейська комісія вимагає забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до тимчасово окупованого Криму. Посольство США закликало Росію «припинити свої старі традиції завдання страждань населенню Криму».

"На жаль, кримські татари до сьогодні зіштовхуються з залякуваннями і переслідуваннями. З часу незаконної анексії Криму Росією права кримських татар серйозно порушуються шляхом закриття видань, заборони діяльності Меджлісу та переслідування його лідерів і членів громади", - заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, повідомив кореспондент "Європейської правди".

Ситуація з правами людини в Криму суттєво погіршилася з часу незаконної анексії Криму Росією. 

"Тому з нашої точки зору життєво важливо, щоб регіональні та міжнародні моніторингові механізми, а також неурядові організації з прав людини отримали безперешкодний доступ до Севастополя і Криму у повній відповідності до резолюції Генасамблеї ООН, ухваленої в грудні минулого року", - зазначив Стано.

США у своїй заяві наголосили на незмінності позиції щодо незаконної окупації Криму Росією та закликали РФ повернути Україні контроль над півостровом. 

Травма та страждання, спричинені депортацією кримських татар 76 років тому, лише посилюються теперішньою окупацією Криму Росією.

Про це у відеозверненні, присвяченому вшануванню жертв сталінської депортації кримських татар, заявила тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіана Квін.

"Ми закликаємо Росію припинити знову завдавати страждань мешканцям Криму, припинити призов до своїх збройних сил у Криму та негайно повернути Україні повний контроль над Кримом. Ми підтримуємо Україну і вкотре заявляємо, що Крим - це Україна", - відзначила дипломат.

Міністри закордонних справ  України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви та Польщі у своїй спільній заяві засудили тодішні і теперішні репресії проти кримських татар та закликали Росію припинити порушення прав людини в Криму і виконати вимоги міжнародної спільноти щодо деокупації Криму.

Нагадаємо, що упродовж 18-20 травня 1944 року з території Кримської АРСР були насильно депортовані 250 тисяч людей, з них 193 865 представників кримськотатарського народу.

Наші інтереси: 

Нагадувати РФ про її злочини.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи